Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek
zdroj: Shutterstock

Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele. Ten se totiž v 1. století narodil právě 24. června. V podstatě se jedná o katolickou modifikaci pohanských oslav letního slunovratu: také se zapalovaly ohně, věřilo se, že se otevírají skrýše plné pokladů a že bylinky natrhané právě o této noci mají kouzelnou moc.

Lásku, radost, zdraví a požehnání. To měly dívkám přinést bylinky, které natrhaly o Svatojánské noci. Když je schovaly pod polštář, měly zajistit, že se jim ve snu zjeví jejich vyvolený. Aby ale kouzlo fungovalo, bylo nutné, aby děvčata bylinky v noci trhala bez mluvení. Nesměla se také ohlížet a zapovězeno bylo rovněž si bylinky jakkoli splést. Pokud bylo toto dodrženo, nazývaly se bylinky svatojánským kořením, byla jim přisuzována magická moc a byly využívány k rituálům, k léčení i k vaření.

Devatero svatojánských bylinek
Sběr svatojánských bylinek tedy podléhal poměrně přísným pravidlům, jejichž porušení narušovalo jejich léčivou moc. Kromě toho bylo nutné, aby svatojánského býlí bylo devět druhů, které musely být nasbírány na devíti místech. Konkrétní složení magické devítky potom záviselo na regionu, místních zvyklostech a také podmínkách. Existuje ovšem několik bylinek, které jsou s osobou svatého Jana spojovány tradičně. Jedná se například o pelyněk pravý či černobýl, třezalku, heřmánek, bezový květ, také lopuch, libeček, arniku, dobromysl, jitrocel, mátu, lípu, mateřídoušku, čekanku, fialku či zvonek.

Kde bylinky využít
Dávnými tradicemi našich předků se můžeme inspirovat i my dnes a vyrazit o Svatojánské noci na svatojánské býlí. O tom, že bychom jej následně nevyužili, obavy mít nemusíme – bylinky totiž najdou četné způsoby zužitkování nejen v kuchyni, ale také v kosmetice nebo ve výzdobě.

V kuchyni je můžeme použít pro dochucení sladkých i slaných jídel, k přípravě čajů či nálevů. V kosmetice nacházejí uplatnění při výrobě domácích masážních olejů, vůní, tonik a mýdel. A v neposlední řadě mohou pomoci dotvořit atmosféru příjemného a útulného domova – usušte je a použijte jako voňavou ozdobu, naplňte jimi textilní pytlíčky a vložte do prádla či oblečení pro provonění nebo pod polštář pro klidný spánek a sladké sny.

Při zpracovávání buďte opatrní
Abychom mohli plně využít potenciál, který bylinky nabízejí, je nutné k nim přistupovat jemně a dbát na šetrné zpracování. Jeho nejvhodnější formou je patrně usušení: bylinky sušte zavěšené „hlavou dolů“, což by mělo probíhat na místě, které je vzdušné a suché. V tomto stavu bylinkám rozhodně nesvědčí přímé slunce, takže by se měly nacházet v prostoru, který je spíše stinný.

Co s bylinkami, když jsou usušené? Skladujte je v suchu a temnu, ideálně v látkových pytlíčcích (chystáte-li se je v dohledné době využívat) nebo v uzavřených dózách. Některé usušené bylinky stačí před vlastní přípravou jednoduše promnout v rukách, jiné bude nutné pomlít v mlýnku. Můžete je využívat pro přípravu domácích čajů nebo jako koření.

Kontraindikace
Myslete však na to, že bylinky působí silně a je třeba je proto přijímat opatrně a s ohledem na zdravotní stav. Některé z nich mohou dokonce ovlivňovat působení určitých léků nebo nemusí prospívat v těhotenství.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní v plném rozpuku. Ačkoliv vypadá především jako líbivá květinka, jedná...

Čtěte dál
Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Prázdniny, dovolená, cestování. Vrchol léta, bohatství přírodních dobrot, žně a poutě. To vše přináší červenec. Pro dnešní generace...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

20. června. Den, kdy nastává astronomické léto neboli letní slunovrat, je okamžikem, kdy slunce dosahuje nejsevernějšího bodu své dráhy....
Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí představuje ve výživě jedno z věčných témat. Každý by chtěl zhubnout co nejdříve, aby se mohl atraktivními křivkami chlubit...
Vedlejší zdravotní účinky záludného onemocnění jménem cukrovka

Vedlejší zdravotní účinky záludného onemocnění jménem cukrovka

Když se řekne „cukrovka“, většinou se nám vybaví problémy s produkcí inzulínu a regulací hladiny cukru v krvi. Ano, jedná se o klíčový...
Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Snadné pěstování, výborná chuť, široká využitelnost a řada účinků pozitivně ovlivňujících zdraví. To všechno lze říci o libečku, původně...
10+1 otázek: České pivo – v čem je unikátní a proč nám tak chutná?

10+1 otázek: České pivo – v čem je unikátní a proč nám tak chutná?

Jestli je český národ na něco pyšný, tak je to Jarda Jágr a české pivo. I přes to, že jde o alkoholický nápoj, jeho spotřeba u nás...
Červen: měsíc, kdy přichází léto a končí škola. Jaké tradice s sebou přináší?

Červen: měsíc, kdy přichází léto a končí škola. Jaké tradice s sebou přináší?

Jaro se mění v léto. Zatímco jarní měsíce jako je březen a duben se barvily do zelena, květen již nabíral růžových odstínů a červen...
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...