Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní v plném rozpuku. Ačkoliv vypadá především jako líbivá květinka, jedná se o rostlinu skrývající mimořádné nutriční bohatství, jehož si cenily již dávné starověké civilizace.

Červený neboli vlčí mák pochází z jižní Evropy, severní Afriky a některých oblastí Asie. Dnes jej však najdeme po celém světě všude tam, kde nachází vhodné klima. Vlčímu máku se nejlépe daří v suché, výživné a na minerály bohaté půdě. Často roste v blízkosti železnic a na obdělávaných polích a úhorech. Oblíbený je rovněž jako okrasná rostlina v zahradách nebo parcích.

Zajímavost
Říká se, že červený mák roste tam, kde zemřelo během nějakého válečného konfliktu mnoho vojáků. Je také používán jako symbol na počest vojáků padlých za 1. světové války, kteří jsou oslavování 11. listopadu v rámci Dne válečných veteránů. Stojí za tím John McCrae, kanadský chirurg a voják, který napsal báseň V polích flanderských.

Jak poznáte vlčí mák
Jednoletá rostlina patřící do čeledi makovité dorůstá 30–80 cm a je typická tenkými, vztyčenými a rozvětvenými chlupatými stonky a laločnatými listy. Stonky květů jsou dlouhé, modrozelené a vyrůstají z listových axil. Vlčí mák kvete od června do srpna, květ sestává ze čtyřech červených okvětních lístků, které začerstva voní po opiu. Plodem je 1–2 cm dlouhá oválná tobolka obsahující několik tmavě červených semen.

Využívají se listy i semena
Květiny i semena červeného máku se používají jako bylinná medicína. Okvětní lístky by se měly sklízet z nově otevřených květů za suchého počasí po odpaření rosy, měly by být sušeny ve stínu při teplotách do 40 °C. Takto vysušené lístky můžete skladovat v uzavřených nádobách na suchém místě. Využívají se jako přísada do léčivých extraktů, bylinných čajů a odvarů a sirupů proti kašli. Semena jsou jedlá stejně jako u semen máku, z něhož se vyrábí opium. Sbírají se ze zralých tobolek, suší se a používají se celé nebo i mleté.

Dávný lék znali již starověcí Egypťané, Řekové i Římané
Okvětní lístky obsahují cenné rostlinné alkaloidy, celá rostlinka potom i flavonoidy, polysacharidy a taniny. Alkaloidy ve vlčím máku jsou podobné, nikoliv však identické s těmi, které se nacházejí v máku klasickém – mají mnohem slabší účinek. Pro anestetické, analgetické, relaxační i mírně sedativní vlastnosti jsou květy červeného máku užívány již od nepaměti. Pomáhají proti kašli, podráždění krku, chrapotu, bronchitidě, astmatu i angíně. Bylinka se používá rovněž k léčbě zažívacích potíží, mírní úzkost, stres a neklid a působí proti nespavosti. To všechno věděli již starověcí Egypťané, Řekové i Římané, kteří výtažku z květů užívali k úlevě od bolesti.

Jak vlčí mák využít v kuchyni
V kuchyni využijete zejména maková semena – můžete je jíst syrová nebo tepelně upravená. Mají příjemnou ořechovou příchuť, skvěle chutnají jen tak na chlebu s máslem, můžete s nimi sypat koláče nebo je přidávat do polévek a salátů. Ze semen se rovněž lisuje vynikající olej, který při vaření nahradí olej olivový a při přípravě salátu poslouží jako základ chutného dresinku. Sušené okvětní lístky přidávejte do čajů, kterým dodají zářivou červenou barvu. Podobně se užívají i pro přidání barvy vínu nebo k barvení pilulek ve farmaceutickém průmyslu.

Upozornění:
Zelené části rostliny, tedy listy a stonky, obsahují toxické alkaloidy, proto byste se jejich konzumaci měli vyhýbat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...