Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy
zdroj: Shutterstock

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou, je navíc českou nejstarší ovocnou rostlinkou, vyskytující se na většině tuzemských zahrádek. Samozřejmě, že řeč je o malinách!

Lahodné maliny se pěstují nejen na zahrádkách, keře maliníku můžete potkat i ve volné přírodě, a právě tyto plody jsou z nutričního hlediska nejhodnotnější – najdete je v lesících, v křovinách i na okrajích cest. Ani o ostatních odrůdách ale rozhodně nelze tvrdit, že jsou výživově málo bohaté, a že jich maliník má skutečně požehnaně – různé odrůdy mají různou dobu zralosti i sklizně plodů, která se pohybuje v období mezi červnem a zářím. Kromě Česka a obecně mírného subarktického pásma severní polokoule v Evropě rostou i v západní Asii, západní i Severní Americe.

Léčebná kúra pro oči, vlasy i střeva
Zmínili jsme nutriční potenciál plodů maliníku, velmi cenné jsou ale i listy maliníku. Díky mnoha pokladům, které maliny obsahují, nabízí zdravotních přínosů celou řadu: pečují o zdraví očí, posilují vlasy a dodávají jim lesk, kůži činí pružnou a sametově hebkou, mírní potíže s ledvinami i močovým měchýřem a pomáhají při krvácení z nosu a dásní i při silné menstruaci. Také odvodňují organismus a čistí střeva. Za vše vděčí významnému množství vitaminů A, B a C a mikronutrientů jako je měď, draslík, železo, fosfor, hořčík a vápník.

Je libo zmrzlina, krém, zavařenina nebo sirup?
Kromě toho všeho maliny samozřejmě zalahodí chuťovým buňkám. Podobně jako borůvky a ostružiny chutnají nejvíce asi čerstvé, případně zalité jogurtem, zakysanou smetanou nebo třeba šlehačkou. Stanou se rovněž skvělou součástí pudinkových dezertů a nejrůznějších moučníků, třeba klasické ovocné bublaniny nebo lahodného koláče s drobenkou. Z malin ale můžete připravit i chutné náplně do buchet a jiných laskomin, vytvářet z nich lahodné krémy, džemy, marmelády, zavařeniny nebo i tříšť, dřeň či zmrzlinu – třeba v kombinaci s tvarohem nebo bílým jogurtem. I milovníci ostřejšího pití si přijdou na své, protože z malin se dá připravovat i řízná pálenka. Ti, co preferují nealkoholické nápoje, mohou z malin vykouzlit sirup a po smíchání s vodou osvěžující limonádu.

Maliny nikdy neskladujte příliš dlouho
Pokud máte malin až moc a najednou a nevíte, co s nimi, můžete je usušit nebo zamrazit a schovat na později. K tomu byste se měli uchýlit vždy, když zjistíte, že jste si malin domů přinesli až moc a nezvládáte je do několika dní zpracovat. Maliny jsou totiž velmi choulostivé – jsou náchylné k otlačení a rychle kašovatí, také brzy a snadno zplesniví, nelze je tudíž příliš dlouho skladovat. Silnou choulostivost malin vyváží jejich snadná úprava před vlastní konzumací – stačí je přebrat, oprat a použít podle potřeby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...