Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování
zdroj: Shutterstock

Prázdniny, dovolená, cestování. Vrchol léta, bohatství přírodních dobrot, žně a poutě. To vše přináší červenec. Pro dnešní generace je však mnohem více odpočinkový, než byl pro naše prarodiče a jejich předky.

Jak červenec, tak srpen, tedy oba letní měsíce, dnes vnímáme především jako měsíce odpočinku. Děti mají prázdniny, dospělí s nimi jezdí na dovolené a společně užívají volného času. V tom společně tráveném čase je však snad jediná spojitost s červencem tak, jak jej trávily generace před námi.

Závěrečná sklizeň a prosba o vodu i ochranu úrody
Pro naše předky červenec představoval vrchol léta, čas, kdy se schylovalo k závěrečné sklizni, a tak se většina doby trávila prací na poli, což se týkalo i dětí – ty měly prázdniny především proto, aby doma mohly pomáhat. Žně začínaly okolo poloviny července, na svatou Markétu. Aby šlo kosení pěkně od ruky, celý den se zpívalo, lidé na poli i jedli a pili (nejčastěji buchty). Aby si naklonili vrtkavou přírodu, která v červenci přináší bouřky, kroupy, přívalové deště nebo naopak velké sucho, pořádali naši předkové na polních cestách hromadná procesí, jimiž si chtěli vyprosit vodu a ochranu úrody.

Pouť jako cesta i oslava života
Dalším významným červencovým aspektem byly pro naše předky poutě. Mnohem více než událost na určitém místě plná zábavy, jak si pouť dnes představujeme především my, pro ně byla cestou do svatého místa, cestou do sebe sama. U nás se nejvíce podnikaly poutě anenské, mariánské, matějské či svatováclavské. Pouť tedy představovala církevní slavnost spojenou se skutečnou poutí na nějaké poutní místo.

Na poutní mši potom byli uctíváni patroni místního kostela nebo kaple, na návsi či náměstí se pořádaly trhy a rodiny se scházely při společném obědě, kde vesele hodovaly. Podávaly se pokrmy z hovězího masa, knedlíky, řízky, koláče a pivo nebo víno. Symbolem bylo perníkové srdce, které jako protidárek za velikonoční vajíčka kupovali chlapci dívkám.

Významné osobnosti spojované s červencem
Dnes, 5.7., se slaví den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří jsou oslavováni jako hlavní patroni Moravy a spolupatroni Evropy. Slavnosti cyrilometodějské byly spojovány i s budováním kaplí a kostelů zasvěcených právě těmto světcům, kteří na Velké Moravě přispěli k prohloubení vzdělanosti, šíření křesťanství a založení českého státu.

V pondělí 6.7., na další státní svátek, si připomínáme památku upálení mistra Jana Husa, středověkého římskokatolického kněze, vysokoškolského učitele, reformátora a kazatele.

Aspekt vody a přírodní dobroty
Voda byla pro naše předky velmi důležitá. Její aspekt se prolíná mnoha lidovými zvyklostmi a obyčeji – na jaře to bylo například Otevírání studánek, v létě se pak konala výše zmiňovaná procesí. Voda jako dárkyně života byla generacemi před námi uctívána a vážena. Dávala hojnost nejen úrodě pěstované, ale i té, kterou nacházeli ve volné přírodě. I dnes tak můžeme vyrazit například na borůvky a připravit si z nich lahodné dobroty jako jsou kynuté knedlíky nebo bublanina.

Voňavá a léčivá levandule
Červenec je také měsícem omamně vonící levandule typické půvabnými jemně fialkovými lístky. Ta je odedávna uznávána jako léčivka nacházející uplatnění jak v přírodní medicíně, tak i v kosmetice. Můžete z ní připravit netradičně chutnající sirup, olej nebo pusinky s mandlemi. Její vůně odpuzuje komáry, mšice i mouchy, sama o sobě pomáhá proti nespavosti, s relaxací a uvolněním, zlepšuje dýchání a olej z ní dokonce přispívá k hojení ran.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme jimi své domácnosti, ale také je hojně konzumujeme. S velikonočními...

Čtěte dál
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Velikonoce bez koledníků: Jak si je i tak pořádně užít?

Velikonoce bez koledníků: Jak si je i tak pořádně užít?

I když se zdá, že se situace pomalu začíná zlepšovat, vypadá to, že výraznějšího rozvolňování se dočkáme právě až po Velikonocích....
20. března je první jarní den. V čem se můžeme inspirovat od našich předků?

20. března je první jarní den. V čem se můžeme inspirovat od našich předků?

První jarní den každoročně přichází společně s jarní rovnodenností. Ta nastává, když Slunce vstoupí do znamení Berana a svým středem...
Využijme předvelikonoční postní období k restartu těla i mysli

Využijme předvelikonoční postní období k restartu těla i mysli

S půlnocí, jíž začínala Popeleční středa, musely utichnout oslavy a tancovačky spojené s masopustním hodováním. Tím okamžikem totiž...
Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Jako každoročně touto dobou uzavíráme rok starý a otevíráme nový: nepopsaný list, který můžeme naplnit podle sebe. Takové období se...
Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Prosinec se nese ve znamení adventu a Vánoc, pro mnohé vůbec nejkrásnější části roku. Dávní předkové věřili, že o zimním slunovratu,...
Přípravy na pečení krok za krokem: Začněte včas a vyhněte se prosincovému stresu

Přípravy na pečení krok za krokem: Začněte včas a vyhněte se prosincovému stresu

Tiše a ochotně, purpura na plotně voní, krásně voní… Tóny a vůně související s adventem a Vánocemi pomalu klepou na dveře a první adventní...
Listopadové tradice: Dušičky, sv. Martin a možná první sníh. Na co dalšího se můžeme těšit?

Listopadové tradice: Dušičky, sv. Martin a možná první sníh. Na co dalšího se můžeme těšit?

Vzpomínání na drahé zesnulé, Dušičky, svatomartinské posvícení s husou a mladým vínem, příprava na advent a těšení na Vánoce. A kromě...
Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

V říjnu vrcholí období sklizní. Je doba hodů, posvícení a vinobraní. Chystají se zásoby na zimu – suší se ovoce (třeba jablečné křížaly),...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září se u našich předků neslo ve znamení díků. Děkovali za dary, kterých se jim od přírody během léta dostávalo, a to vyjadřovali množstvím...
Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Horko představuje pro naše tělo velkou zátěž. Srdce musí vynaložit více energie, která nám pak může chybět. Vedro nás zpomaluje, snižuje...