V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti v rámci snižování výrobní ceny produktu jsme postaveni tváří v tvář syntetickým dochucovadlům. Cena pro zdraví člověka, kterou zaplatí za jejich pravidelnou konzumaci ale může být poměrně vysoká.
Co jsou umělé příchutě?
Potraviny přirozeně nesou svoji přirozenou chuť, která je vnímatelná díky malým pohárkům na našem jazyku a rovněž i typickou vůni, za níž se „otočí“ náš limbický systém. Existují přírodní aromata, která se přidávají do potravin v rámci výrobního procesu, ale představují vyšší náklady při produkci pro výrobce. Proto se hledají cesty, jak co nejvíce snížit zátěž ochucování tak, aby byla naopak finančně výhodná.
Umělé příchutě jsou chemické sloučeniny vytvořené v laboratoři za účelem napodobení chuti i vůně přírodních příchutí za účelem snížení výrobních nákladů potravinářské produkce. Typicky lze jako příklad jmenovat hojně používaný vanilin nebo napodobeniny ovocných příchutí, které se používají jako součást cukrovinek, zmrzlin, likérů, sušenek i nealkoholických nápojů. V potravinářském průmyslu se používá více než 2000 různých příchutí pro posílení nebo napodobení přirozené chuti.
Lze je rozdělit na:
- Přírodní příchutě jsou živočišného nebo rostlinného původu. Tato aromata nesmějí projít žádnou transformací, s výjimkou doby jejich extrakce.
- Umělé příchutě jsou vytvořeny chemickým procesem, buď v přírodě neexistují a nebo se jedná o napodobeniny s výraznějším chuťovým efektem.
- Identické příchutě se získávají syntézou a jejich chemické složení je totožné s přírodními příchutěmi, které kopírují.
- Kouřová aromata se získávají spalováním dřeva se specifickým zápachem a používají se při výrobě omáček, uzenin a aperitivů.
Zdravotní rizika spojená s umělými příchutěmi i aromaty
Aby mohli výrobci nabízet spotřebitelům poptávané produkty a neustále je inovovat, museli se uchýlit k úplnému aromatizaci a automatizaci těchto chutí, syntetizovaných, extrahovaných nebo uměle vytvořených. Co je však výhrou pro producenta, není v návaznosti na možnosti používání syntetických aromat a chutí až tak dobré pro lidský organismus. Jsou s nimi spojeny mnohé zdravotní potíže, konzumujete-li je pravidelně.
- U některých jedinců se mohou vyvinout alergické reakce nebo citlivost na chemické sloučeniny nacházející se v umělých příchutích. Tyto reakce se mohou projevovat ve formě mírné nesnášenlivosti a pokračovat až po závažnější příznaky, jako jsou kožní vyrážky, potíže s dýcháním nebo zažívací potíže.
- V rámci studií vlivu umělých aromat a příchutí na lidský organismus se objevují obavy, že mohou působit jako endokrinní disruptory, tedy narušovat přirozené fungování hormonálního systému. Toto narušení může mít široké důsledky, ovlivňující mnohé tělesné procesy, od regulace metabolismu, přes naši náladu a reprodukční zdraví.
- Rovněž je alarmující skutečnost, na kterou se stále více ukazuje v souvislosti s pravidelnou konzumací potravin s obsahem umělých příchutí. A to je vzrůst výskytu některých chronických onemocnění, jako je obezita, cukrovka 2. typu a některé typy rakoviny. Tato rizika jsou často umocněna skutečností, že produkty obsahující umělá aromata mají obecně nízký obsah základních živin, které jsou důležité pro zachování dobrého fungování těla a přirozené procesy se v něm odehrávající (vitamíny, minerály).
Jak nejlépe omezit konzumaci syntetických příchutí a aromat
Chce to trochu cviku a pozornosti, ale jde to. Prostě je potřeba si na to najít čas a naučit se vyznat v džungli ingrediencí na obalu. Staňte se informovaným spotřebitelem, zvykněte si sledovat složení na štítku potravin. Hledejte produkty, které používají přírodní příchutě. Velmi dobré je se zaměřit na certifikované bio potraviny a jejich jednoduchá složení. A také si připravovat co nejvíce pokrmů doma z kvalitních surovin.
K dochucování pokrmů používejte čerstvé bylinky, koření, citrusovou kůru a přírodní výtažky (pravý vanilkový extrakt si můžete vyrobit doma naložením vanilkového lusku do kvalitní vodky).
Prostě v ní lusk necháte do doby, než krásně zhnědne a můžete ho používat všude tam, kde je potřeba. Je to sice určitá investice, ale chuti a vůni pravé vanilky se v kuchyni nic nevyrovná. Přírodní příchutě jsou nejen zdravější, ale mohou také nabídnout bohatší a komplexnější paletu chutí.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, efsa.europa.eu, foodallergy.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích
Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...
Čtěte dál
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Rýže a vše co o ní potřebujete vědět: správná příprava, nutriční výhody, ale i jedno varování

Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?
