Zavařování je od pradávna jedním z nejčastějších způsobů uchování potravin. V dnešní době se zachovaly zejména džemy, které si v sezóně jednoduše vyrobíte za pár korun, a s těmi kupovanými se nedají srovnat. Nemusí být plné cukru ani chemie. Poradíme, jak na to.
Důkladně vybírejte ovoce
Do džemu či marmelády nedávejte ovoce, které je plesnivé, nahnilé ani otlačené. A to ani přesto, že danou část odříznete. Plísně mohou být v celém plodu a ve sklenici by se dále množily. Vybírejte pouze zralé ovoce, abyste nemuseli příliš doslazovat.
Stačí krátce povařit
Naše babičky s oblibou vařily ovoce klidně i 6 hodin. Je pravda, že potom není nutné přidávat žádný pektin, na druhou stranu ztratí velkou část vitamínů a také chuti. Přebrané ovoce si nakrájejte na menší kousky, nepřidávejte vodu a povařte pouze do požadované konzistence, případně rozmixujte, pokud vám vadí kousky. A mezitím si připravte sklenice.
Sterilizujte!
Všechno, co k přípravě marmelády použijete, by mělo být důkladně vysterilizováno. Pokud používáte sklenice opakovaně, kupte alespoň nová víčka, nedají se totiž tak dobře vymýt. Stejná pravidla platí i v případě ostatního nádobí, které přijde s marmeládou do styku. Velmi častá chyba je ochutnávání marmelády přímo z hrnce, kdy lžíci z úst vložíme zpět do hrnce. Teplota všechny bakterie nezničí! Až budete hotovou marmeládou plnit sklenice, nezapomeňte utírat hrdlo. Nejlépe čistým hadříkem, který namočíte v alkoholu.
Náhražka cukru
Rozhodně místo klasického cukru nepoužívejte umělá sladidla. Mnohem lepší je kombinovat kyselé a sladké druhy ovoce, případně přidat sušené ovoce nebo sirup (rýžový nezmění výslednou chuť). Ani rybíz nepotřebuje příliš sladidla, pokud si počkáte a sklidíte ho opravdu zralý. Pokud se rozhodnete pro sušené ovoce, namočte si ho alespoň dvě hodiny do vody (opět vše sterilizujte). Poté můžete přidat celé, nakrájené, nebo rozmixované. Výsledek bude stejný.
Gelfix, agar, pektin..?
Tady necháme prostor pro vás a vaše chuťové preference. Pokud vám nevadí, že marmeláda nebude úplně tuhá, nepřidávejte nic. Jestli ji ale chcete zahustit, použijte agar – agar nebo pektin. V obou případech se jedná o přírodní produkty. Některé druhy ovoce přirozeně obsahují vysoké množství pektinu. Zejména potom citrusy nebo rybíz. Přidejte proto do marmelády šťávu z vymačkané mandarinky a naplňte sklenice.
Zavařovat, nebo ne?
Pokud máte všechno sterilní, naplníte sklenice teplou marmeládou, zavíčkujte a obrátíte dnem dolů, není potřeba. Teplá hmota sama vytvoří podtlak a směs zakonzervuje. Ovšem jestli používáte sklenice s patentním uzávěrem a gumičkou, zavařovat musíte. Pro jistotu. Marmeládu spotřebujte nejlépe do tří let. Jedině tak dostanete to nejlepší.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál