Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým zpestřením všedního jídelníčku – třeba jako lehká letní večeře. Na cestách je můžete vyměnit za klasické sendviče.
Porce: 6 placek
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 1 větší cuketa
- 50 g parmezánu
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 vejce
- 3 lžíce pohankové mouky
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička sušené bazalky
- 100 g mozzarelly
- 6 plátků sušených rajčat
- sůl, pepř
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Cuketu omyjte. Česnek a cibuli oloupejte.
- Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle. Osolte ji a po pár minutách vymačkejte přebytečnou vodu.
- Parmezán s česnekem nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte na malé kousky.
- Ve větší míse smíchejte cuketu, parmezán, česnek, cibuli, vejce, pohankovou mouku, majoránku, sůl a pepř.
- Tvořte ze směsi placky. Přendejte je na plech a dejte je předpéci na cca 15 minut.
- Mezitím nakrájejte mozzarellu na plátky. Poklaďte ji společně se sušenými rajčaty a bazalkou na placky a pečte dalších cca 10 minut.
- Upečené placky podávejte s lehkým zeleninovým salátem.
Náš tip
Placky ozdobte kvalitní šunkou a sýrem s modrou plísní.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?
Řada úrazů, které se každoročně stanou lidem při sportování, se vůbec přihodit nemusí a dojde k nim jen proto, že dostatečně nedbají vlastní ochrany. Současné sportovní vybavení a ochranné pomůcky nás...
Čtěte dál
Lékárnička na cestu k moři – co nezapomenout přibalit a co je naopak zbytečné?
Dovolená už na sebe nenechá dlouho čekat a vás se už možná trochu zmocňují obavy z překotného, chaotického balení. Jak tentokrát skutečně...

Zásady pro sportování během parných letních dnů
Teplo a sluneční paprsky bývají příjemné, ale pokud chcete i během léta sportovat venku, mohou vás pěkně potrápit. Pokud opakovaně...

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?
Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...

Alergie na hmyzí bodnutí – jak okamžitě poznáte, že musíte jednat rychle?
Téměř každý z nás už někdy dostal žihadlo od vosy, včely nebo dokonce sršně, a ví, že ani v jednom případě nešlo o příjemnou zkušenost....

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné
Obliba přírodních repelentů roste přímo závratnou rychlostí. Letní tábory, pobyty u vody nebo v kempu si o ně přímo říkají. Stejně...

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?
Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen
Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....

Jaký vliv má letní období na lidskou psychiku?
Dříve se člověk řídil výhradně ročními obdobími. Z té doby nám však něco zůstalo. Podle výzkumů mají různá roční období nesporný vliv...

Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?
Vlhké hojení ran spočívá v tom, že je rána udržována v optimálně vlhkém prostředí, což má podpořit rychlejší hojení. Výsledky výzkumů...

Krásné nohy do letních bot: přestaňte se stydět za své suché paty
I nohy potřebují péči! A obzvlášť v období, kdy je čekají žabky, balerínky a další otevřené boty. Tedy pokud nechcete nosit v sandálech...
Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou
Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

„Oreo“ smetanový chia pudink
Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...