Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Kedlubna patří mezi naši sezónní košťálovou zeleninu a její sklizeň probíhá právě v květnu. Obsahuje např. vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín K. Z minerálů v ní najdeme draslík, vápník a železo. Čerstvá je výborná samotná či do salátů.

Porce: 4
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience

  • 4 velké kedlubny
  • 4 velké červené cibule
  • 6 velkých brambor
  • 180 g tempehu
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl červeného vína
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžičky medu
  • ½ lžičky kmínu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Kedlubnu a cibuli oloupejte a omyjte.
  2. Brambory omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.
  3. Kedlubnu nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na plátky, tempeh na kostičky.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Brambory dejte na plech. Osolte, opepřete je, přidejte lžíci oleje a pečte do zlatova.
  6. V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Cibuli na něm opékejte dozlatova.
  7. Poté přidejte lžičku medu, lžíci octa a červené víno. Jakmile se víno odpaří, přidejte tempeh a společně vše cca 5 minut opékejte.
  8. V hrnci rozehřejte řepkový olej. Přidejte kedlubny, zbylý ocet, lžičku medu, vodu, sůl, pepř a kmín. Vše vařte cca 15 minut, dokud není kedlubna měkká.
  9. Kedlubnové zelí podávejte s karamelizovanou cibulkou a opečenými brambory.   

Náš tip
Tempeh vyměňte za tofu či kousek kvalitního vepřového masa.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou a je skvělým zdrojem vlákniny. Polévka z něj je prostě výborná...

Čtěte dál
Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky,...
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...

Videorozhovor