Všichni tvrdí, že cukr je jed. Jak je to s ním doopravdy?

Všichni tvrdí, že cukr je jed. Jak je to s ním doopravdy?
zdroj: Unsplash

Ačkoliv základní monosacharidy a disacharidy, obecně cukry, jsou látky tělu přirozené a vlastní, nadměrné množství cukru může tělo negativně ovlivnit mnoha způsoby. Problém není ani tak cukr jako takový, jako jeho nadměrné množství v různých podobách, které ve stravě máme. Co se v takovém případě děje s naším tělem?

Hlavním zdrojem rafinovaných cukrů v jídelníčku jsou slazené nápoje, bonbóny a cukrovinky, pečivo a slazené mléčné výrobky. Mohou jej ale obsahovat i pikantní jídla, kečup a na oko zdravé proteinové či jiné tyčinky. Cukry mají mnoho podob a na obalech produktů je můžeme najít jako kukuřičný sirup, agávový nektar, palmový cukr, třtinová šťáva nebo sacharóza. Je tak třeba být na pozoru a čekat cukr i tam, kde by vás normálně nenapadlo, že by se mohl objevit. Například v uzeninách. I tam ale bývá přidáván.

Co všechno v našem těle ovlivňuje nadměrný příjem cukru?

Nálada
Cukr umí zlepšit náladu, když se jeho hladina v krvi rychle zvýší. Jakmile ale začne zase klesat, společně s tím, jak jej buňky přijímají, můžete naopak pociťovat nervozitu a úzkost. Pokudcukru holdujete až moc často, může se podílet na výkyvech vaší nálady. Studie dokonce potvrdily souvislost zvýšeného výskytu depresí s nadměrnou konzumací cukru. Příjem cukru zkrátka řídí vaše emoce.

Zuby
Pamatujete, jak vám rodiče v dětství říkali, ať nejíte moc sladkostí, že vám zkazí zuby? Měli pravdu. Bakterie v ústní dutině přímo milují cukr v ústech.

Klouby
Ukázalo se, že nadměrný příjem cukru zhoršuje bolesti kloubů. Studie navíc ukazují, že nadbytečná konzumace cukru může významně zvýšit riziko vývoje revmatoidní artritidy a podpořit zánětlivost.

Kůže
Kromě zvýšení rizika rozvoje revmatoidní artritidy se může zánět, který nadbytek cukru v krvi podněcuje, projevit i na stavu pokožky. Když se cukr připojí k bílkovinám, které se v krevním řečišti také nacházejí, vytváří škodlivé molekuly zvané AGE, které poškozují kolagen a elastin v pokožce – bílkovinná vlákna, která udržují kůži pevnou a mladou. Výsledkem jsou vrásky a nepružná kůže.

Slinivka
Slinivka produkuje hormon inzulín. Pokud jíte moc cukru a tělo na inzulín přestane správně reagovat, čerpá jej slinivka ještě více. Jednou se stane, že se jednoduše „přepracuje“, vypoví službu a hladina cukru v krvi se zvýší na maximum což vyvolá cukrovku druhého typu nebo srdeční onemocnění.

Ledviny
Nadbytek cukru může vést k poškození ledvin. Ledviny totiž hrají důležitou roli při regulaci hladiny cukru v krvi. Jakmile ta dosáhne určitého množství, ledviny začnou posílat přebytečný cukr do moči. Pokud se situace vymkne kontrole, může poškodit ledviny, což jim zabraňuje ve výkonu práce při odfiltrování odpadu z krve. To může vést až k jejich selhání.

Sexuální život
Nadměrný příjem cukru se může velmi negativně odrazit i na sexuálním životě. Pozor by si měli dávat především pánové. Vedlejším účinkem chronicky vysoké hladiny cukru v krvi totiž může být impotence. Důvodem je skutečnost, že cukr ovlivňuje oběhový systém řídící tok krve v celém těle. Jeho perfektní fungování je samozřejmě nezbytné a velmi důležité pro nástup a udržení erekce

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fakta o cyklu ženy, která vám pomohou otěhotnět

Fakta o cyklu ženy, která vám pomohou otěhotnět

Snažíte se o miminko? Šance na otěhotnění výrazně zvyšuje znalost menstruačního cyklu. Pokud žena zná své tělo a jeho cyklus, dokáže lépe plánovat a tím tak zvýšit šanci na úspěch. Každá žena je individuální,...

Čtěte dál
Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových...
Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Neobvyklé faktory, které mohou zvýšit riziko onemocnění cukrovkou

Diabetes druhého typu je jednou z nejvíce rozšířených civilizačních nemocí. Hlavní příčinou je nezdravé stravování a nedostatek pohybu....