Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování
zdroj: Shutterstock

Prázdniny, dovolená, cestování. Vrchol léta, bohatství přírodních dobrot, žně a poutě. To vše přináší červenec. Pro dnešní generace je však mnohem více odpočinkový, než byl pro naše prarodiče a jejich předky.

Jak červenec, tak srpen, tedy oba letní měsíce, dnes vnímáme především jako měsíce odpočinku. Děti mají prázdniny, dospělí s nimi jezdí na dovolené a společně užívají volného času. V tom společně tráveném čase je však snad jediná spojitost s červencem tak, jak jej trávily generace před námi.

Závěrečná sklizeň a prosba o vodu i ochranu úrody
Pro naše předky červenec představoval vrchol léta, čas, kdy se schylovalo k závěrečné sklizni, a tak se většina doby trávila prací na poli, což se týkalo i dětí – ty měly prázdniny především proto, aby doma mohly pomáhat. Žně začínaly okolo poloviny července, na svatou Markétu. Aby šlo kosení pěkně od ruky, celý den se zpívalo, lidé na poli i jedli a pili (nejčastěji buchty). Aby si naklonili vrtkavou přírodu, která v červenci přináší bouřky, kroupy, přívalové deště nebo naopak velké sucho, pořádali naši předkové na polních cestách hromadná procesí, jimiž si chtěli vyprosit vodu a ochranu úrody.

Pouť jako cesta i oslava života
Dalším významným červencovým aspektem byly pro naše předky poutě. Mnohem více než událost na určitém místě plná zábavy, jak si pouť dnes představujeme především my, pro ně byla cestou do svatého místa, cestou do sebe sama. U nás se nejvíce podnikaly poutě anenské, mariánské, matějské či svatováclavské. Pouť tedy představovala církevní slavnost spojenou se skutečnou poutí na nějaké poutní místo.

Na poutní mši potom byli uctíváni patroni místního kostela nebo kaple, na návsi či náměstí se pořádaly trhy a rodiny se scházely při společném obědě, kde vesele hodovaly. Podávaly se pokrmy z hovězího masa, knedlíky, řízky, koláče a pivo nebo víno. Symbolem bylo perníkové srdce, které jako protidárek za velikonoční vajíčka kupovali chlapci dívkám.

Významné osobnosti spojované s červencem
Dnes, 5.7., se slaví den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří jsou oslavováni jako hlavní patroni Moravy a spolupatroni Evropy. Slavnosti cyrilometodějské byly spojovány i s budováním kaplí a kostelů zasvěcených právě těmto světcům, kteří na Velké Moravě přispěli k prohloubení vzdělanosti, šíření křesťanství a založení českého státu.

V pondělí 6.7., na další státní svátek, si připomínáme památku upálení mistra Jana Husa, středověkého římskokatolického kněze, vysokoškolského učitele, reformátora a kazatele.

Aspekt vody a přírodní dobroty
Voda byla pro naše předky velmi důležitá. Její aspekt se prolíná mnoha lidovými zvyklostmi a obyčeji – na jaře to bylo například Otevírání studánek, v létě se pak konala výše zmiňovaná procesí. Voda jako dárkyně života byla generacemi před námi uctívána a vážena. Dávala hojnost nejen úrodě pěstované, ale i té, kterou nacházeli ve volné přírodě. I dnes tak můžeme vyrazit například na borůvky a připravit si z nich lahodné dobroty jako jsou kynuté knedlíky nebo bublanina.

Voňavá a léčivá levandule
Červenec je také měsícem omamně vonící levandule typické půvabnými jemně fialkovými lístky. Ta je odedávna uznávána jako léčivka nacházející uplatnění jak v přírodní medicíně, tak i v kosmetice. Můžete z ní připravit netradičně chutnající sirup, olej nebo pusinky s mandlemi. Její vůně odpuzuje komáry, mšice i mouchy, sama o sobě pomáhá proti nespavosti, s relaxací a uvolněním, zlepšuje dýchání a olej z ní dokonce přispívá k hojení ran.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu pomocí výživy i hydratace. Není totiž pro to, abyste je zařadili čerstvé...

Čtěte dál
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Se slunečními dny je potřeba najít tu správnou ochranu. Debata o škodlivých látkách v opalovací kosmetice se táhne již několik let...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Léto je krásným, ale i poměrně náročným obdobím. Prázdniny, nároky dětí na pozornost, horko, ve kterém se vám nechce nic dělat. Potřeba...
Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Klimatizace, ačkoliv nám umí poskytnout v horkých dnech značnou úlevu, může při nesprávném používání nebo zanedbané údržbě způsobovat...
Jak si užít Velikonoce bez odpírání a bez kil navíc

Jak si užít Velikonoce bez odpírání a bez kil navíc

Během roku se nám naskytne hned několik příležitostí, které nás přímo vybízejí ke zvýšené konzumaci jídla a alkoholu. Patří k nim pochopitelně...
Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...