Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů
zdroj: Shutterstock

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit ten nejlepší moučník, ale i lehkou cuketovou pizzu a nebo křupavé cukeťáky. Pojďme si o nich povědět více!

Do Evropy se dostaly z Mexika
Rodina tykví je poměrně široká a patří do ní i cukety. Do Evropy byly pravděpodobně převezeny z Mexika a jejich pěstování zde zažilo rozpuk v 17. a 18. století. Dnes se jim daří především v oblasti slunného Středomoří, tedy v Řecku, Turecku, na Kypru, ve Španělsku, Itálii a Francii. Z těchto oblastí se do Česka dováží celoročně. I když cuketa pochází z jižních krajin, české zahrádky jimi byly doslova dobyty. Cukety se u nás pěstují ve velkém, a to zejména pro jejich jedinečnou variabilitu. V kuchyni totiž nabízejí řadu možností ke zpracování a využijete je pro přípravu studených i teplých pokrmů. Můžete je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, podávat jako přílohu k pečenému či dušenému masu, plnit a zapékat nebo je použít jako součást salátů, různých teplých i studených zeleninových směsí a obloh.

Nutriční stránka
Cukety nabízejí mnohostranné využití i řadu cenných nutrientů podporujících celkovou vitalitu organismu. Jejich slupka je bohatá na karoteny, hořčík a vitamin E. Na 100 g cukety připadá pouze cca 16 kcal, které jsou primárně dány několika gramy sacharidů a zhruba 1 g bílkoviny. Jedná se tedy o naprosto dietní, nízkokalorickou potravinu, která má však relativně významné množství draslíku, což je hlavně v létě ocenitelný minerál. Nezanedbatelný není ani vitamín C, kterého ve 100 g najdete zhruba 1/4 DDD. Cukety obsahují velké množství vody, která přispívá k hydrataci celého těla. Tyto příslušnice rodiny tykví mimořádně prospívají také střevům, u nichž zlepšují peristaltiku a pomáhají zabránit nepříjemné a škodlivé zácpě. Obsahují totiž rozpustnou vlákninu, která pomáhá tyto chody udržovat.

České kusy jsou k dostání od května do srpna
Tuzemské produkty jsou k dostání přibližně od května do srpna. Vybírejte ideálně malé, pevné a silné kusy než velké a vodnaté. Uchovávejte je ideálně v zeleninové přihrádce ledničky, kde vydrží asi 2 týdny. Při teplotách nižších než 6 °C měknou. Před vlastní konzumací je nezapomeňte důkladně omýt nebo je nechejte případně chvíli namočené v octové vodě. Občas se v jejich kazových místech může rozšířit plíseň. Na to si dávejte dobrý pozor a v takovém případě pak zvažte, jestli ještě můžete část odkrojit a nebo už je cuketa nepoživatelná.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu pomocí výživy i hydratace. Není totiž pro to, abyste je zařadili čerstvé...

Čtěte dál
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Se slunečními dny je potřeba najít tu správnou ochranu. Debata o škodlivých látkách v opalovací kosmetice se táhne již několik let...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Léto je krásným, ale i poměrně náročným obdobím. Prázdniny, nároky dětí na pozornost, horko, ve kterém se vám nechce nic dělat. Potřeba...
Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Klimatizace, ačkoliv nám umí poskytnout v horkých dnech značnou úlevu, může při nesprávném používání nebo zanedbané údržbě způsobovat...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...