Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus mnoho a my se nyní podíváme na jejich hlavní účinky a využití.
I když samotný citron si asi jako svačinku jen tak nedáte, musíte uznat, že skvěle chutná v černém či zázvorovém čaji s medem, dokáže dochutit mdlou vodu nebo polévku a dodá říz a šmrnc i mnoha dalším nápojům a pokrmům. Nemluvě o tom, jak pěkně a esteticky dotváří nejrůznější oblohy, saláty a další gurmánské požitky. Citrony jsou typickým jižním ovocem, a proto se jim daří právě v teplých krajích, jako je Itálie, Španělsko, Kalifornie a Florida. Do celého světa se ale pravděpodobně rozšířily z Číny nebo Indie, kde se údajně objevily vůbec první citroníky.
Citron jako svačina? Proč ne
Američtí vědci dokonce tvrdí, že na kyselou citronovou chuť se dá zvyknout, čímž popírají první větu tohoto článku – že citron rozhodně nepatří mezi vhodné tipy na svačinu. Jak to provést? Citron rozdělit na čtvrtiny, vykousat dužinu a sníst ji. Po několika pokusech by si patro a jazyk na kyselý šok měly zvyknout a citron tak prý dokonce nakonec zachutná. A proč byste to vlastně vůbec měli zkoušet? Citron je totiž mimořádně bohatý na vitamin C, který před oxidací chrání flavonoidy obsažené právě v kyselé dužině. Tím až dvacetinásobně zvyšují jeho účinnost. Pokud se vám tedy podaří dostat do sebe celý citron, zajistíte si super dávku vitaminu C chránícího tělo před škodlivým působením volných kyslíkových radikálů.
Tip
Kalifornští odborníci jdou ještě dál a radí zkonzumovat před zahájením sportovní aktivity dužinu celého citronu. Bílé krvinky se napumpují vitaminem C, což zvýší celkovou odolnost a výkonnost.
Posiluje cévy, urychluje hojení a zlepšuje vidění
Hlavní účinnou látkou, kterou citron jako takový lidskému tělu nabízí, je výše opěvovaný vitamin C neboli kyselina askorbová. Ta ale není důležitá jen jako obrana proti infekcím, v organismu plní i řadu dalších, neméně podstatných úloh. V žaludeční sliznici například stimuluje tvorbu kyseliny chlorovodíkové a enzymu pepsinu, čímž zvyšuje štěpení a zužitkování bílkovin. Společně s doprovodnými flavonoidními látkami také posiluje veškeré cévy, čímž působí preventivně proti vzniku křečových žil a hemoroidů, odstraňuje krvácení dásní, ulevuje při parodontóze a urychluje hojení ran stejně jako růst vlasů a nehtů. Zlepšuje rovněž využití a zabudovávání kolagenu, který je důležitý pro pružnost kůže.
Místo terapie dejte šanci citronu
Kromě toho všeho se citron ukazuje být i ideální potravinou s potenciálem zahnat stres a s ním související psychickou nepohodu. Děkovat za to může opět kyselině askorbové. Ta totiž svědčí i hypofýze, podvěsku mozkovému. Hypofýza a dřeň nadledvinek potřebují vitamin C k syntéze stresových a pohlavních hormonů – bez „céčka“ by nedokázaly vytvořit nonadrenalin a endorfiny, hormony štěstí a euforie.
Využijete je na sto způsobů
Díky tomu, že se k nám citrony dovážejí z celého světa, jsou dostupné celoročně. Měli byste ale vybírat plody, které jsou pevné, čisté a šťavnaté. Po nákupu nechte taktéž citrony dobře dozrát – jedině tak budou obsahovat ten správný poměr minerálů. V kuchyni je využijete na sto způsobů. Citronová šťáva zjemní nebo dodá říz řadě sladkým i slaným a teplým i studeným pokrmům. Brání také hnědnutí čerstvého nakrájeného ovoce. Citron se dá i kandovat, přidávat do teplých i studených nápojů nebo použít jako přísada k výrobě zmrzliny. Obzvláště na podzim a v zimě je přidávání citronové šťávy do čaje nedocenitelné. Při tom všem ale pamatujte na dostatečnou hygienu – pakliže nekupujete citrony v bio kvalitě, počítejte s tím, že jsou chemicky ošetřeny. V takovém případě je potřeba je náležitě omýt. nezapomínejte také na své ruce.
Jak na správné omytí zeleniny se dozvíte zde v článku
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
