Domácí semínkový chléb je zajímavý způsob, jak si doma připravit vlastní pečivo. Navíc je chléb bohatým zdrojem vlákniny. Je energeticky vydatnější, avšak jen jeden plátek zasytí více jak plátek běžného pečiva. Vlašské ořechy jsou lokální potravinou obsahující vyvážené množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Porce: 8 plátků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience (forma cca 15 x 11 cm)
Na chleba
- 100 g jemných ovesných vloček
- 50 g lněných semínek
- 25 g vlašských ořechů
- 125 g slunečnicových semínek
- 15 g chia semínek
- 12 g psyllia (1 vejce)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžička soli
- 180 ml vody
Na pomazánku
- 200 g tvarohu
- 2 středně velké mrkve
- 3 jarní cibulky
- sůl, pepř
Postup
- Formu vymažte kokosovým olejem. Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience na chléb, promíchejte.
- Přidejte rozehřátý kokosový olej, med a vlažnou vodu. Vše důkladně promíchejte. Těsto vložte do formy, povrch uhlaďte a nechte cca 30 minut odpočívat. Poté pečte cca 45 minut dozlatova.
- Mezitím si připravte tvarohovou pomazánku. Mrkev s jarní cibulkou omyjte a očistěte. Mrkev nastrouhejte na struhadle najemno, cibulku nakrájejte na drobné kousky.
- V menší míse smíchejte tvaroh, nastrouhanou mrkev, kousky cibulky, dochuťte solí a pepřem.
- Chléb vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Nakrájejte jej podélně na plátky. Podávejte s pomazánkou, ozdobenou např. vejcem, šunkou, sýrem a čerstvou zeleninou.
Náš tip
Nakrájený chléb můžete zamrazit a vytáhnout jej později po jednotlivých plátcích.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.