Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Kedlubna patří mezi naši sezónní košťálovou zeleninu a její sklizeň probíhá právě v květnu. Obsahuje např. vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín K. Z minerálů v ní najdeme draslík, vápník a železo. Čerstvá je výborná samotná či do salátů.

Porce: 4
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience

  • 4 velké kedlubny
  • 4 velké červené cibule
  • 6 velkých brambor
  • 180 g tempehu
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl červeného vína
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžičky medu
  • ½ lžičky kmínu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Kedlubnu a cibuli oloupejte a omyjte.
  2. Brambory omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.
  3. Kedlubnu nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na plátky, tempeh na kostičky.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Brambory dejte na plech. Osolte, opepřete je, přidejte lžíci oleje a pečte do zlatova.
  6. V hlubší pánvi rozehřejte řepkový olej. Cibuli na něm opékejte dozlatova.
  7. Poté přidejte lžičku medu, lžíci octa a červené víno. Jakmile se víno odpaří, přidejte tempeh a společně vše cca 5 minut opékejte.
  8. V hrnci rozehřejte řepkový olej. Přidejte kedlubny, zbylý ocet, lžičku medu, vodu, sůl, pepř a kmín. Vše vařte cca 15 minut, dokud není kedlubna měkká.
  9. Kedlubnové zelí podávejte s karamelizovanou cibulkou a opečenými brambory.   

Náš tip
Tempeh vyměňte za tofu či kousek kvalitního vepřového masa.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce pálivou chuť. Ta se k čokoládě skvěle hodí.

Čtěte dál
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...