Zatímco před několika lety bylo k dostání pouze sójové mléko v prášku, nyní se sortiment rostlinných mlék a nápojů rozrostl tak, že máme často problém poznat, které je kvalitní a stojí za to. Podle jakých kritérií nakupovat rostlinné nápoje? A jsou tyto náhražky vůbec vhodné či prospěšné?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma rostlinná mléka a nápoje jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Rostlinná mléka
Rostlinná mléka se často svým nutričním složením snaží dorovnat mléku kravskému, potažmo kozímu či ovčímu. Pravdou je, že kromě sójového mléka obsahují rostlinné alternativy nepoměrně méně bílkovin, ale i tuků. Výrobci do výrobků alespoň často přidávají vápník, či vitamíny B2 nebo B12, které učiní z rostlinných nápojů hodnotnější potraviny a poslouží také k doplnění důležitých vitamínů a minerálních látek.
Hlavní složka rostlinného nápoje by měla být ve výrobku obsažena alespoň z 9 %, ideálně z 12 % a více. Co do mlék naopak tolik nepatří jsou různé další látky, jako jsou ztužené tuky, fruktózový sirup či barviva a aromata.
Jak si stojí rostlinná mléka v prášku? Může rostlinný nápoj opravdu nahradit mléko? Jaké výhody nám rostlinná mléka vůbec přináší? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte ve videu.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Pozn. Podle legislativy se mléko může nazývat pouze produkt živočišného původu a mléko sójové s dostatečným obsahem bílkovin. Ostatní rostlinné produkty podle legislativy přebírají termín nápoj.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?
Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované...
Čtěte dál
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?
