Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy
zdroj: Shutterstock

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou, je navíc českou nejstarší ovocnou rostlinkou, vyskytující se na většině tuzemských zahrádek. Samozřejmě, že řeč je o malinách!

Lahodné maliny se pěstují nejen na zahrádkách, keře maliníku můžete potkat i ve volné přírodě, a právě tyto plody jsou z nutričního hlediska nejhodnotnější – najdete je v lesících, v křovinách i na okrajích cest. Ani o ostatních odrůdách ale rozhodně nelze tvrdit, že jsou výživově málo bohaté, a že jich maliník má skutečně požehnaně – různé odrůdy mají různou dobu zralosti i sklizně plodů, která se pohybuje v období mezi červnem a zářím. Kromě Česka a obecně mírného subarktického pásma severní polokoule v Evropě rostou i v západní Asii, západní i Severní Americe.

Léčebná kúra pro oči, vlasy i střeva
Zmínili jsme nutriční potenciál plodů maliníku, velmi cenné jsou ale i listy maliníku. Díky mnoha pokladům, které maliny obsahují, nabízí zdravotních přínosů celou řadu: pečují o zdraví očí, posilují vlasy a dodávají jim lesk, kůži činí pružnou a sametově hebkou, mírní potíže s ledvinami i močovým měchýřem a pomáhají při krvácení z nosu a dásní i při silné menstruaci. Také odvodňují organismus a čistí střeva. Za vše vděčí významnému množství vitaminů A, B a C a mikronutrientů jako je měď, draslík, železo, fosfor, hořčík a vápník.

Je libo zmrzlina, krém, zavařenina nebo sirup?
Kromě toho všeho maliny samozřejmě zalahodí chuťovým buňkám. Podobně jako borůvky a ostružiny chutnají nejvíce asi čerstvé, případně zalité jogurtem, zakysanou smetanou nebo třeba šlehačkou. Stanou se rovněž skvělou součástí pudinkových dezertů a nejrůznějších moučníků, třeba klasické ovocné bublaniny nebo lahodného koláče s drobenkou. Z malin ale můžete připravit i chutné náplně do buchet a jiných laskomin, vytvářet z nich lahodné krémy, džemy, marmelády, zavařeniny nebo i tříšť, dřeň či zmrzlinu – třeba v kombinaci s tvarohem nebo bílým jogurtem. I milovníci ostřejšího pití si přijdou na své, protože z malin se dá připravovat i řízná pálenka. Ti, co preferují nealkoholické nápoje, mohou z malin vykouzlit sirup a po smíchání s vodou osvěžující limonádu.

Maliny nikdy neskladujte příliš dlouho
Pokud máte malin až moc a najednou a nevíte, co s nimi, můžete je usušit nebo zamrazit a schovat na později. K tomu byste se měli uchýlit vždy, když zjistíte, že jste si malin domů přinesli až moc a nezvládáte je do několika dní zpracovat. Maliny jsou totiž velmi choulostivé – jsou náchylné k otlačení a rychle kašovatí, také brzy a snadno zplesniví, nelze je tudíž příliš dlouho skladovat. Silnou choulostivost malin vyváží jejich snadná úprava před vlastní konzumací – stačí je přebrat, oprat a použít podle potřeby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...

Čtěte dál
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...