Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání
zdroj: Shutterstock

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus mnoho a my se nyní podíváme na jejich hlavní účinky a využití.

I když samotný citron si asi jako svačinku jen tak nedáte, musíte uznat, že skvěle chutná v černém či zázvorovém čaji s medem, dokáže dochutit mdlou vodu nebo polévku a dodá říz a šmrnc i mnoha dalším nápojům a pokrmům. Nemluvě o tom, jak pěkně a esteticky dotváří nejrůznější oblohy, saláty a další gurmánské požitky. Citrony jsou typickým jižním ovocem, a proto se jim daří právě v teplých krajích, jako je Itálie, Španělsko, Kalifornie a Florida. Do celého světa se ale pravděpodobně rozšířily z Číny nebo Indie, kde se údajně objevily vůbec první citroníky.

Citron jako svačina? Proč ne
Američtí vědci dokonce tvrdí, že na kyselou citronovou chuť se dá zvyknout, čímž popírají první větu tohoto článku – že citron rozhodně nepatří mezi vhodné tipy na svačinu. Jak to provést? Citron rozdělit na čtvrtiny, vykousat dužinu a sníst ji. Po několika pokusech by si patro a jazyk na kyselý šok měly zvyknout a citron tak prý dokonce nakonec zachutná. A proč byste to vlastně vůbec měli zkoušet? Citron je totiž mimořádně bohatý na vitamin C, který před oxidací chrání flavonoidy obsažené právě v kyselé dužině. Tím až dvacetinásobně zvyšují jeho účinnost. Pokud se vám tedy podaří dostat do sebe celý citron, zajistíte si super dávku vitaminu C chránícího tělo před škodlivým působením volných kyslíkových radikálů.

Tip
Kalifornští odborníci jdou ještě dál a radí zkonzumovat před zahájením sportovní aktivity dužinu celého citronu. Bílé krvinky se napumpují vitaminem C, což zvýší celkovou odolnost a výkonnost.

Posiluje cévy, urychluje hojení a zlepšuje vidění
Hlavní účinnou látkou, kterou citron jako takový lidskému tělu nabízí, je výše opěvovaný vitamin C neboli kyselina askorbová. Ta ale není důležitá jen jako obrana proti infekcím, v organismu plní i řadu dalších, neméně podstatných úloh. V žaludeční sliznici například stimuluje tvorbu kyseliny chlorovodíkové a enzymu pepsinu, čímž zvyšuje štěpení a zužitkování bílkovin. Společně s doprovodnými flavonoidními látkami také posiluje veškeré cévy, čímž působí preventivně proti vzniku křečových žil a hemoroidů, odstraňuje krvácení dásní, ulevuje při parodontóze a urychluje hojení ran stejně jako růst vlasů a nehtů. Zlepšuje rovněž využití a zabudovávání kolagenu, který je důležitý pro pružnost kůže.

Místo terapie dejte šanci citronu
Kromě toho všeho se citron ukazuje být i ideální potravinou s potenciálem zahnat stres a s ním související psychickou nepohodu. Děkovat za to může opět kyselině askorbové. Ta totiž svědčí i hypofýze, podvěsku mozkovému. Hypofýza a dřeň nadledvinek potřebují vitamin C k syntéze stresových a pohlavních hormonů – bez „céčka“ by nedokázaly vytvořit nonadrenalin a endorfiny, hormony štěstí a euforie.

Využijete je na sto způsobů
Díky tomu, že se k nám citrony dovážejí z celého světa, jsou dostupné celoročně. Měli byste ale vybírat plody, které jsou pevné, čisté a šťavnaté. Po nákupu nechte taktéž citrony dobře dozrát – jedině tak budou obsahovat ten správný poměr minerálů. V kuchyni je využijete na sto způsobů. Citronová šťáva zjemní nebo dodá říz řadě sladkým i slaným a teplým i studeným pokrmům. Brání také hnědnutí čerstvého nakrájeného ovoce. Citron se dá i kandovat, přidávat do teplých i studených nápojů nebo použít jako přísada k výrobě zmrzliny. Obzvláště na podzim a v zimě je přidávání citronové šťávy do čaje nedocenitelné. Při tom všem ale pamatujte na dostatečnou hygienu – pakliže nekupujete citrony v bio kvalitě, počítejte s tím, že jsou chemicky ošetřeny. V takovém případě je potřeba je náležitě omýt. nezapomínejte také na své ruce.

Jak na správné omytí zeleniny se dozvíte zde v článku

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Máte pořád studené nohy? Trápí vás časté nebo dokonce neustálé brnění, píchání, křeče nebo necitlivost v končetinách? Na vině mohou být potíže s krevním oběhem dolních či horních končetin – podle toho,...

Čtěte dál
Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní...
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené....
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Potíže s dýcháním, kašel a další nepříjemné příznaky. Tak se o slovo hlásí bronchitida. S trochou snahy ji ale můžete vyléčit doma....
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Nejen vitamin C, ale i karoten, třísloviny a stopové prvky dodá rakytník řešetlákový. Keř, jemuž je kvůli vysokému obsahu krále vitaminu...