Domácí semínkový chléb s tvarohovou pomazánkou

Domácí semínkový chléb s tvarohovou pomazánkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Domácí semínkový chléb je zajímavý způsob, jak si doma připravit vlastní pečivo. Navíc je chléb bohatým zdrojem vlákniny. Je energeticky vydatnější, avšak jen jeden plátek zasytí více jak plátek běžného pečiva. Vlašské ořechy jsou lokální potravinou obsahující vyvážené množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Porce: 8 plátků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience (forma cca 15 x 11 cm)

Na chleba

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 50 g lněných semínek
  • 25 g vlašských ořechů
  • 125 g slunečnicových semínek
  • 15 g chia semínek
  • 12 g psyllia (1 vejce)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička soli
  • 180 ml vody

Na pomazánku

  • 200 g tvarohu
  • 2 středně velké mrkve
  • 3 jarní cibulky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Formu vymažte kokosovým olejem. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience na chléb, promíchejte.
  3. Přidejte rozehřátý kokosový olej, med a vlažnou vodu. Vše důkladně promíchejte. Těsto vložte do formy, povrch uhlaďte a nechte cca 30 minut odpočívat. Poté pečte cca 45 minut dozlatova.
  4. Mezitím si připravte tvarohovou pomazánku. Mrkev s jarní cibulkou omyjte a očistěte. Mrkev nastrouhejte na struhadle najemno, cibulku nakrájejte na drobné kousky.
  5. V menší míse smíchejte tvaroh, nastrouhanou mrkev, kousky cibulky, dochuťte solí a pepřem.
  6. Chléb vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  7. Nakrájejte jej podélně na plátky. Podávejte s pomazánkou, ozdobenou např. vejcem, šunkou, sýrem a čerstvou zeleninou.

Náš tip
Nakrájený chléb můžete zamrazit a vytáhnout jej později po jednotlivých plátcích.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Perník s kaštanovým krémem

Perník s kaštanovým krémem

Jedlé kaštany jsou charakteristické především svou vůní, která se příjemně uvolňuje při pečení. Navozují tak krásnou předvánoční atmosféru. Mají nižší energetickou hodnotu a podíl tuků než ořechy, proto...

Čtěte dál
Chai latté

Chai latté

První adventní neděle je za námi a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Zpříjemněte si chladné dny s šálkem domácího voňavého nápoje...
Skořicová roláda s pomerančovým krémem

Skořicová roláda s pomerančovým krémem

Lahodnou roládu tvoří skořicový korpus, který je doplněný krásně jemným smetanovým krémem s vůní a chutí pomeranče. Připravíte ho jen...

Videorozhovor