Arašídové máslo je hit zdravé výživy. Jak ale vybrat to správné?

Arašídové máslo je hit zdravé výživy. Jak ale vybrat to správné?
zdroj: Adobe Stock

Arašídy lidé často chybně vnímají jako zástupce ořechů. Ve skutečnosti se ale jedná o luštěniny. Oblíbené arašídové máslo tak může být příjemným způsobem, jak tuto velmi zdravou skupinu potravin nenásilně zařadit do jídelníčku.

Ačkoliv se vzhledem, chutí i nutričním profilem blíží spíše ořechům, patří plody podzemnice olejné k luštěninám. Nenechte se tak zmást ani zavádějícím přízviskem burský oříšek. Skutečnými příbuznými arašídů jsou fazole. Po nich zdědily poměrně vysoké množství bílkovin – až 25 % a sacharidů 20 %. S ořechy mají zase společné vyšší obsah tuků okolo 48 %. Arašídy jsou také bohaté na vlákninu a cenné minerály a vitamíny. K nim patří hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, zinek, vitaminy skupiny B a vitamín E. Samozřejmě je ale třeba brát v potaz, že jsou kaloricky vydatné.

Arašídy ano, ale ne solené
Arašídy jsou stejně jako ořechy vysoce kalorické, z toho důvodu je jejich množství potřeba přizpůsobit životnímu stylu. Nejlepší jsou nepražené, nesolené, neslazené a nikterak jinak ochucené. Ačkoliv jsou to právě sůl a různé kořenící směsi, do kterých se arašídy nejčastěji balí. Společně s olejem, který se přidává při pražení, se navíc zcela zbytečně obohacují o další tuky, které ale už nemusí být tak zdravé. Sůl zase způsobí vyšší žíznivost a společně s ní i chuť dopřát si víc a víc. Cukr a další dochucovadla jen přináší energii navíc. Na toto si tedy dejte pozor.

Silný alergen
Burské oříšky jsou silně alergizující a vlivem toho si vysloužily post prvního známého alergenu než se problematika o potravních alergenech rozvinula více. U citlivých jedinců mohou způsobit slzení, vyrážku, otoky, průjem, dušnost, pokles krevního tlaku a celkový kolaps organismu, který může v extrémních případech vést až ke smrti. Naštěstí touto alergií trpí asi jen 0,5 % populace a u alergiků se navíc její symptomy obvykle projevují mnohem mírněji.

Arašídové máslo
Z burských oříšků se také vyrábí oblíbené arašídové máslo. Co se týče otázky jeho prospěšnosti našemu zdraví, pak je třeba držet se stejných zásad jako u arašídů. K vytvoření chutného arašídového másla totiž není třeba nic víc než arašídů a špetky soli, aby mělo máslo říz. Pozor si dejte na složky jako je cukr, palmový olej, či aditiva. Ty nemají v másle či krému co dělat. Vybírat můžete ze dvou druhů – hladce rozmixované (smooth) a křupavé (crunchy), kde se nachází kousky arašídů. Skvěle chutná jak na sladko, tak i naslano, přidané v polevách, omáčkách a dipech. Skvěle chutná na opečeném toastovém chlebu s pokrájeným banánem. Arašídové máslo si můžete vyrobit doma, mnohem efektivnější je si ho koupit ve skleničce. Na výrobu ořechových másel je potřeba výkonný mixér, často výkonnější, než máme běžně doma. K dostání je také v různých chuťových kombinacích, např. s čokoládou či proteinovým práškem. Arašídovým máslem také můžete nahradit běžné máslo a snížit tak příjem nasycených tuků ve stravě. Zkrátka je to naprosto všestranná potravina, kterou už najdete i v běžných supermarketových řetězcích a která si hlavně na poli fitness našla široký okruh příznivců.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Anafylaktický šok – jak se projevuje a jaká se podává první pomoc?

Alergie jsou dnes již tak běžnou součástí života, že se často neberou příliš vážně. Představte si však, že alergie je jako nepřítel,...
Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Sezónní alergie: Jak poznáte, že máte pylovou alergii?

Já nemám na nic alergii! A jak to víte? První výskyt alergie v dospělém věku není nijak výjimečnou záležitostí. Pokud jste doteď nevěděli...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...