Rostlinných pomazánek na bázi sójy, oříšků či rajčat je ke koupi již opravdu hodně. Problém je ale s jejich reálnou výživovou hodnotou, která často pokulhává - sójová bílkovina, různá dochucovadla a nebo větší množství soli. Tato kešu pomazánka nemá ani jedno a naopak má výbornou výživovou hodnotu - je bohatá na zdravé tuky, bílkoviny a vitamíny B komplexu.
Porce: 4
Doba přípravy: 10 min + 2 hod na uležení
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové a bez přidané soli.
Ingredience
- 100 g kvalitních kešu ořechů, namočených alespoň na 3 hodiny ve vodě
- 30 g BIO sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
Postup
1. Sušená rajčata nejprve dejte do misky a zalijte je horkou vodou.
2. Mezitím slijte kešu ořechy a vložte je do mixéru či food procesoru. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, citrónovou šťávu, lahůdkové droždí a pokrájená sušená rajčata. Na závěr přijdete i 3 lžíce horké vody z rajčat.
3. Vše mixujte do lehce hrubé konzistence – malé kousky nejsou na škodu.
4. Pomazánku nechte uležet v ledničce alespoň 2 hodiny a poté podávejte – na chlebu, s krekry či jako dip.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zeleninové lečo s vejcem

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Domácí kvašené zelí

Makové rolky s povidly a drobenkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Pohanková polévka se zeleninou
