Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Salát polníček: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Polníček je znám svou plnou oříškovou chutí. Pokud jej přidáváte do smoothies, jistě víte, že dokáže vytvořit úžasně krémovou strukturu. Lahodnost dodá i salátu a v kombinaci s avokádem a kapkou citronu chutná doslova neodolatelně. To ale nejsou jediné důvody, proč byste jej měli jíst alespoň dvakrát týdně.

Lidová moudrost praví, že pokud si dvakrát do týdne dopřejete salát, jehož součástí bude pořádná porce polníčku, ochráníte tělo před škodlivými volnými radikály a zmírníte náchylnost k zánětlivým onemocněním. Biochemici zase radí konzumovat několik lístků polníčku na svačinu každý den kvůli doplnění životně nezbytného minerálu hořčíku. Žádná jiná rostlina na tento cenný prvek totiž není bohatá tolik jako právě čerstvý tmavě zelený polníček.

Polníček znali již dávní Římané
A kde se na světě tato studnice zdraví vlastně vzala? Možná váš překvapí, že tento zázrak planě roste téměř po celé Evropě. Oblíbený je potom zejména v její západní části – v Německu, Itálii, Holandsku a Dánsku. V oblasti Středomoří se polníčkové lístky vyskytují od nepaměti a pro své výborné kulinářské vlastnosti byly hojně využívány již v dobách starého Říma. Postupně se ale na tuto chutnou plodinu bohužel zapomnělo, což se v posledních letech napravujeme, protože popularita polníčku začíná stoupat nahoru.

Na pěstování není náročný, roste i na podzim a v zimě
Což je dobře. Polníček totiž pomáhá překlenout období chudé na čerstvé plodiny, jímž je podzim a zima. Je poměrně nenáročný, a tak docela pěkně roste i v tomto čase, skvěle přezimuje, roste planě v přírodě, kde jej lze sbírat a ve sklenících se pěstuje od října do března. Ke konzumaci jsou nejvhodnější rostlinky s malým počtem lístků, které jsou nejčerstvější a chuťově nejsvěžejší. Platí totiž, že čím drobnější lístky jsou, tím jsou také aromatičtější. Očištěný a mírně navlhčený polníček vydrží v proděravělém plastikovém sáčku v lednici i několik dnů a zachovává si přitom svou svěží chuť.

Hořčík, železo, vitamin C
Z mnoha cenných nutrientů, které polníček obsahuje, je nutné zmínit zejména hořčík, železo a vitamin C. Hořčík je součástí několika stovek enzymů. Je také nezbytný pro zdraví srdce a celého oběhového systému, pro zvládání stresu a udržování dobré nálady. Železo je nezbytné pro podporu krvetvorby, jeho nedostatek se projevuje únavou, malátností a bledou pokožkou. Vitamin C je známým posilovačem imunity, pomáhá při stresu, nedostatku spánku a nervovém vypětí. Zlepšuje zužitkování bílkovin z potravy a je nezbytný pro syntézu kolagenu.

Recept na zdraví? Alespoň dvakrát týdně salát s polníčkem
Oříškově plná chuť polníčku vynikne v řadě smoothies a různých variací salátů. Rozumí si se zálivkou z olivového oleje, medu a citronu. Do takto přichystaného základu přidejte pokrájené natvrdo uvařené vejce, posypejte slunečnicovými semínky a podávejte s na sucho opečenou bagetkou. Polníčkem můžete také ozdobit jakékoliv sendviče, přidat jej do zeleninové oblohy jako součást přílohových mís, podávat jej k hlavním jídlům místo přílohy, ozdobit jím polévku nebo jej vychutnávat jen tak samotný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou a je skvělým zdrojem vlákniny. Polévka z něj je prostě výborná...

Čtěte dál
Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky,...
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...

Videorozhovor