Všichni tvrdí, že cukr je jed. Jak je to s ním doopravdy?

Všichni tvrdí, že cukr je jed. Jak je to s ním doopravdy?
zdroj: Unsplash

Ačkoliv základní monosacharidy a disacharidy, obecně cukry, jsou látky tělu přirozené a vlastní, nadměrné množství cukru může tělo negativně ovlivnit mnoha způsoby. Problém není ani tak cukr jako takový, jako jeho nadměrné množství v různých podobách, které ve stravě máme. Co se v takovém případě děje s naším tělem?

Hlavním zdrojem rafinovaných cukrů v jídelníčku jsou slazené nápoje, bonbóny a cukrovinky, pečivo a slazené mléčné výrobky. Mohou jej ale obsahovat i pikantní jídla, kečup a na oko zdravé proteinové či jiné tyčinky. Cukry mají mnoho podob a na obalech produktů je můžeme najít jako kukuřičný sirup, agávový nektar, palmový cukr, třtinová šťáva nebo sacharóza. Je tak třeba být na pozoru a čekat cukr i tam, kde by vás normálně nenapadlo, že by se mohl objevit. Například v uzeninách. I tam ale bývá přidáván.

Co všechno v našem těle ovlivňuje nadměrný příjem cukru?

Nálada
Cukr umí zlepšit náladu, když se jeho hladina v krvi rychle zvýší. Jakmile ale začne zase klesat, společně s tím, jak jej buňky přijímají, můžete naopak pociťovat nervozitu a úzkost. Pokudcukru holdujete až moc často, může se podílet na výkyvech vaší nálady. Studie dokonce potvrdily souvislost zvýšeného výskytu depresí s nadměrnou konzumací cukru. Příjem cukru zkrátka řídí vaše emoce.

Zuby
Pamatujete, jak vám rodiče v dětství říkali, ať nejíte moc sladkostí, že vám zkazí zuby? Měli pravdu. Bakterie v ústní dutině přímo milují cukr v ústech.

Klouby
Ukázalo se, že nadměrný příjem cukru zhoršuje bolesti kloubů. Studie navíc ukazují, že nadbytečná konzumace cukru může významně zvýšit riziko vývoje revmatoidní artritidy a podpořit zánětlivost.

Kůže
Kromě zvýšení rizika rozvoje revmatoidní artritidy se může zánět, který nadbytek cukru v krvi podněcuje, projevit i na stavu pokožky. Když se cukr připojí k bílkovinám, které se v krevním řečišti také nacházejí, vytváří škodlivé molekuly zvané AGE, které poškozují kolagen a elastin v pokožce – bílkovinná vlákna, která udržují kůži pevnou a mladou. Výsledkem jsou vrásky a nepružná kůže.

Slinivka
Slinivka produkuje hormon inzulín. Pokud jíte moc cukru a tělo na inzulín přestane správně reagovat, čerpá jej slinivka ještě více. Jednou se stane, že se jednoduše „přepracuje“, vypoví službu a hladina cukru v krvi se zvýší na maximum což vyvolá cukrovku druhého typu nebo srdeční onemocnění.

Ledviny
Nadbytek cukru může vést k poškození ledvin. Ledviny totiž hrají důležitou roli při regulaci hladiny cukru v krvi. Jakmile ta dosáhne určitého množství, ledviny začnou posílat přebytečný cukr do moči. Pokud se situace vymkne kontrole, může poškodit ledviny, což jim zabraňuje ve výkonu práce při odfiltrování odpadu z krve. To může vést až k jejich selhání.

Sexuální život
Nadměrný příjem cukru se může velmi negativně odrazit i na sexuálním životě. Pozor by si měli dávat především pánové. Vedlejším účinkem chronicky vysoké hladiny cukru v krvi totiž může být impotence. Důvodem je skutečnost, že cukr ovlivňuje oběhový systém řídící tok krve v celém těle. Jeho perfektní fungování je samozřejmě nezbytné a velmi důležité pro nástup a udržení erekce

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...