Dýňové „chilli con carne“

Dýňové „chilli con carne“
zdroj: Kristýna Rybovičová

Chilli con carne je plné fazolí, rajčat a koření. Tradičně se připravuje s hovězím masem. V tomto receptu je však maso zaměněno za dýni, ale ani tak na chuti celý pokrm rozhodně neztrácí.

Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

  • 500 g červených fazolí
  • ½ dýně Hokaido
  • 3 červené cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 800 g konzervovaných rajčat
  • 500 g rajčatového pyré
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžičky cukru
  • 2 lžičky oregana
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 3 lžičky kajenského pepře
  • 2 lžičky skořice
  • 2 kostky čokolády (min. 80 %)
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 250 ml vody
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • jasmínová rýže
  • limetka, koriandr, zakysaná smetana (na ozdobu)

Postup

  1. Červené fazole uvařte podle návodu a odstavte.
  2. Dýni očistěte, omyjte, odstraňte dužinu. Dýni, cibuli a česnek nakrájejte na menší kostky.
  3. Ve větším hrnci rozpalte řepkový olej. Zpěňte na něm cibuli, česnek nechte rozvonět. Poté přidejte dýni. Vše opékejte cca 10 minut.
  4. Do hrnce dejte krájená rajčata, rajčatové pyré, rajčatový protlak, fazole, koření, podlijte lehce vodou a vařte cca 20 minut.
  5. Poté přidejte, cukr, čokoládu, najemno nakrájenou chilli papričku a sůl. Vařte dalších 10 minut.
  6. Mezitím si připravte jasmínovou rýži podle návodu.
  7. Chilli con carne, zjemněné zakysanou smetanou podávejte s rýží ozdobené limetkou a koriandrem. 

Náš tip
Na horké chilli nastrouhejte kousek sýru Cheddar.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko spojené s nákazou koronaviru nebo při nejhorším jeho následkům.

Čtěte dál
Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle...
Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková

Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková

Pohanka byla i na území Čech a Moravy velmi využívána, ale postupem času se na tuto prospěšnou surovinu téměř zapomnělo a dnes se těší...

Videorozhovor