Jak vybírat a podle čeho nakupovat rostlinná mléka?

Jak vybírat a podle čeho nakupovat rostlinná mléka?
zdroj: Adobe Stock

Zatímco před několika lety bylo k dostání pouze sójové mléko v prášku, nyní se sortiment rostlinných mlék a nápojů rozrostl tak, že máme často problém poznat, které je kvalitní a stojí za to. Podle jakých kritérií nakupovat rostlinné nápoje? A jsou tyto náhražky vůbec vhodné či prospěšné?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma rostlinná mléka a nápoje jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Rostlinná mléka
Rostlinná mléka se často svým nutričním složením snaží dorovnat mléku kravskému, potažmo kozímu či ovčímu. Pravdou je, že kromě sójového mléka obsahují rostlinné alternativy nepoměrně méně bílkovin, ale i tuků. Výrobci do výrobků alespoň často přidávají vápník, či vitamíny B2 nebo B12, které učiní z rostlinných nápojů hodnotnější potraviny a poslouží také k doplnění důležitých vitamínů a minerálních látek.

Hlavní složka rostlinného nápoje by měla být ve výrobku obsažena alespoň z 9 %, ideálně z 12 % a více. Co do mlék naopak tolik nepatří jsou různé další látky, jako jsou ztužené tuky, fruktózový sirup či barviva a aromata.

Jak si stojí rostlinná mléka v prášku? Může rostlinný nápoj opravdu nahradit mléko? Jaké výhody nám rostlinná mléka vůbec přináší? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte ve videu.

Moderátorka: Zuzana Košařová

 

Pozn. Podle legislativy se mléko může nazývat pouze produkt živočišného původu a mléko sójové s dostatečným obsahem bílkovin. Ostatní rostlinné produkty podle legislativy přebírají termín nápoj.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle. Dehydrovaná kůže ztrácí přirozenou pružnost a vláčnost, vypadá mdle...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...