Arašídové máslo je hit zdravé výživy. Jak ale vybrat to správné?

Arašídové máslo je hit zdravé výživy. Jak ale vybrat to správné?
zdroj: Adobe Stock

Arašídy lidé často chybně vnímají jako zástupce ořechů. Ve skutečnosti se ale jedná o luštěniny. Oblíbené arašídové máslo tak může být příjemným způsobem, jak tuto velmi zdravou skupinu potravin nenásilně zařadit do jídelníčku.

Ačkoliv se vzhledem, chutí i nutričním profilem blíží spíše ořechům, patří plody podzemnice olejné k luštěninám. Nenechte se tak zmást ani zavádějícím přízviskem burský oříšek. Skutečnými příbuznými arašídů jsou fazole. Po nich zdědily poměrně vysoké množství bílkovin – až 25 % a sacharidů 20 %. S ořechy mají zase společné vyšší obsah tuků okolo 48 %. Arašídy jsou také bohaté na vlákninu a cenné minerály a vitamíny. K nim patří hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, zinek, vitaminy skupiny B a vitamín E. Samozřejmě je ale třeba brát v potaz, že jsou kaloricky vydatné.

Arašídy ano, ale ne solené
Arašídy jsou stejně jako ořechy vysoce kalorické, z toho důvodu je jejich množství potřeba přizpůsobit životnímu stylu. Nejlepší jsou nepražené, nesolené, neslazené a nikterak jinak ochucené. Ačkoliv jsou to právě sůl a různé kořenící směsi, do kterých se arašídy nejčastěji balí. Společně s olejem, který se přidává při pražení, se navíc zcela zbytečně obohacují o další tuky, které ale už nemusí být tak zdravé. Sůl zase způsobí vyšší žíznivost a společně s ní i chuť dopřát si víc a víc. Cukr a další dochucovadla jen přináší energii navíc. Na toto si tedy dejte pozor.

Silný alergen
Burské oříšky jsou silně alergizující a vlivem toho si vysloužily post prvního známého alergenu než se problematika o potravních alergenech rozvinula více. U citlivých jedinců mohou způsobit slzení, vyrážku, otoky, průjem, dušnost, pokles krevního tlaku a celkový kolaps organismu, který může v extrémních případech vést až ke smrti. Naštěstí touto alergií trpí asi jen 0,5 % populace a u alergiků se navíc její symptomy obvykle projevují mnohem mírněji.

Arašídové máslo
Z burských oříšků se také vyrábí oblíbené arašídové máslo. Co se týče otázky jeho prospěšnosti našemu zdraví, pak je třeba držet se stejných zásad jako u arašídů. K vytvoření chutného arašídového másla totiž není třeba nic víc než arašídů a špetky soli, aby mělo máslo říz. Pozor si dejte na složky jako je cukr, palmový olej, či aditiva. Ty nemají v másle či krému co dělat. Vybírat můžete ze dvou druhů – hladce rozmixované (smooth) a křupavé (crunchy), kde se nachází kousky arašídů. Skvěle chutná jak na sladko, tak i naslano, přidané v polevách, omáčkách a dipech. Skvěle chutná na opečeném toastovém chlebu s pokrájeným banánem. Arašídové máslo si můžete vyrobit doma, mnohem efektivnější je si ho koupit ve skleničce. Na výrobu ořechových másel je potřeba výkonný mixér, často výkonnější, než máme běžně doma. K dostání je také v různých chuťových kombinacích, např. s čokoládou či proteinovým práškem. Arašídovým máslem také můžete nahradit běžné máslo a snížit tak příjem nasycených tuků ve stravě. Zkrátka je to naprosto všestranná potravina, kterou už najdete i v běžných supermarketových řetězcích a která si hlavně na poli fitness našla široký okruh příznivců.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba...

Čtěte dál
Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Švestky obsahují sorbitol, který vám pomůže od jednoho nepříjemného problému

Podzim se blíží a to znamená, že se blíží i sezóna švestek. Švestkový koláč se těší velké oblibě, ale zkuste se zaměřit hlavně na švestky...
Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Luštěniny měly historicky v našem jídelníčku vždy své místo, ačkoliv jsou stále trochu opomíjenou potravinou. Co pro nás znamenají...