Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání
zdroj: Shutterstock

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus mnoho a my se nyní podíváme na jejich hlavní účinky a využití.

I když samotný citron si asi jako svačinku jen tak nedáte, musíte uznat, že skvěle chutná v černém či zázvorovém čaji s medem, dokáže dochutit mdlou vodu nebo polévku a dodá říz a šmrnc i mnoha dalším nápojům a pokrmům. Nemluvě o tom, jak pěkně a esteticky dotváří nejrůznější oblohy, saláty a další gurmánské požitky. Citrony jsou typickým jižním ovocem, a proto se jim daří právě v teplých krajích, jako je Itálie, Španělsko, Kalifornie a Florida. Do celého světa se ale pravděpodobně rozšířily z Číny nebo Indie, kde se údajně objevily vůbec první citroníky.

Citron jako svačina? Proč ne
Američtí vědci dokonce tvrdí, že na kyselou citronovou chuť se dá zvyknout, čímž popírají první větu tohoto článku – že citron rozhodně nepatří mezi vhodné tipy na svačinu. Jak to provést? Citron rozdělit na čtvrtiny, vykousat dužinu a sníst ji. Po několika pokusech by si patro a jazyk na kyselý šok měly zvyknout a citron tak prý dokonce nakonec zachutná. A proč byste to vlastně vůbec měli zkoušet? Citron je totiž mimořádně bohatý na vitamin C, který před oxidací chrání flavonoidy obsažené právě v kyselé dužině. Tím až dvacetinásobně zvyšují jeho účinnost. Pokud se vám tedy podaří dostat do sebe celý citron, zajistíte si super dávku vitaminu C chránícího tělo před škodlivým působením volných kyslíkových radikálů.

Tip
Kalifornští odborníci jdou ještě dál a radí zkonzumovat před zahájením sportovní aktivity dužinu celého citronu. Bílé krvinky se napumpují vitaminem C, což zvýší celkovou odolnost a výkonnost.

Posiluje cévy, urychluje hojení a zlepšuje vidění
Hlavní účinnou látkou, kterou citron jako takový lidskému tělu nabízí, je výše opěvovaný vitamin C neboli kyselina askorbová. Ta ale není důležitá jen jako obrana proti infekcím, v organismu plní i řadu dalších, neméně podstatných úloh. V žaludeční sliznici například stimuluje tvorbu kyseliny chlorovodíkové a enzymu pepsinu, čímž zvyšuje štěpení a zužitkování bílkovin. Společně s doprovodnými flavonoidními látkami také posiluje veškeré cévy, čímž působí preventivně proti vzniku křečových žil a hemoroidů, odstraňuje krvácení dásní, ulevuje při parodontóze a urychluje hojení ran stejně jako růst vlasů a nehtů. Zlepšuje rovněž využití a zabudovávání kolagenu, který je důležitý pro pružnost kůže.

Místo terapie dejte šanci citronu
Kromě toho všeho se citron ukazuje být i ideální potravinou s potenciálem zahnat stres a s ním související psychickou nepohodu. Děkovat za to může opět kyselině askorbové. Ta totiž svědčí i hypofýze, podvěsku mozkovému. Hypofýza a dřeň nadledvinek potřebují vitamin C k syntéze stresových a pohlavních hormonů – bez „céčka“ by nedokázaly vytvořit nonadrenalin a endorfiny, hormony štěstí a euforie.

Využijete je na sto způsobů
Díky tomu, že se k nám citrony dovážejí z celého světa, jsou dostupné celoročně. Měli byste ale vybírat plody, které jsou pevné, čisté a šťavnaté. Po nákupu nechte taktéž citrony dobře dozrát – jedině tak budou obsahovat ten správný poměr minerálů. V kuchyni je využijete na sto způsobů. Citronová šťáva zjemní nebo dodá říz řadě sladkým i slaným a teplým i studeným pokrmům. Brání také hnědnutí čerstvého nakrájeného ovoce. Citron se dá i kandovat, přidávat do teplých i studených nápojů nebo použít jako přísada k výrobě zmrzliny. Obzvláště na podzim a v zimě je přidávání citronové šťávy do čaje nedocenitelné. Při tom všem ale pamatujte na dostatečnou hygienu – pakliže nekupujete citrony v bio kvalitě, počítejte s tím, že jsou chemicky ošetřeny. V takovém případě je potřeba je náležitě omýt. nezapomínejte také na své ruce.

Jak na správné omytí zeleniny se dozvíte zde v článku

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...