Dýňové „chilli con carne“

Dýňové „chilli con carne“
zdroj: Kristýna Rybovičová

Chilli con carne je plné fazolí, rajčat a koření. Tradičně se připravuje s hovězím masem. V tomto receptu je však maso zaměněno za dýni, ale ani tak na chuti celý pokrm rozhodně neztrácí.

Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

  • 500 g červených fazolí
  • ½ dýně Hokaido
  • 3 červené cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 800 g konzervovaných rajčat
  • 500 g rajčatového pyré
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžičky cukru
  • 2 lžičky oregana
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 3 lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky skořice
  • 2 kostky čokolády (min. 80 %)
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 250 ml vody
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • jasmínová rýže
  • limetka, koriandr, zakysaná smetana (na ozdobu)

Postup

  1. Červené fazole uvařte podle návodu a odstavte.
  2. Dýni očistěte, omyjte, odstraňte dužinu. Dýni, cibuli a česnek nakrájejte na menší kostky.
  3. Ve větším hrnci rozpalte řepkový olej. Zpěňte na něm cibuli, česnek nechte rozvonět. Poté přidejte dýni. Vše opékejte cca 10 minut.
  4. Do hrnce dejte krájená rajčata, rajčatové pyré, rajčatový protlak, fazole, koření, podlijte lehce vodou a vařte cca 20 minut.
  5. Poté přidejte, cukr, čokoládu, najemno nakrájenou chilli papričku a sůl. Vařte dalších 10 minut.
  6. Mezitím si připravte jasmínovou rýži podle návodu.
  7. Chilli con carne, zjemněné zakysanou smetanou podávejte s rýží ozdobené limetkou a koriandrem. 

Náš tip
Na horké chilli nastrouhejte kousek sýru Cheddar.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...