Zelná polévka s bramborovým pyré

Zelná polévka s bramborovým pyré
zdroj: Kristýna Rybovičová

Podzim se již začíná pořádně ozývat a je tu čas hustých polévek, teplých nápojů a jídel, které tělo pořádně prohřejí. Zelná polévka z kysaného zelí, které je českou superpotravinou, je pořádně hustá díky bramborovému pyré. Zelí je také zdrojem probiotických bakterií, které pozitivně působí na trávení.

Porce: 6
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience

  • 700 g kysaného bílého zelí
  • 4 větší žluté cibule
  • 6 velkých brambor
  • 3 středně velké mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 menší celer
  • 2 stroužky česneku
  • 4 litry vody
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl, pepř
  • uzený tempeh

Postup

  1. Nejdříve si připravte zeleninový vývar. Oloupejte jednu cibuli. Očistěte mrkev, petržel, celer. Vše dejte do hrnce, přidejte nové koření, bobkový list, sůl, pepř, zalejte vodou a vařte zhruba 40 minut. Po uvaření z vývaru vyjměte zeleninu s kořením.
  2. Mezitím na plátky nakrájejte zbylou cibuli. V hlubším hrnci nechte cibuli na řepkovém oleji zesklovatět. Poté přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  3. Zelí sceďte a pokrájejte. Poté ho přidejte k cibuli a lehce opečte. Přidejte připravený vývar a vařte cca 25 minut.
  4. Oloupejte, omyjte a nakrájejte brambory na menší kostky. V odděleném hrnci je vařte do měkka.
  5. Jakmile jsou brambory uvařené vložte je do vyšší nádoby. Přidejte 3 naběračky vody z polévky a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladka. Pyré poté přidejte do polévky a vařte dalších 10 minut.
  6. Tempeh nakrájejte na plátky a opečte na sucho na pánvi.
  7. Jakmile polévka zhoustne, chuť dolaďte solí a pepřem. Podávejte s opečeným tempehem.

Náš tip
Pokud bude polévka málo kyselá, přidejte cca 3 lžíce octa. Mimo vegany a vegetariány můžete polévku ozdobit lžící zakysané smetany či přidat na kostky nakrájenou sušenou šunku.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokosové řezy s pudinkem a čokoládou

Kokosové řezy s pudinkem a čokoládou

Lehký kokosový krém doplněný kakaovým piškotem oslazeným banány je výborná kombinace dezertu. Řezy jsou voňavé, vláčné a snadno je doma připravíte.

Čtěte dál
Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Luštěniny, které jsou zdrojem bílkovin a mají vyšší podíl vlákniny, bychom měli pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příprava červené...
Ovocný crumble

Ovocný crumble

Jak si zpříjemnit chladná, sychravá, podzimní rána? Sladkou snídaní v podobě zapečené misky plné ovoce, které máte rádi. Crumble můžete...

Videorozhovor