Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele. Ten se totiž v 1. století narodil právě 24. června. V podstatě se jedná o katolickou modifikaci pohanských oslav letního slunovratu: také se zapalovaly ohně, věřilo se, že se otevírají skrýše plné pokladů a že bylinky natrhané právě o této noci mají kouzelnou moc.
Lásku, radost, zdraví a požehnání. To měly dívkám přinést bylinky, které natrhaly o Svatojánské noci. Když je schovaly pod polštář, měly zajistit, že se jim ve snu zjeví jejich vyvolený. Aby ale kouzlo fungovalo, bylo nutné, aby děvčata bylinky v noci trhala bez mluvení. Nesměla se také ohlížet a zapovězeno bylo rovněž si bylinky jakkoli splést. Pokud bylo toto dodrženo, nazývaly se bylinky svatojánským kořením, byla jim přisuzována magická moc a byly využívány k rituálům, k léčení i k vaření.
Devatero svatojánských bylinek
Sběr svatojánských bylinek tedy podléhal poměrně přísným pravidlům, jejichž porušení narušovalo jejich léčivou moc. Kromě toho bylo nutné, aby svatojánského býlí bylo devět druhů, které musely být nasbírány na devíti místech. Konkrétní složení magické devítky potom záviselo na regionu, místních zvyklostech a také podmínkách. Existuje ovšem několik bylinek, které jsou s osobou svatého Jana spojovány tradičně. Jedná se například o pelyněk pravý či černobýl, třezalku, heřmánek, bezový květ, také lopuch, libeček, arniku, dobromysl, jitrocel, mátu, lípu, mateřídoušku, čekanku, fialku či zvonek.
Kde bylinky využít
Dávnými tradicemi našich předků se můžeme inspirovat i my dnes a vyrazit o Svatojánské noci na svatojánské býlí. O tom, že bychom jej následně nevyužili, obavy mít nemusíme – bylinky totiž najdou četné způsoby zužitkování nejen v kuchyni, ale také v kosmetice nebo ve výzdobě.
V kuchyni je můžeme použít pro dochucení sladkých i slaných jídel, k přípravě čajů či nálevů. V kosmetice nacházejí uplatnění při výrobě domácích masážních olejů, vůní, tonik a mýdel. A v neposlední řadě mohou pomoci dotvořit atmosféru příjemného a útulného domova – usušte je a použijte jako voňavou ozdobu, naplňte jimi textilní pytlíčky a vložte do prádla či oblečení pro provonění nebo pod polštář pro klidný spánek a sladké sny.
Při zpracovávání buďte opatrní
Abychom mohli plně využít potenciál, který bylinky nabízejí, je nutné k nim přistupovat jemně a dbát na šetrné zpracování. Jeho nejvhodnější formou je patrně usušení: bylinky sušte zavěšené „hlavou dolů“, což by mělo probíhat na místě, které je vzdušné a suché. V tomto stavu bylinkám rozhodně nesvědčí přímé slunce, takže by se měly nacházet v prostoru, který je spíše stinný.
Co s bylinkami, když jsou usušené? Skladujte je v suchu a temnu, ideálně v látkových pytlíčcích (chystáte-li se je v dohledné době využívat) nebo v uzavřených dózách. Některé usušené bylinky stačí před vlastní přípravou jednoduše promnout v rukách, jiné bude nutné pomlít v mlýnku. Můžete je využívat pro přípravu domácích čajů nebo jako koření.
Kontraindikace
Myslete však na to, že bylinky působí silně a je třeba je proto přijímat opatrně a s ohledem na zdravotní stav. Některé z nich mohou dokonce ovlivňovat působení určitých léků nebo nemusí prospívat v těhotenství.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne
Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější k sobě i k nenarozenému miminku. Nabízí se obrátit pozornost při...
Čtěte dál