Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy
zdroj: Shutterstock

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou, je navíc českou nejstarší ovocnou rostlinkou, vyskytující se na většině tuzemských zahrádek. Samozřejmě, že řeč je o malinách!

Lahodné maliny se pěstují nejen na zahrádkách, keře maliníku můžete potkat i ve volné přírodě, a právě tyto plody jsou z nutričního hlediska nejhodnotnější – najdete je v lesících, v křovinách i na okrajích cest. Ani o ostatních odrůdách ale rozhodně nelze tvrdit, že jsou výživově málo bohaté, a že jich maliník má skutečně požehnaně – různé odrůdy mají různou dobu zralosti i sklizně plodů, která se pohybuje v období mezi červnem a zářím. Kromě Česka a obecně mírného subarktického pásma severní polokoule v Evropě rostou i v západní Asii, západní i Severní Americe.

Léčebná kúra pro oči, vlasy i střeva
Zmínili jsme nutriční potenciál plodů maliníku, velmi cenné jsou ale i listy maliníku. Díky mnoha pokladům, které maliny obsahují, nabízí zdravotních přínosů celou řadu: pečují o zdraví očí, posilují vlasy a dodávají jim lesk, kůži činí pružnou a sametově hebkou, mírní potíže s ledvinami i močovým měchýřem a pomáhají při krvácení z nosu a dásní i při silné menstruaci. Také odvodňují organismus a čistí střeva. Za vše vděčí významnému množství vitaminů A, B a C a mikronutrientů jako je měď, draslík, železo, fosfor, hořčík a vápník.

Je libo zmrzlina, krém, zavařenina nebo sirup?
Kromě toho všeho maliny samozřejmě zalahodí chuťovým buňkám. Podobně jako borůvky a ostružiny chutnají nejvíce asi čerstvé, případně zalité jogurtem, zakysanou smetanou nebo třeba šlehačkou. Stanou se rovněž skvělou součástí pudinkových dezertů a nejrůznějších moučníků, třeba klasické ovocné bublaniny nebo lahodného koláče s drobenkou. Z malin ale můžete připravit i chutné náplně do buchet a jiných laskomin, vytvářet z nich lahodné krémy, džemy, marmelády, zavařeniny nebo i tříšť, dřeň či zmrzlinu – třeba v kombinaci s tvarohem nebo bílým jogurtem. I milovníci ostřejšího pití si přijdou na své, protože z malin se dá připravovat i řízná pálenka. Ti, co preferují nealkoholické nápoje, mohou z malin vykouzlit sirup a po smíchání s vodou osvěžující limonádu.

Maliny nikdy neskladujte příliš dlouho
Pokud máte malin až moc a najednou a nevíte, co s nimi, můžete je usušit nebo zamrazit a schovat na později. K tomu byste se měli uchýlit vždy, když zjistíte, že jste si malin domů přinesli až moc a nezvládáte je do několika dní zpracovat. Maliny jsou totiž velmi choulostivé – jsou náchylné k otlačení a rychle kašovatí, také brzy a snadno zplesniví, nelze je tudíž příliš dlouho skladovat. Silnou choulostivost malin vyváží jejich snadná úprava před vlastní konzumací – stačí je přebrat, oprat a použít podle potřeby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat s těmito nároky, abychom si udrželi vitalitu a pohodu. Jak najít rovnováhu...

Čtěte dál
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...