Ačkoliv základní monosacharidy a disacharidy, obecně cukry, jsou látky tělu přirozené a vlastní, nadměrné množství cukru může tělo negativně ovlivnit mnoha způsoby. Problém není ani tak cukr jako takový, jako jeho nadměrné množství v různých podobách, které ve stravě máme. Co se v takovém případě děje s naším tělem?
Hlavním zdrojem rafinovaných cukrů v jídelníčku jsou slazené nápoje, bonbóny a cukrovinky, pečivo a slazené mléčné výrobky. Mohou jej ale obsahovat i pikantní jídla, kečup a na oko zdravé proteinové či jiné tyčinky. Cukry mají mnoho podob a na obalech produktů je můžeme najít jako kukuřičný sirup, agávový nektar, palmový cukr, třtinová šťáva nebo sacharóza. Je tak třeba být na pozoru a čekat cukr i tam, kde by vás normálně nenapadlo, že by se mohl objevit. Například v uzeninách. I tam ale bývá přidáván.
Co všechno v našem těle ovlivňuje nadměrný příjem cukru?
Nálada
Cukr umí zlepšit náladu, když se jeho hladina v krvi rychle zvýší. Jakmile ale začne zase klesat, společně s tím, jak jej buňky přijímají, můžete naopak pociťovat nervozitu a úzkost. Pokudcukru holdujete až moc často, může se podílet na výkyvech vaší nálady. Studie dokonce potvrdily souvislost zvýšeného výskytu depresí s nadměrnou konzumací cukru. Příjem cukru zkrátka řídí vaše emoce.
Zuby
Pamatujete, jak vám rodiče v dětství říkali, ať nejíte moc sladkostí, že vám zkazí zuby? Měli pravdu. Bakterie v ústní dutině přímo milují cukr v ústech.
Klouby
Ukázalo se, že nadměrný příjem cukru zhoršuje bolesti kloubů. Studie navíc ukazují, že nadbytečná konzumace cukru může významně zvýšit riziko vývoje revmatoidní artritidy a podpořit zánětlivost.
Kůže
Kromě zvýšení rizika rozvoje revmatoidní artritidy se může zánět, který nadbytek cukru v krvi podněcuje, projevit i na stavu pokožky. Když se cukr připojí k bílkovinám, které se v krevním řečišti také nacházejí, vytváří škodlivé molekuly zvané AGE, které poškozují kolagen a elastin v pokožce – bílkovinná vlákna, která udržují kůži pevnou a mladou. Výsledkem jsou vrásky a nepružná kůže.
Slinivka
Slinivka produkuje hormon inzulín. Pokud jíte moc cukru a tělo na inzulín přestane správně reagovat, čerpá jej slinivka ještě více. Jednou se stane, že se jednoduše „přepracuje“, vypoví službu a hladina cukru v krvi se zvýší na maximum což vyvolá cukrovku druhého typu nebo srdeční onemocnění.
Ledviny
Nadbytek cukru může vést k poškození ledvin. Ledviny totiž hrají důležitou roli při regulaci hladiny cukru v krvi. Jakmile ta dosáhne určitého množství, ledviny začnou posílat přebytečný cukr do moči. Pokud se situace vymkne kontrole, může poškodit ledviny, což jim zabraňuje ve výkonu práce při odfiltrování odpadu z krve. To může vést až k jejich selhání.
Sexuální život
Nadměrný příjem cukru se může velmi negativně odrazit i na sexuálním životě. Pozor by si měli dávat především pánové. Vedlejším účinkem chronicky vysoké hladiny cukru v krvi totiž může být impotence. Důvodem je skutečnost, že cukr ovlivňuje oběhový systém řídící tok krve v celém těle. Jeho perfektní fungování je samozřejmě nezbytné a velmi důležité pro nástup a udržení erekce
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál