Problémem kupovaného ovoce a zeleniny nejsou jen nečistoty, které se na ně nabalí skladováním, ale hlavně cizorodé látky, zejména pesticidy, na které pouhá voda nestačí. Můžete se jich zbavit, alespoň částečně, ale zabere vám to o trochu déle. Poradíme, jak na to.
Ovoce a zeleninu umývejte až před konzumací
Někteří z vás možná zakoupené produkty hned omývají, než je uskladní v lednici. Jenže v takovém případě se ovoce i zelenina mnohem rychleji kazí. Raději vše vyndejte z igelitových či jiných obalů a rovnou ukliďte podle druhu na své místo. Lednici před naplněním omývejte roztokem vody s octem, který zabrání šíření bakterií. Vedle ovoce a zeleniny nepokládejte další potraviny, které nejsou v obalu, a které před konzumací nemůžete omývat.
Voda zbaví plody pouze prachu a mechanických nečistot
Samotné omývání ovoce a zeleniny pod tekoucí vodou zbaví pouze povrchových nečistot. Prakticky stejně účinné je ale pouhé utření o tričko, jak to občas s oblibou dělávají naši otcové. Abyste se důkladně zbavili všeho, co konzumovat rozhodně nechcete, přidejte k vodě ještě ocet.
Ocet si můžete namíchat v poměru 1:10 s vodou a půl hodiny před spotřebou do něho ovoce nebo zeleninu vložit. Ovšem tento způsob používejte jen na takové plody, do kterých se roztok nemůže vsáknout a ovlivnit tím chuť. Jedná se například o pomeranče, jablka, cuketu nebo lilek a další podobné plody. U ostatních druhů, například u jahod, je lepší použít citronovou šťávu. Postup je potom stejný. Po namočení ještě ovoce i zeleninu omývejte pod tekoucí vodou a osušte. Kyselé roztoky dokáží velkou část chemie vytáhnout, opakované testy ale dokazují, že tato metoda taktéž není 100%.
Jedlá soda nejen na pečení
Kromě octu se nabízí také mytí jedlou sodou. Použijte asi tři polévkové lžíce, které smícháte s litrem vody. I v tomto roztoku se ovoce a zelenina bude půl hodiny namáčet. Stejně poslouží také hrubozrnná sůl, ovšem tento postup zabere delší dobu, protože sůl je třeba nechat rozpustit v teplé vodě a nechat vychladnout.
Některé ovoce umývat nelze
Plody, které bývají pesticidy nejvíce zasaženy, jako jsou například kanadské borůvky nebo maliny, obvykle tento způsob „nepřežijí“. Bohužel v tomto případě je nelze pesticidů zbavit, proto je lepší se poohlédnout po variantě BIO, popřípadě sáhnout po mražených. Pokud neseženete BIO nebo mražený produkt, omývejte ovoce pouze krátkou dobu a vždy zařaďte také citronovou šťávu, kterou můžete nalít do rozprašovače.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?
Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....
Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Co je to uhlíková stopa a proč bychom se měli snažit, aby zrovna ta naše byla co nejnižší?
