Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků

Nebojte se luštěnin. Zbavit je nadýmavého efektu je otázka několika triků
zdroj: Adobe Stock

Luštěniny měly historicky v našem jídelníčku vždy své místo, ačkoliv jsou stále trochu opomíjenou potravinou. Co pro nás znamenají z výživového hlediska? Jak můžeme luštěniny zařadit do jídelníčku i jinak, než jen v podobě čočkové kaše s vejcem? A jak je to s nadýmavostí luštěnin?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma luštěniny jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Luštěniny
Luštěniny se již několik let opět navrací do našich jídelníčků, i když spíše ve sféře zdravé výživy a v určitých výživových stylech jako je veganství, kde jsou základní složkou jídelníčku. Jejich častá neobliba pramení hned z několika věcí: jejich příprava je často časově náročná, musí se umět dobře ochutit a stále má mnoho lidí zafixovanou nevábnou hrachovou kaši či čočku na kyselo ze školní jídelny. Je to škoda, protože z nutričního hlediska jde o velmi zajímavý typ potravin – obsahují vysoký podíl bílkovin okolo 20 %, zároveň mají ještě velmi vysoký obsah vlákniny, takže zasytí a ještě jsou v základní podobě velmi levnou a dostupnou surovinou.

Zásadní problém luštěnin je jejich nadýmavost. Luštěniny obsahují specifické oligosacharidy, které nejsou štěpeny trávicími enzymy lidského těla a dostávají se tak do střeva tlustého, kde jsou fermentovány za vzniku vodíku, oxidu uhličitého či metanu, tedy plynů. A ty způsobují tedy tolik nepříjemné nadýmání. Naštěstí lze proti nadýmání efektivně bojovat. Jak? To už se dozvíte v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají...

Videorozhovor