Zelná polévka s bramborovým pyré

Zelná polévka s bramborovým pyré
zdroj: Kristýna Rybovičová

Podzim se již začíná pořádně ozývat a je tu čas hustých polévek, teplých nápojů a jídel, které tělo pořádně prohřejí. Zelná polévka z kysaného zelí, které je českou superpotravinou, je pořádně hustá díky bramborovému pyré. Zelí je také zdrojem probiotických bakterií, které pozitivně působí na trávení.

Porce: 6
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience

  • 700 g kysaného bílého zelí
  • 4 větší žluté cibule
  • 6 velkých brambor
  • 3 středně velké mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 menší celer
  • 2 stroužky česneku
  • 4 litry vody
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl, pepř
  • uzený tempeh

Postup

  1. Nejdříve si připravte zeleninový vývar. Oloupejte jednu cibuli. Očistěte mrkev, petržel, celer. Vše dejte do hrnce, přidejte nové koření, bobkový list, sůl, pepř, zalejte vodou a vařte zhruba 40 minut. Po uvaření z vývaru vyjměte zeleninu s kořením.
  2. Mezitím na plátky nakrájejte zbylou cibuli. V hlubším hrnci nechte cibuli na řepkovém oleji zesklovatět. Poté přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  3. Zelí sceďte a pokrájejte. Poté ho přidejte k cibuli a lehce opečte. Přidejte připravený vývar a vařte cca 25 minut.
  4. Oloupejte, omyjte a nakrájejte brambory na menší kostky. V odděleném hrnci je vařte do měkka.
  5. Jakmile jsou brambory uvařené vložte je do vyšší nádoby. Přidejte 3 naběračky vody z polévky a tyčovým mixérem vše zmixujte do hladka. Pyré poté přidejte do polévky a vařte dalších 10 minut.
  6. Tempeh nakrájejte na plátky a opečte na sucho na pánvi.
  7. Jakmile polévka zhoustne, chuť dolaďte solí a pepřem. Podávejte s opečeným tempehem.

Náš tip
Pokud bude polévka málo kyselá, přidejte cca 3 lžíce octa. Mimo vegany a vegetariány můžete polévku ozdobit lžící zakysané smetany či přidat na kostky nakrájenou sušenou šunku.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kapustová frittata

Kapustová frittata

Frittata je tradiční italský pokrm. Základ této pochoutky tvoří vejce. Zbylé ingredience můžete různě kombinovat. Výsledkem je po upečení slaný koláč, který se hodí jak na oběd, tak jako rychlá večeře.

Čtěte dál
Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá...
Čočkové ragú

Čočkové ragú

Čočka je tradičním novoročním pokrmem. Připravit z ní můžete spoustu zajímavých pokrmů – třeba toto ragú. Čočka je výborným zdrojem...

Videorozhovor