Znáte pomalé vaření? Šetří čas a dodává pokrmům výjimečnou chuť

Znáte pomalé vaření? Šetří čas a dodává pokrmům výjimečnou chuť
zdroj: Shutterstock

Velmi paradoxně je pomalé vaření velkým pomocníkem, který vám ušetří spoustu času. Díky němu si navíc pokrmy zachovají svou chuť, šťavnatost, a to i bez použití většího množství koření, vody nebo tuku. Nejsnazší je použití tzv. Crock – Pot hrnce, který téměř vše udělá za vás.

Zdravé, chutné a rychlé
Pomalé vaření má celou řadu výhod. Stačí všechny suroviny poskládat do jednoho hrnce, nastavit časovač a je hotovo. Nemusíte nic míchat, ani podlévat. Příprava vám tudíž zabere jen pár minut. Velmi snadné, že? Ačkoliv samotné vaření trvá 4 až 10 hodin, můžete klidně odejít z domu bez obav, že se vám oběd připálí. Hrnec má velmi nízký příkon, dokonce až několikanásobně nižší než varná deska nebo trouba.

Žádná voda ani tuk
Potraviny si díky pomalému vaření zachovají většinu vitamínů a minerálů. Ty se při běžné úpravě částečně vypaří spolu s přebytečnou tekutinou. Některé potraviny dokonce získají vyšší kvalitu. Pokrmy budou navíc mimořádně šťavnaté a křehké, což oceníte hlavně při přípravě hovězího masa. Není nutné přidávat žádný tuk, ani podlévat vodou. Ani tak se ve speciálním kameninovém hrnci jídlo nepřipálí, pokud dodržíte správný postup. S kořením můžete také ubrat. Chuť jídla se zachová a pomalým vařením ještě zvýrazní. Pokud přeci jen chcete nějaké přidávat, volte raději celé, které uvolňuje aroma postupně.

Pečení, vaření i příprava marmelád
Hrnec není určený pouze k pomalému vaření. Můžete v něm péct maso i koláče, připravovat marmelády nebo silný vývar. Množství surovin by ale vždy mělo odpovídat velikosti hrnce. Myslete na to při výběru. Pokud raději připravujete jídlo na dva a více obědů, sáhněte po větším. Pokud vložíte více surovin, nedocílíte takového efektu. Když je jich naopak málo, je obtížné nastavit čas vaření a pokrm se tak může připálit nebo rozvařit.

Dno a strany hrnce mají přirozeně nejvyšší teplotu, proto do těchto míst naskládejte suroviny, které vyžadují delší tepelnou úpravu. Pokud pečete, přidejte maximálně dvě polévkové lžíce vody, víc není nutné. Maso vložte doprostřed a nastavte čas alespoň na 4 hodiny. Nepoužívejte k přípravě mražené potraviny. Tím by se výrazně zvýšil čas vaření a navíc by v hrnci vzniklo až příliš vody, která by se nemohla odpařit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Masticha – léčivá pryskyřice z řeckého ostrova Chios

Masticha – léčivá pryskyřice z řeckého ostrova Chios

Účinky pryskyřice, která se označuje jako masticha, jsou známy po staletí. Do Evropy se však více rozšířila až v posledních několika letech. Přitom má příjemnou vůni i chuť a nespočet léčivých účinků.

Čtěte dál
Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Snadné pěstování, výborná chuť, široká využitelnost a řada účinků pozitivně ovlivňujících zdraví. To všechno lze říci o libečku, původně...