Michaela Bebová
09. 07. 2018
| 22:29
Rostlinných pomazánek na bázi sójy, oříšků či rajčat je ke koupi již opravdu hodně. Problém je ale s jejich reálnou výživovou hodnotou, která často pokulhává - sójová bílkovina, různá dochucovadla a nebo větší množství soli. Tato kešu pomazánka nemá ani jedno a naopak má výbornou výživovou hodnotu - je bohatá na zdravé tuky, bílkoviny a vitamíny B komplexu.
Porce: 4
Doba přípravy: 10 min + 2 hod na uležení
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové a bez přidané soli.
Ingredience
- 100 g kvalitních kešu ořechů, namočených alespoň na 3 hodiny ve vodě
- 30 g BIO sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
Postup
1. Sušená rajčata nejprve dejte do misky a zalijte je horkou vodou.
2. Mezitím slijte kešu ořechy a vložte je do mixéru či food procesoru. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, citrónovou šťávu, lahůdkové droždí a pokrájená sušená rajčata. Na závěr přijdete i 3 lžíce horké vody z rajčat.
3. Vše mixujte do lehce hrubé konzistence – malé kousky nejsou na škodu.
4. Pomazánku nechte uležet v ledničce alespoň 2 hodiny a poté podávejte – na chlebu, s krekry či jako dip.
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.