Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Luštěniny, které jsou zdrojem bílkovin a mají vyšší podíl vlákniny, bychom měli pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příprava červené čočky je ideální, jelikož se nemusí předem namáčet. Je tedy rychle připravená a snadno stravitelná. Pečená zelenina pak polévce dodá zcela specifickou chuť.

Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 350 g mrkve
  • 2 větší žluté cibule
  • 1 hrnek červené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžičky petrželky
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev a cibuli očistěte a nakrájejte na větší kusy.
  3. Zeleninu včetně česneku ve slupce vložte na plech, osolte, opepřete, zakápněte olejem a dejte péci do zlatova.
  4. Mezitím připravte čočku podle návodu.
  5. Jakmile je zelenina upečená vyjměte ji z trouby, oloupejte upečený česnek.
  6. Vše dejte do většího hrnce, přidejte vývar a přiveďte k varu. Poté odstavte.
  7. Polévku tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Přidejte uvařenou čočku, petržel, zázvor, nasekanou chilli papričku, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  8. Vařte dalších cca 5 minut a podávejte.

Náš tip
Polévku na talíři ozdobte zakysanou smetenou a kousky chilli papriček.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.