Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy
zdroj: Shutterstock

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou, je navíc českou nejstarší ovocnou rostlinkou, vyskytující se na většině tuzemských zahrádek. Samozřejmě, že řeč je o malinách!

Lahodné maliny se pěstují nejen na zahrádkách, keře maliníku můžete potkat i ve volné přírodě, a právě tyto plody jsou z nutričního hlediska nejhodnotnější – najdete je v lesících, v křovinách i na okrajích cest. Ani o ostatních odrůdách ale rozhodně nelze tvrdit, že jsou výživově málo bohaté, a že jich maliník má skutečně požehnaně – různé odrůdy mají různou dobu zralosti i sklizně plodů, která se pohybuje v období mezi červnem a zářím. Kromě Česka a obecně mírného subarktického pásma severní polokoule v Evropě rostou i v západní Asii, západní i Severní Americe.

Léčebná kúra pro oči, vlasy i střeva
Zmínili jsme nutriční potenciál plodů maliníku, velmi cenné jsou ale i listy maliníku. Díky mnoha pokladům, které maliny obsahují, nabízí zdravotních přínosů celou řadu: pečují o zdraví očí, posilují vlasy a dodávají jim lesk, kůži činí pružnou a sametově hebkou, mírní potíže s ledvinami i močovým měchýřem a pomáhají při krvácení z nosu a dásní i při silné menstruaci. Také odvodňují organismus a čistí střeva. Za vše vděčí významnému množství vitaminů A, B a C a mikronutrientů jako je měď, draslík, železo, fosfor, hořčík a vápník.

Je libo zmrzlina, krém, zavařenina nebo sirup?
Kromě toho všeho maliny samozřejmě zalahodí chuťovým buňkám. Podobně jako borůvky a ostružiny chutnají nejvíce asi čerstvé, případně zalité jogurtem, zakysanou smetanou nebo třeba šlehačkou. Stanou se rovněž skvělou součástí pudinkových dezertů a nejrůznějších moučníků, třeba klasické ovocné bublaniny nebo lahodného koláče s drobenkou. Z malin ale můžete připravit i chutné náplně do buchet a jiných laskomin, vytvářet z nich lahodné krémy, džemy, marmelády, zavařeniny nebo i tříšť, dřeň či zmrzlinu – třeba v kombinaci s tvarohem nebo bílým jogurtem. I milovníci ostřejšího pití si přijdou na své, protože z malin se dá připravovat i řízná pálenka. Ti, co preferují nealkoholické nápoje, mohou z malin vykouzlit sirup a po smíchání s vodou osvěžující limonádu.

Maliny nikdy neskladujte příliš dlouho
Pokud máte malin až moc a najednou a nevíte, co s nimi, můžete je usušit nebo zamrazit a schovat na později. K tomu byste se měli uchýlit vždy, když zjistíte, že jste si malin domů přinesli až moc a nezvládáte je do několika dní zpracovat. Maliny jsou totiž velmi choulostivé – jsou náchylné k otlačení a rychle kašovatí, také brzy a snadno zplesniví, nelze je tudíž příliš dlouho skladovat. Silnou choulostivost malin vyváží jejich snadná úprava před vlastní konzumací – stačí je přebrat, oprat a použít podle potřeby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...