Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Luštěniny, které jsou zdrojem bílkovin a mají vyšší podíl vlákniny, bychom měli pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příprava červené čočky je ideální, jelikož se nemusí předem namáčet. Je tedy rychle připravená a snadno stravitelná. Pečená zelenina pak polévce dodá zcela specifickou chuť.

Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 350 g mrkve
  • 2 větší žluté cibule
  • 1 hrnek červené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžičky petrželky
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev a cibuli očistěte a nakrájejte na větší kusy.
  3. Zeleninu včetně česneku ve slupce vložte na plech, osolte, opepřete, zakápněte olejem a dejte péci do zlatova.
  4. Mezitím připravte čočku podle návodu.
  5. Jakmile je zelenina upečená vyjměte ji z trouby, oloupejte upečený česnek.
  6. Vše dejte do většího hrnce, přidejte vývar a přiveďte k varu. Poté odstavte.
  7. Polévku tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Přidejte uvařenou čočku, petržel, zázvor, nasekanou chilli papričku, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  8. Vařte dalších cca 5 minut a podávejte.

Náš tip
Polévku na talíři ozdobte zakysanou smetenou a kousky chilli papriček.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kapustová frittata

Kapustová frittata

Frittata je tradiční italský pokrm. Základ této pochoutky tvoří vejce. Zbylé ingredience můžete různě kombinovat. Výsledkem je po upečení slaný koláč, který se hodí jak na oběd, tak jako rychlá večeře.

Čtěte dál
Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá...
Čočkové ragú

Čočkové ragú

Čočka je tradičním novoročním pokrmem. Připravit z ní můžete spoustu zajímavých pokrmů – třeba toto ragú. Čočka je výborným zdrojem...

Videorozhovor