Netradiční zdobení vajíček aneb udělejte si hezké Velikonoce i bez koledníků

Netradiční zdobení vajíček aneb udělejte si hezké Velikonoce i bez koledníků
zdroj: Shutterstock

Letošní Velikonoce budou dost netradiční. S největší pravděpodobností se nikdo nedočká koledníků, ani nezasedne s přáteli ke slavnostnímu obědu. Přesto by byla škoda zapomínat na tradice, mezi které nepochybně patří zdobení vajíček. Alespoň symbolicky. Času navíc můžete využít a pustit se do náročnějších technik.

Vajíčka jsou symbolem Velikonoc
Malovaná vajíčka jsou nepochybně nejznámějším a možná i nejstarším symbolem Velikonoc. Důvodů, proč tomu tak je, existuje několik. Vejce jako takové obsahuje nový život a je proto spojováno s plodností, úrodností, životem a vzkříšením. Původně se nejedná o křesťanskou tradici, ale existují zmínky o tom, že vajíčky v době rovnodennosti obdarovávali již Egypťané. Z těchto dob se dochovala dokonce malovaná kraslice. V České republice se malované vejce tradičně dává chlapcům za vyšlehání. V tomto případě jde o vařené malovaná vajíčka. Ta vyfouknutá slouží pouze jako dekorace. Mezi tradiční barvy patří červená, žlutá, zelená a hnědá.

Voskem jako kdysi
Naši předci vajíčka zdobili přírodními barvami, a to slupkami z cibule, červenou řepou apod. Mimo to ovšem často používali také vosk ze svíček. Tento typ zdobení povětšinou dnes nahradily nevkusné smršťovací fólie nebo umělé barvy v sáčku. Zdobení voskem může být zpočátku náročné, ovšem jen proto, že jde o něco nového. Zapalte si svíčku, připravte si špendlík s kovovou hlavičkou, který do rozpáleného vosku namáčejte a vytvářejte vzory. Špendlík můžete zapíchnout třeba do korkového špuntu. Tento způsob je určitě zdlouhavější než barvení, na které jste možná zvyklí, ale zato je tradiční a určitě si s ním zkrátíte dlouhý večer.

Zdobení s dětmi
Je sice pravda, že zdobení voskem je tradiční, ale dětem by se výsledek mohl zdát trochu nudný. A ta připravte tvořící kufřík, zbytky látek, krajek, nalepovací oči, pírka, fixy, voskovky a cokoliv dalšího, co vás a vaše děti napadne. A pusťte se do díla.
Lepit nemusíte jen lepidlem, ale i cukrovým sirupem. Díky tomu mohou bez obav tvořit i nejmenší a při loupání se nestane, že by se k samotnému vajíčku dostalo něco, co by na něm být nemělo. Cukrový sirup jednoduše vytvoříte smícháním vody a moučkového cukru do husté kaše.

Ubrousková technika
Jestli jste si oblíbili ubrouskovou techniku, můžete ji použít na přípravu originálních kraslic. Uvařte si předem vejce a z ubrousku vystříhejte vzory, které chcete použít. Ubrousky by měly být třívrstvé, aby vynikl vzor. K lepení můžete opět použít cukrový sirup, nebo bezbarvé lepidlo. Po zaschnutí přetřete bezbarvým lakem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v...

Čtěte dál
Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

V posledních letech výrazně vzrostlo povědomí o způsobu života, při kterém se snažíme redukovat odpad v domácnostech. Problematika...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Těkavé organické sloučeniny: Jaké materiály, které máte doma, představují riziko?

Těkavé organické sloučeniny: Jaké materiály, které máte doma, představují riziko?

Chemikálie, které jsou při pokojové teplotě lehčí než vzduch a zodpovídají za charakteristický zápach věcí jako jsou ředidla barev...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Zelená dohoda pro Evropu – co je jejím cílem a jaká jsou rizika?

Zelená dohoda pro Evropu – co je jejím cílem a jaká jsou rizika?

Zelená dohoda pro Evropu není novým ani neznámým pojmem, byla představena už v prosinci roku 2019. Od té doby rozpoutává rozohněné...