Jak zavařovat bez zbytečné chemie a s minimem cukru?

Jak zavařovat bez zbytečné chemie a s minimem cukru?
zdroj: Adobe Stock

Zavařování je od pradávna jedním z nejčastějších způsobů uchování potravin. V dnešní době se zachovaly zejména džemy, které si v sezóně jednoduše vyrobíte za pár korun, a s těmi kupovanými se nedají srovnat. Nemusí být plné cukru ani chemie. Poradíme, jak na to.

Důkladně vybírejte ovoce
Do džemu či marmelády nedávejte ovoce, které je plesnivé, nahnilé ani otlačené. A to ani přesto, že danou část odříznete. Plísně mohou být v celém plodu a ve sklenici by se dále množily. Vybírejte pouze zralé ovoce, abyste nemuseli příliš doslazovat.

Stačí krátce povařit
Naše babičky s oblibou vařily ovoce klidně i 6 hodin. Je pravda, že potom není nutné přidávat žádný pektin, na druhou stranu ztratí velkou část vitamínů a také chuti. Přebrané ovoce si nakrájejte na menší kousky, nepřidávejte vodu a povařte pouze do požadované konzistence, případně rozmixujte, pokud vám vadí kousky. A mezitím si připravte sklenice.

Sterilizujte!
Všechno, co k přípravě marmelády použijete, by mělo být důkladně vysterilizováno. Pokud používáte sklenice opakovaně, kupte alespoň nová víčka, nedají se totiž tak dobře vymýt. Stejná pravidla platí i v případě ostatního nádobí, které přijde s marmeládou do styku. Velmi častá chyba je ochutnávání marmelády přímo z hrnce, kdy lžíci z úst vložíme zpět do hrnce. Teplota všechny bakterie nezničí! Až budete hotovou marmeládou plnit sklenice, nezapomeňte utírat hrdlo. Nejlépe čistým hadříkem, který namočíte v alkoholu.

Náhražka cukru
Rozhodně místo klasického cukru nepoužívejte umělá sladidla. Mnohem lepší je kombinovat kyselé a sladké druhy ovoce, případně přidat sušené ovoce nebo sirup (rýžový nezmění výslednou chuť). Ani rybíz nepotřebuje příliš sladidla, pokud si počkáte a sklidíte ho opravdu zralý. Pokud se rozhodnete pro sušené ovoce, namočte si ho alespoň dvě hodiny do vody (opět vše sterilizujte). Poté můžete přidat celé, nakrájené, nebo rozmixované. Výsledek bude stejný.

Gelfix, agar, pektin..?
Tady necháme prostor pro vás a vaše chuťové preference. Pokud vám nevadí, že marmeláda nebude úplně tuhá, nepřidávejte nic. Jestli ji ale chcete zahustit, použijte agar – agar nebo pektin. V obou případech se jedná o přírodní produkty. Některé druhy ovoce přirozeně obsahují vysoké množství pektinu. Zejména potom citrusy nebo rybíz. Přidejte proto do marmelády šťávu z vymačkané mandarinky a naplňte sklenice.

Zavařovat, nebo ne?
Pokud máte všechno sterilní, naplníte sklenice teplou marmeládou, zavíčkujte a obrátíte dnem dolů, není potřeba. Teplá hmota sama vytvoří podtlak a směs zakonzervuje. Ovšem jestli používáte sklenice s patentním uzávěrem a gumičkou, zavařovat musíte. Pro jistotu. Marmeládu spotřebujte nejlépe do tří let. Jedině tak dostanete to nejlepší.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....

Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...