Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Polníček je znám svou plnou oříškovou chutí. Pokud jej přidáváte do smoothies, jistě víte, že dokáže vytvořit úžasně krémovou strukturu. Lahodnost dodá i salátu a v kombinaci s avokádem a kapkou citronu chutná doslova neodolatelně. To ale nejsou jediné důvody, proč byste jej měli jíst alespoň dvakrát týdně.

Lidová moudrost praví, že pokud si dvakrát do týdne dopřejete salát, jehož součástí bude pořádná porce polníčku, ochráníte tělo před škodlivými volnými radikály a zmírníte náchylnost k zánětlivým onemocněním. Biochemici zase radí konzumovat několik lístků polníčku na svačinu každý den kvůli doplnění životně nezbytného minerálu hořčíku. Žádná jiná rostlina na tento cenný prvek totiž není bohatá tolik jako právě čerstvý tmavě zelený polníček.

Polníček znali již dávní Římané
A kde se na světě tato studnice zdraví vlastně vzala? Možná váš překvapí, že tento zázrak planě roste téměř po celé Evropě. Oblíbený je potom zejména v její západní části – v Německu, Itálii, Holandsku a Dánsku. V oblasti Středomoří se polníčkové lístky vyskytují od nepaměti a pro své výborné kulinářské vlastnosti byly hojně využívány již v dobách starého Říma. Postupně se ale na tuto chutnou plodinu bohužel zapomnělo, což se v posledních letech napravujeme, protože popularita polníčku začíná stoupat nahoru.

Na pěstování není náročný, roste i na podzim a v zimě
Což je dobře. Polníček totiž pomáhá překlenout období chudé na čerstvé plodiny, jímž je podzim a zima. Je poměrně nenáročný, a tak docela pěkně roste i v tomto čase, skvěle přezimuje, roste planě v přírodě, kde jej lze sbírat a ve sklenících se pěstuje od října do března. Ke konzumaci jsou nejvhodnější rostlinky s malým počtem lístků, které jsou nejčerstvější a chuťově nejsvěžejší. Platí totiž, že čím drobnější lístky jsou, tím jsou také aromatičtější. Očištěný a mírně navlhčený polníček vydrží v proděravělém plastikovém sáčku v lednici i několik dnů a zachovává si přitom svou svěží chuť.

Hořčík, železo, vitamin C
Z mnoha cenných nutrientů, které polníček obsahuje, je nutné zmínit zejména hořčík, železo a vitamin C. Hořčík je součástí několika stovek enzymů. Je také nezbytný pro zdraví srdce a celého oběhového systému, pro zvládání stresu a udržování dobré nálady. Železo je nezbytné pro podporu krvetvorby, jeho nedostatek se projevuje únavou, malátností a bledou pokožkou. Vitamin C je známým posilovačem imunity, pomáhá při stresu, nedostatku spánku a nervovém vypětí. Zlepšuje zužitkování bílkovin z potravy a je nezbytný pro syntézu kolagenu.

Recept na zdraví? Alespoň dvakrát týdně salát s polníčkem
Oříškově plná chuť polníčku vynikne v řadě smoothies a různých variací salátů. Rozumí si se zálivkou z olivového oleje, medu a citronu. Do takto přichystaného základu přidejte pokrájené natvrdo uvařené vejce, posypejte slunečnicovými semínky a podávejte s na sucho opečenou bagetkou. Polníčkem můžete také ozdobit jakékoliv sendviče, přidat jej do zeleninové oblohy jako součást přílohových mís, podávat jej k hlavním jídlům místo přílohy, ozdobit jím polévku nebo jej vychutnávat jen tak samotný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech nezmizí, ale může lehce povadnout. Stejně jako vaše kytky během doby,...

Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...