Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Polníček je znám svou plnou oříškovou chutí. Pokud jej přidáváte do smoothies, jistě víte, že dokáže vytvořit úžasně krémovou strukturu. Lahodnost dodá i salátu a v kombinaci s avokádem a kapkou citronu chutná doslova neodolatelně. To ale nejsou jediné důvody, proč byste jej měli jíst alespoň dvakrát týdně.

Lidová moudrost praví, že pokud si dvakrát do týdne dopřejete salát, jehož součástí bude pořádná porce polníčku, ochráníte tělo před škodlivými volnými radikály a zmírníte náchylnost k zánětlivým onemocněním. Biochemici zase radí konzumovat několik lístků polníčku na svačinu každý den kvůli doplnění životně nezbytného minerálu hořčíku. Žádná jiná rostlina na tento cenný prvek totiž není bohatá tolik jako právě čerstvý tmavě zelený polníček.

Polníček znali již dávní Římané
A kde se na světě tato studnice zdraví vlastně vzala? Možná váš překvapí, že tento zázrak planě roste téměř po celé Evropě. Oblíbený je potom zejména v její západní části – v Německu, Itálii, Holandsku a Dánsku. V oblasti Středomoří se polníčkové lístky vyskytují od nepaměti a pro své výborné kulinářské vlastnosti byly hojně využívány již v dobách starého Říma. Postupně se ale na tuto chutnou plodinu bohužel zapomnělo, což se v posledních letech napravujeme, protože popularita polníčku začíná stoupat nahoru.

Na pěstování není náročný, roste i na podzim a v zimě
Což je dobře. Polníček totiž pomáhá překlenout období chudé na čerstvé plodiny, jímž je podzim a zima. Je poměrně nenáročný, a tak docela pěkně roste i v tomto čase, skvěle přezimuje, roste planě v přírodě, kde jej lze sbírat a ve sklenících se pěstuje od října do března. Ke konzumaci jsou nejvhodnější rostlinky s malým počtem lístků, které jsou nejčerstvější a chuťově nejsvěžejší. Platí totiž, že čím drobnější lístky jsou, tím jsou také aromatičtější. Očištěný a mírně navlhčený polníček vydrží v proděravělém plastikovém sáčku v lednici i několik dnů a zachovává si přitom svou svěží chuť.

Hořčík, železo, vitamin C
Z mnoha cenných nutrientů, které polníček obsahuje, je nutné zmínit zejména hořčík, železo a vitamin C. Hořčík je součástí několika stovek enzymů. Je také nezbytný pro zdraví srdce a celého oběhového systému, pro zvládání stresu a udržování dobré nálady. Železo je nezbytné pro podporu krvetvorby, jeho nedostatek se projevuje únavou, malátností a bledou pokožkou. Vitamin C je známým posilovačem imunity, pomáhá při stresu, nedostatku spánku a nervovém vypětí. Zlepšuje zužitkování bílkovin z potravy a je nezbytný pro syntézu kolagenu.

Recept na zdraví? Alespoň dvakrát týdně salát s polníčkem
Oříškově plná chuť polníčku vynikne v řadě smoothies a různých variací salátů. Rozumí si se zálivkou z olivového oleje, medu a citronu. Do takto přichystaného základu přidejte pokrájené natvrdo uvařené vejce, posypejte slunečnicovými semínky a podávejte s na sucho opečenou bagetkou. Polníčkem můžete také ozdobit jakékoliv sendviče, přidat jej do zeleninové oblohy jako součást přílohových mís, podávat jej k hlavním jídlům místo přílohy, ozdobit jím polévku nebo jej vychutnávat jen tak samotný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...