Kedlubna patří mezi naši sezónní košťálovou zeleninu a její sklizeň probíhá právě v květnu. Obsahuje např. vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín K. Z minerálů v ní najdeme draslík, vápník a železo. Čerstvá je výborná samotná či do salátů.
Porce: 4
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
- 4 velké kedlubny
- 4 velké červené cibule
- 6 velkých brambor
- 180 g tempehu
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 dcl vody
- 1 dcl červeného vína
- 3 lžíce octa
- 2 lžičky medu
- ½ lžičky kmínu
- sůl, pepř
Postup
- Kedlubnu a cibuli oloupejte a omyjte.
- Brambory omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Kedlubnu nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na plátky, tempeh na kostičky.
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Brambory dejte na plech. Osolte, opepřete je, přidejte lžíci oleje a pečte do zlatova.
- V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Cibuli na něm opékejte dozlatova.
- Poté přidejte lžičku medu, lžíci octa a červené víno. Jakmile se víno odpaří, přidejte tempeh a společně vše cca 5 minut opékejte.
- V hrnci rozehřejte řepkový olej. Přidejte kedlubny, zbylý ocet, lžičku medu, vodu, sůl, pepř a kmín. Vše vařte cca 15 minut, dokud není kedlubna měkká.
- Kedlubnové zelí podávejte s karamelizovanou cibulkou a opečenými brambory.
Náš tip
Tempeh vyměňte za tofu či kousek kvalitního vepřového masa.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dálKrém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?
Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?
Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?
Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin
Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety
Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...