Cuketové placky s mozzarellou

Cuketové placky s mozzarellou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým zpestřením všedního jídelníčku – třeba jako lehká letní večeře. Na cestách je můžete vyměnit za klasické sendviče.

Porce: 6 placek
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 větší cuketa
  • 50 g parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 3 lžíce pohankové mouky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 100 g mozzarelly
  • 6 plátků sušených rajčat
  • sůl, pepř

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Cuketu omyjte. Česnek a cibuli oloupejte.
  3. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle. Osolte ji a po pár minutách vymačkejte přebytečnou vodu.
  4. Parmezán s česnekem nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte na malé kousky.
  5. Ve větší míse smíchejte cuketu, parmezán, česnek, cibuli, vejce, pohankovou mouku, majoránku, sůl a pepř.
  6. Tvořte ze směsi placky. Přendejte je na plech a dejte je předpéci na cca 15 minut.
  7. Mezitím nakrájejte mozzarellu na plátky. Poklaďte ji společně se sušenými rajčaty a bazalkou na placky a pečte dalších cca 10 minut.
  8. Upečené placky podávejte s lehkým zeleninovým salátem.

Náš tip
Placky ozdobte kvalitní šunkou a sýrem s modrou plísní.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety. Toho můžete skvěle využít při přípravě lehčí, bezlepkové verze špaget.

Čtěte dál
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši...
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...
Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní...
Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka

Výborná rybičková pomazánka ze sardinek je jemná a lehce nakyslá. Ideální je v kombinaci s čerstvým pečivem a listovým salátem.
Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Horko představuje pro naše tělo velkou zátěž. Srdce musí vynaložit více energie, která nám pak může chybět. Vedro nás zpomaluje, snižuje...
Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Tento recept je plný zeleninové chuti, rostlinných bílkovin a vlákniny. Pokrm je sytý a výborně se hodí na letní oběd či večeři. Halloumi...
Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle...