Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní v plném rozpuku. Ačkoliv vypadá především jako líbivá květinka, jedná se o rostlinu skrývající mimořádné nutriční bohatství, jehož si cenily již dávné starověké civilizace.
Červený neboli vlčí mák pochází z jižní Evropy, severní Afriky a některých oblastí Asie. Dnes jej však najdeme po celém světě všude tam, kde nachází vhodné klima. Vlčímu máku se nejlépe daří v suché, výživné a na minerály bohaté půdě. Často roste v blízkosti železnic a na obdělávaných polích a úhorech. Oblíbený je rovněž jako okrasná rostlina v zahradách nebo parcích.
Zajímavost
Říká se, že červený mák roste tam, kde zemřelo během nějakého válečného konfliktu mnoho vojáků. Je také používán jako symbol na počest vojáků padlých za 1. světové války, kteří jsou oslavování 11. listopadu v rámci Dne válečných veteránů. Stojí za tím John McCrae, kanadský chirurg a voják, který napsal báseň V polích flanderských.
Jak poznáte vlčí mák
Jednoletá rostlina patřící do čeledi makovité dorůstá 30–80 cm a je typická tenkými, vztyčenými a rozvětvenými chlupatými stonky a laločnatými listy. Stonky květů jsou dlouhé, modrozelené a vyrůstají z listových axil. Vlčí mák kvete od června do srpna, květ sestává ze čtyřech červených okvětních lístků, které začerstva voní po opiu. Plodem je 1–2 cm dlouhá oválná tobolka obsahující několik tmavě červených semen.
Využívají se listy i semena
Květiny i semena červeného máku se používají jako bylinná medicína. Okvětní lístky by se měly sklízet z nově otevřených květů za suchého počasí po odpaření rosy, měly by být sušeny ve stínu při teplotách do 40 °C. Takto vysušené lístky můžete skladovat v uzavřených nádobách na suchém místě. Využívají se jako přísada do léčivých extraktů, bylinných čajů a odvarů a sirupů proti kašli. Semena jsou jedlá stejně jako u semen máku, z něhož se vyrábí opium. Sbírají se ze zralých tobolek, suší se a používají se celé nebo i mleté.
Dávný lék znali již starověcí Egypťané, Řekové i Římané
Okvětní lístky obsahují cenné rostlinné alkaloidy, celá rostlinka potom i flavonoidy, polysacharidy a taniny. Alkaloidy ve vlčím máku jsou podobné, nikoliv však identické s těmi, které se nacházejí v máku klasickém – mají mnohem slabší účinek. Pro anestetické, analgetické, relaxační i mírně sedativní vlastnosti jsou květy červeného máku užívány již od nepaměti. Pomáhají proti kašli, podráždění krku, chrapotu, bronchitidě, astmatu i angíně. Bylinka se používá rovněž k léčbě zažívacích potíží, mírní úzkost, stres a neklid a působí proti nespavosti. To všechno věděli již starověcí Egypťané, Řekové i Římané, kteří výtažku z květů užívali k úlevě od bolesti.
Jak vlčí mák využít v kuchyni
V kuchyni využijete zejména maková semena – můžete je jíst syrová nebo tepelně upravená. Mají příjemnou ořechovou příchuť, skvěle chutnají jen tak na chlebu s máslem, můžete s nimi sypat koláče nebo je přidávat do polévek a salátů. Ze semen se rovněž lisuje vynikající olej, který při vaření nahradí olej olivový a při přípravě salátu poslouží jako základ chutného dresinku. Sušené okvětní lístky přidávejte do čajů, kterým dodají zářivou červenou barvu. Podobně se užívají i pro přidání barvy vínu nebo k barvení pilulek ve farmaceutickém průmyslu.
Upozornění:
Zelené části rostliny, tedy listy a stonky, obsahují toxické alkaloidy, proto byste se jejich konzumaci měli vyhýbat.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...
Čtěte dál