Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Luštěniny, které jsou zdrojem bílkovin a mají vyšší podíl vlákniny, bychom měli pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příprava červené čočky je ideální, jelikož se nemusí předem namáčet. Je tedy rychle připravená a snadno stravitelná. Pečená zelenina pak polévce dodá zcela specifickou chuť.

Porce: 6 porcí
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 350 g mrkve
  • 2 větší žluté cibule
  • 1 hrnek červené čočky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 chilli paprička
  • 4 lžičky petrželky
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev a cibuli očistěte a nakrájejte na větší kusy.
  3. Zeleninu včetně česneku ve slupce vložte na plech, osolte, opepřete, zakápněte olejem a dejte péci do zlatova.
  4. Mezitím připravte čočku podle návodu.
  5. Jakmile je zelenina upečená vyjměte ji z trouby, oloupejte upečený česnek.
  6. Vše dejte do většího hrnce, přidejte vývar a přiveďte k varu. Poté odstavte.
  7. Polévku tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Přidejte uvařenou čočku, petržel, zázvor, nasekanou chilli papričku, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
  8. Vařte dalších cca 5 minut a podávejte.

Náš tip
Polévku na talíři ozdobte zakysanou smetenou a kousky chilli papriček.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vegetariánská velikonoční nádivka

Vegetariánská velikonoční nádivka

Velikonoce již pomalu klepou na dveře a je tedy ten správný čas, představit si recept velikonoční nádivku. Ta se tradičně připravuje s různými druhy masa a den starých rohlíků. Tuto verzi receptu ocení...

Čtěte dál
Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Jak nejlépe podpořit imunitní systém? Připravte si vitamíny nabité nápoje. Rakytník je zdrojem vitamínu C. Pomáhá proti chřipce a nachlazení....
Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka je výborná bezlepková potravina. Je vyhledávaná pro svůj bohatý obsah rutinu, který podporuje pevnost žilních stěn. Je také...

Videorozhovor