Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami
zdroj: Shutterstock

Pro dnešní dobu, která nabízí všeho dostatek, je bohužel typickým úkazem mimo jiné také plýtvání potravinami. Regály v obchodech přetékají jídlem, a tak se stane, že si téměř každý člověk nakoupí mnohem více než stačí zpracovat. Spoustu potravin pak skončí v koši. Jak tomu předcházet a ušetřit tak životní prostředí peníze?

Nekupujte více než skutečně potřebujete
Zabránit plýtvání můžete už při nákupu potravin. Určitě je dobré si před každým nákupem udělat malou „revizi“ doma v lednici a ve spíži, abyste věděli, co vám skutečně chybí. Ideální je mít sepsaný seznam včetně počtu kusů – je to osvědčená metoda, jak zamezit nákupu většího množství potravin, než jaké opravdu potřebujete. Zejména u ovoce a zeleniny je pak nejlepší kupovat ji v menším množství, abyste měli jistotu, že ji stihnete zpracovat. Raději nakupujte tyto čerstvé potraviny méně, ale častěji. U mléčných výrobků, vajec, sýrů apod. si zase hlídejte, abyste nakupovali kusy s co nejzazším datem spotřeby tak, aby vám vydržely co nejdéle a neprošly vám hned za pár dní.

Jak správně uchovávat potraviny
Vyhazování potravin se dá také snadno předejít tím, že nejen pečlivě hlídáte datum spotřeby, ale především dbáte na jejich správné skladování. Tím totiž můžete trvanlivost o dost prodloužit. Například mléčné výrobky jako je mléko nebo jogurty vydrží klidně i týden po označené trvanlivosti, pokud je skladujete v lednici při max. 4 °C. Samozřejmostí je také správné uzavření. Nejlepší metodou je vlastní test – pokud mléko nebo jogurt nejsou cítit kysele nebo nezapáchají, jsou v pořádku. V mléce se navíc při zkažení vytváří hrudky. Mléčné výrobky je vhodné také zamrazit, vydrží tak klidně 2 až 3 měsíce. Rozmrazujte je ale v chladu lednice, při pokojové teplotě by se množily bakterie.

Velkým tématem jsou vejce. Někdo má vajíčka uložená doma i několik měsíců, jiní je uchovají sotva pár dní a datum spotřeby striktně dodržují. Vejce ale mají opravdu dlouhou životnost, v lednici vydrží až 3 měsíce. Nedejte tedy na datum uvedené na obalu, označení musí splňovat nařízení EU a datum je tak uvedeno mnohem kratší. Raději vejce uchovejte v chladu lednice při nekolísavé teplotě a před použitím zkontrolujte, zda nezapáchá. Vařená vajíčka pak v lednici můžete skladovat nejméně týden, vložte je však do chladu do dvou hodin po uvaření a nechte je ve skořápce, aby nenačichla ostatními potravinami.

Pokud jde o zeleninu, tak například rajčata je dobré mít v lednici v zeleninovém boxu. Nejsou-li ještě zralá, nechte je při pokojové teplotě dozrát a nebo ještě lépe, nechte je v pokojové teplotě stále. Pozor na salátovou okurku, je citlivá na teplo, a proto i tu nechte v lednici. Dokud ji nebudete konzumovat, neodstraňujte z ní plastový obal. Ten totiž zabraňuje odpaření vody (a tedy jejímu zvrásnění) a chrání před ethenem, na který je okurka háklivá. Neskladujte ji tedy společně s jablky nebo banány, ze kterých se ethen přirozeně uvolňuje.

A co dalšího patří do lednice? Z ovoce například broskve (dozrálé), hroznové víno, jablka, jahody, lesní plody nebo meruňky. Ze zeleniny pak brokolice, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel), květák, pórek, salát nebo ředkvičky. Co naopak můžete ponechat ve spíži jsou ananas, banány, citrony, mandarinky, meloun nebo mango, zázvor či papriky.

Jak dlouho vydrží uvařené přílohy
Nemáte-li na vaření moc času, jistě se občas hodí uvařit si přílohy do zásoby. Obecně ale panuje názor, že takto uvařené těstoviny či rýži je nutné spotřebovat co nejdříve a po dvou dnech uchovávání tyto zásoby raději vyhodit. Není to ale vůbec nutné. Stačí uvařené těstoviny nebo rýži uzavřít do vzduchotěsné nádoby a dát do lednice do dvou hodin po uvaření. Při teplotách 4–5 °C vydrží nejméně 5 dní.

