Velikonoce jsou svátky hojnosti a dobrého jídla. Jako na povel se hoduje – pečené maso, nádivka, pučálka, vejce na všechny způsoby, tu kousek beránka, tu mazance apod. Umíme se ale ještě hlídat? Umíme rozlišit, kdy máme hlad a kdy už to je chtíč a chuť?
Hlad a chuť není to samé
I o Velikonocích platí, že jsou to svátky plné pohody, tradic a dobrého jídla. Zatímco s tradicemi rozhodně nešetřete, do jídla se tak zhurta nepouštějte. Před každým soustem zvažte, jestli máte hlad, nebo jenom chuť. Hlad je provázen fyzickými stavy, zejména nepříjemným pocitem v oblasti žaludku, ovšem chuť je pouze psychický jev. Bývá spojován s optickými signály, proto se zkuste vyvarovat přeplněným stolům s jídlem. Hlad je fyziologický stav těla, kterým dává najevo potřebu příjmu další energie, a měli byste ho pociťovat několikrát denně. Pokud tomu tak není, uberte množství jídla, které za den zkonzumujete. Oproti tomu chuť může být způsobena hormonální nerovnováhou, což mohou potvrdit například těhotné ženy, ale také stresem nebo uspěchaným životním stylem.
Velikonoce s chutí a mírou
Alespoň o Velikonocích na chvíli zpomalte a poslouchejte své tělo. Zní to možná jako klišé, ale uvidíte, že se to vyplatí. Snažte se jíst pouze do té doby, dokud neodezní pocit hladu. Nepokračujte i poté jen proto, že toho na stole zbývá ještě víc než dost, neochutnali jste ani kousek z beránka nebo je v lednici ještě několik vajíček, které je potřeba spotřebovat. Než budete s rodinou usedat ke stolu, zodpovězte si sami, zda máte skutečně hlad, nebo jenom chuť na něco dobrého. Většina tučných jídel, kterých je o svátcích všude přehršel, rychle zaženou pocit hladu, dodají tělu energii, ale z hlediska vitamínů a minerálů jsou chudá. Proto se tělo bude co nevidět hlásit o další porci. Dodejte mu proto něco dobrého, ale zároveň zdravého. Pokud budete po jídle pociťovat chuť na sladké, může to být signál nedostatečného příjmu sacharidů. Nemusíte si kvůli tomu dávat porci koláče navíc. Postačí jablko nebo jiné ovoce.
Vytvořte si pozitivní vztah k jídlu
Začněte nad jídlem přemýšlet. Opravdu teď potřebujete jíst, nebo máte jen na něco chuť? Vytvořte si k jídlu vztah a neberte ho pouze jako prostředek k zaplnění žaludku. Díky tomu opět začnete vnímat signály těla a budete schopni přizpůsobit jídelníček přesně podle vašich potřeb. Zbavíte se tak chutí i přebytečných kil.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků
V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo také „barefoot“, není zdaleka jen módní záležitostí, ale má hluboké kořeny...
Čtěte dál
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?
