Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit ten nejlepší moučník, ale i lehkou cuketovou pizzu a nebo křupavé cukeťáky. Pojďme si o nich povědět více!
Do Evropy se dostaly z Mexika
Rodina tykví je poměrně široká a patří do ní i cukety. Do Evropy byly pravděpodobně převezeny z Mexika a jejich pěstování zde zažilo rozpuk v 17. a 18. století. Dnes se jim daří především v oblasti slunného Středomoří, tedy v Řecku, Turecku, na Kypru, ve Španělsku, Itálii a Francii. Z těchto oblastí se do Česka dováží celoročně. I když cuketa pochází z jižních krajin, české zahrádky jimi byly doslova dobyty. Cukety se u nás pěstují ve velkém, a to zejména pro jejich jedinečnou variabilitu. V kuchyni totiž nabízejí řadu možností ke zpracování a využijete je pro přípravu studených i teplých pokrmů. Můžete je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, podávat jako přílohu k pečenému či dušenému masu, plnit a zapékat nebo je použít jako součást salátů, různých teplých i studených zeleninových směsí a obloh.
Nutriční stránka
Cukety nabízejí mnohostranné využití i řadu cenných nutrientů podporujících celkovou vitalitu organismu. Jejich slupka je bohatá na karoteny, hořčík a vitamin E. Na 100 g cukety připadá pouze cca 16 kcal, které jsou primárně dány několika gramy sacharidů a zhruba 1 g bílkoviny. Jedná se tedy o naprosto dietní, nízkokalorickou potravinu, která má však relativně významné množství draslíku, což je hlavně v létě ocenitelný minerál. Nezanedbatelný není ani vitamín C, kterého ve 100 g najdete zhruba 1/4 DDD. Cukety obsahují velké množství vody, která přispívá k hydrataci celého těla. Tyto příslušnice rodiny tykví mimořádně prospívají také střevům, u nichž zlepšují peristaltiku a pomáhají zabránit nepříjemné a škodlivé zácpě. Obsahují totiž rozpustnou vlákninu, která pomáhá tyto chody udržovat.
České kusy jsou k dostání od května do srpna
Tuzemské produkty jsou k dostání přibližně od května do srpna. Vybírejte ideálně malé, pevné a silné kusy než velké a vodnaté. Uchovávejte je ideálně v zeleninové přihrádce ledničky, kde vydrží asi 2 týdny. Při teplotách nižších než 6 °C měknou. Před vlastní konzumací je nezapomeňte důkladně omýt nebo je nechejte případně chvíli namočené v octové vodě. Občas se v jejich kazových místech může rozšířit plíseň. Na to si dávejte dobrý pozor a v takovém případě pak zvažte, jestli ještě můžete část odkrojit a nebo už je cuketa nepoživatelná.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?
Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme za sluncem do exotických míst, kde je síla slunečních paprsků extrémní....
Čtěte dál