Trochu jiné je to v případě brambor. Při správném skladování brambor vhodných k uskladňování vydrží až 8 měsíců. Je ale potřeba je uchovávat mimo světlo a v chladu, tedy při teplotách od 4 do 6 °C. Pokud je necháte v teple, začnou klíčit a vrásčit kvůli odpaření vody. Brambory jsou také citlivé na ethen, který některé ovoce či zelenina uvolňuje. Nenechávejte je tedy pohromadě s banány, jablky nebo rajčaty. Rovněž není dobré mít brambory uskladněné spolu s cibulí. Ta totiž způsobí jejich klíčení, a to i v případě mladých brambor. Uvařené brambory se nebojte skladovat v lednici klidně i 5 dní. Pořád budou k využití na další pokrmy (např. zapečené brambory, na bramborovou kaši, jako součást omelety, apod.)

Plýtvání potravinami je bohužel nelichotivým symbolem dnešní doby „hojnosti“. Ovlivnit to ale můžeme zejména my spotřebitelé. Začněte si tedy více hlídat potraviny doma a nakupujte jen to, co potřebujete. Dbejte na správné skladování a v případě zbytků stačí jídlo zamrazit nebo z něj vytvořit další chutný pokrm. Inspirujte se na webech různých organizací, které se zabývají zachraňováním jídla a zapojte se. Uděláte tak něco pro životní prostředí i pro své finance.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Péče o sebe vznikla jako způsob, jak se o sebe postarat fyzicky. Postupně se rozvinula i do péče o pohodu emoční. Proč je ale tak často spojována se sobectvím? Jaká je vlastně jeho zdravá míra a kdy je...

Čtěte dál
Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Často jsou to drobné radosti, které vám mohou převrátit den vzhůru nohama. Každého dokáže potěšit něco jiného. Umíte si najít něco,...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele....
Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

20. června. Den, kdy nastává astronomické léto neboli letní slunovrat, je okamžikem, kdy slunce dosahuje nejsevernějšího bodu své dráhy....
Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí představuje ve výživě jedno z věčných témat. Každý by chtěl zhubnout co nejdříve, aby se mohl atraktivními křivkami chlubit...
Vedlejší zdravotní účinky záludného onemocnění jménem cukrovka

Vedlejší zdravotní účinky záludného onemocnění jménem cukrovka

Když se řekne „cukrovka“, většinou se nám vybaví problémy s produkcí inzulínu a regulací hladiny cukru v krvi. Ano, jedná se o klíčový...
10+1 otázek: České pivo – v čem je unikátní a proč nám tak chutná?

10+1 otázek: České pivo – v čem je unikátní a proč nám tak chutná?

Jestli je český národ na něco pyšný, tak je to Jarda Jágr a české pivo. I přes to, že jde o alkoholický nápoj, jeho spotřeba u nás...
Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

O „suchu“ se mluví i píše, přesto se mnohých z nás osobně nedotýká. A to, co na vlastní oči nevidíme každý den, míváme tendence podceňovat....
Kakao, káva a další potraviny z udržitelných zdrojů – naučte se správně si vybírat

Kakao, káva a další potraviny z udržitelných zdrojů – naučte se správně si vybírat

O některé suroviny je takový celosvětový zájem, že jejich produkce musí být nějakým způsobem kontrolována, aby byl stále zachován jejich...
Jak si udržet zdraví a kondici, i když nemáte skoro žádný volný čas

Jak si udržet zdraví a kondici, i když nemáte skoro žádný volný čas

Čas je velká otázka priorit. Ruku na srdce – na to, na co chceme, si čas uděláme vždycky. A něčím takovým by rozhodně mělo být naše...
Jak zvládnout návrat k normálu aneb zpět do režimu všedních dní

Jak zvládnout návrat k normálu aneb zpět do režimu všedních dní

Opatření se postupně uvolňují, lidé se vrací do práce, děti do školy. I když se zdá, že koronavirus jen tak nezmizí a budeme se s ním...