Modré zóny a dlouhověkost: Jaká tajemství skrývají unikátní místa na zemi?

Modré zóny a dlouhověkost: Jaká tajemství skrývají unikátní místa na zemi?
zdroj: Adobe Stock

Modré zóny mají jednu věc společnou – a to skutečnost, že místní obyvatelé se dožívají o mnoho více než lidé žijící kdekoliv jinde. Pět modrých zón má průměrně 2-3krát více devadesátiletých než zbytek světa. Jak je to možné?

„Pravdou je, že ti lidé vlastně netuší, proč se dožívají stovky, stejně jako vysoký člověk neví, proč tak vyrostl,“ říká Dan Büttner, který zkoumá dlouhověkost.

Dan Büttner je spisovatel a badatel, který od roku 2008 zkoumá životní podmínky na řeckém ostrově Ikaria, jehož obyvatelé se běžně dožívají 100 a více let. Za tímto účelem se dokonce spojil se společnosti National Geographic a společně zahájili největší průzkum dlouhověkosti v místech, kde se jí nebývale daří. Kromě Ikarie jsou to totiž ještě 4 další oblasti. Jedná se o Barbagii na Sardinii, Okinawu v Japonsku, poloostrov Nicoyu na Kostarice a Lomu Lindu v Kalifornii. Pro tato území zavedl Büttner společně s badateli z National Geographic název modré zóny, které, ač na téměř opačných koncích planety (alespoň v případě některých z nich), mají jednu věc společnou – a to skutečnost, že místní se dožívají o mnoho více než lidé žijící kdekoliv jinde. Pět modrých zón má průměrně 2-3krát více devadesátiletých než zbytek světa. Jak je to možné?

Optimismus jako recept na dlouhověkost
Odpovědí na otázku podle vědců rozhodně nebude genetika – ta nese odpovědnost za pouhých 25 % dlouhověkosti, zbytek přičítají na vrub způsobu života. A každodenní tempo devadesátníků, kteří v modrých zónách žijí, to jen potvrzuje – je totiž (nebo navíc?) velmi podobné. Vstávají se sluníčkem, jedí čerstvou stravu plnou ovoce, zeleniny a toho, co země a moře dají – tedy regionální potraviny – mají dostatek přirozeného pohybu – pracují kolem domu či chaloupky, starají se o zvířata, chodí na trhu nakupovat – jsou věřící a mají v bezprostřední blízkosti své nejbližší. Z toho všeho vyplývá velmi pozitivní náhled na život a přístup k němu, který se podle odborníků na vysokém věku odráží ze všeho nejvíce. Veselí staříci jsou v kondici nejen fyzicky, ale také psychicky – a o to právě jde. Dosahují souladu těla a mysli, který jim umožňuje žít vitálně mnohem déle než jiní, kteří o sebe v takovém smyslu nepečují a na život se dívají o poznání negativněji.

Přebíráme to, co vidíme u rodičů
Büttner tvrdí, že modré zóny jsou místa, kde je živá tradice a typická kultura, pro níž je typické, že místní uznávají stáří a moudrost i zkušenosti, které s ním přicházejí. Mladí přebírají to, co vidí u stárnoucích, berou si z jejich počínání poučení a váží si jich za to, že k nim mohou vzhlížet. To má vliv nejen na celkově pozitivnější ráz společnosti, ale také na skutečnost, že pozitivní charakter pohledu na svět se zde předává z generace na generaci, což posiluje mezilidské vztahy a utužuje soudržnost. Když to, zcela nekriticky, srovnáme s naší západní společností, kde roste obezita, kde nejsou lidé zvyklí pravidelně ani dojít do práce, natož se každý den hýbat nějakou sportovní aktivitou, kde si místo spolu povídají s chytrými telefony a společné večery tráví před televizními obrazovkami, musíme konstatovat, že se není čemu divit. Když vidím rodiče trpící nadváhou, kteří radostně chovaní dítě s viditelně rostoucí dětskou obezitou, ptám se, jaký má vlastně tohle všechno smysl. Stejně se ptají i děti Vigga Mortensena, který ve svérázném snímku Tohle je náš svět ztvárnil postavu stejně svérázného otce. „Tati, co jim všem je? Jsou nemocní?“, ptá se jedno z dětí při nezvyklém pohledu na obézní populaci. „Ne, jen tlustí,“ odpovídá otec. A Büttner upozorňuje v tomto směru na výsledek studie, která zjistila, že když se člověk stýká s obézními lidmi, vzrůstá riziko, že bude sám obézní, o plných 57 %.

Klíčovou kombinaci faktorů lze předávat dál
Ačkoliv tajemství dlouhověkosti podle Büttnera rozhodně není jednoduché, protože se jedná o kombinaci mnoha faktorů, lze jej předávat dál. Což dokazuje i projekt, který badatel inicioval v americkém městě Albert Lea v Minnesotě, kde se průměrná délka života pohybuje kolem 78 let. Od roku 2009 město otevřelo více zahrad, okolo jezera vybudovalo stezku a zavedlo lekce cvičení. Ve školách začali zdravěji vařit a jedinci žijící na odlehlých farmách se začali více scházet. A průměrný věk se poměrně rychle zvýšil o celé 3,1 roku. Tajemství dlouhověkosti tak podle Büttnera tkví v pohodovém životním stylu plném lásky, pohybu, odpočinku a zdravého jídla. Což je cíl, který s trochou snahy a vytrvalosti může naplnit snad každý.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...