Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami
zdroj: Shutterstock

Pro dnešní dobu, která nabízí všeho dostatek, je bohužel typickým úkazem mimo jiné také plýtvání potravinami. Regály v obchodech přetékají jídlem, a tak se stane, že si téměř každý člověk nakoupí mnohem více než stačí zpracovat. Spoustu potravin pak skončí v koši. Jak tomu předcházet a ušetřit tak životní prostředí peníze?

Nekupujte více než skutečně potřebujete
Zabránit plýtvání můžete už při nákupu potravin. Určitě je dobré si před každým nákupem udělat malou „revizi“ doma v lednici a ve spíži, abyste věděli, co vám skutečně chybí. Ideální je mít sepsaný seznam včetně počtu kusů – je to osvědčená metoda, jak zamezit nákupu většího množství potravin, než jaké opravdu potřebujete. Zejména u ovoce a zeleniny je pak nejlepší kupovat ji v menším množství, abyste měli jistotu, že ji stihnete zpracovat. Raději nakupujte tyto čerstvé potraviny méně, ale častěji. U mléčných výrobků, vajec, sýrů apod. si zase hlídejte, abyste nakupovali kusy s co nejzazším datem spotřeby tak, aby vám vydržely co nejdéle a neprošly vám hned za pár dní.

Jak správně uchovávat potraviny
Vyhazování potravin se dá také snadno předejít tím, že nejen pečlivě hlídáte datum spotřeby, ale především dbáte na jejich správné skladování. Tím totiž můžete trvanlivost o dost prodloužit. Například mléčné výrobky jako je mléko nebo jogurty vydrží klidně i týden po označené trvanlivosti, pokud je skladujete v lednici při max. 4 °C. Samozřejmostí je také správné uzavření. Nejlepší metodou je vlastní test – pokud mléko nebo jogurt nejsou cítit kysele nebo nezapáchají, jsou v pořádku. V mléce se navíc při zkažení vytváří hrudky. Mléčné výrobky je vhodné také zamrazit, vydrží tak klidně 2 až 3 měsíce. Rozmrazujte je ale v chladu lednice, při pokojové teplotě by se množily bakterie.

Velkým tématem jsou vejce. Někdo má vajíčka uložená doma i několik měsíců, jiní je uchovají sotva pár dní a datum spotřeby striktně dodržují. Vejce ale mají opravdu dlouhou životnost, v lednici vydrží až 3 měsíce. Nedejte tedy na datum uvedené na obalu, označení musí splňovat nařízení EU a datum je tak uvedeno mnohem kratší. Raději vejce uchovejte v chladu lednice při nekolísavé teplotě a před použitím zkontrolujte, zda nezapáchá. Vařená vajíčka pak v lednici můžete skladovat nejméně týden, vložte je však do chladu do dvou hodin po uvaření a nechte je ve skořápce, aby nenačichla ostatními potravinami.

Pokud jde o zeleninu, tak například rajčata je dobré mít v lednici v zeleninovém boxu. Nejsou-li ještě zralá, nechte je při pokojové teplotě dozrát a nebo ještě lépe, nechte je v pokojové teplotě stále. Pozor na salátovou okurku, je citlivá na teplo, a proto i tu nechte v lednici. Dokud ji nebudete konzumovat, neodstraňujte z ní plastový obal. Ten totiž zabraňuje odpaření vody (a tedy jejímu zvrásnění) a chrání před ethenem, na který je okurka háklivá. Neskladujte ji tedy společně s jablky nebo banány, ze kterých se ethen přirozeně uvolňuje.

A co dalšího patří do lednice? Z ovoce například broskve (dozrálé), hroznové víno, jablka, jahody, lesní plody nebo meruňky. Ze zeleniny pak brokolice, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel), květák, pórek, salát nebo ředkvičky. Co naopak můžete ponechat ve spíži jsou ananas, banány, citrony, mandarinky, meloun nebo mango, zázvor či papriky.

Jak dlouho vydrží uvařené přílohy
Nemáte-li na vaření moc času, jistě se občas hodí uvařit si přílohy do zásoby. Obecně ale panuje názor, že takto uvařené těstoviny či rýži je nutné spotřebovat co nejdříve a po dvou dnech uchovávání tyto zásoby raději vyhodit. Není to ale vůbec nutné. Stačí uvařené těstoviny nebo rýži uzavřít do vzduchotěsné nádoby a dát do lednice do dvou hodin po uvaření. Při teplotách 4–5 °C vydrží nejméně 5 dní.

Trochu jiné je to v případě brambor. Při správném skladování brambor vhodných k uskladňování vydrží až 8 měsíců. Je ale potřeba je uchovávat mimo světlo a v chladu, tedy při teplotách od 4 do 6 °C. Pokud je necháte v teple, začnou klíčit a vrásčit kvůli odpaření vody. Brambory jsou také citlivé na ethen, který některé ovoce či zelenina uvolňuje. Nenechávejte je tedy pohromadě s banány, jablky nebo rajčaty. Rovněž není dobré mít brambory uskladněné spolu s cibulí. Ta totiž způsobí jejich klíčení, a to i v případě mladých brambor. Uvařené brambory se nebojte skladovat v lednici klidně i 5 dní. Pořád budou k využití na další pokrmy (např. zapečené brambory, na bramborovou kaši, jako součást omelety, apod.)

Plýtvání potravinami je bohužel nelichotivým symbolem dnešní doby „hojnosti“. Ovlivnit to ale můžeme zejména my spotřebitelé. Začněte si tedy více hlídat potraviny doma a nakupujte jen to, co potřebujete. Dbejte na správné skladování a v případě zbytků stačí jídlo zamrazit nebo z něj vytvořit další chutný pokrm. Inspirujte se na webech různých organizací, které se zabývají zachraňováním jídla a zapojte se. Uděláte tak něco pro životní prostředí i pro své finance.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prokrastinace – postrach lidí pracujících z domova. Netrápí právě vás?

Prokrastinace – postrach lidí pracujících z domova. Netrápí právě vás?

Častá až chronická tendence odkládat plnění daných činností a úkolů, zejména těch nepříjemných, na pozdější dobu – to je prokrastinace. Neměla by být považována za obyčejnou lenost či nezodpovědnost, přesto...

Čtěte dál
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Do nového roku bez obav a úzkostí. Jaká pravidla je dobré si stanovit?

Do nového roku bez obav a úzkostí. Jaká pravidla je dobré si stanovit?

I když od sebe advent, čas pohody, klidu a Vánoc, a začátek nového roku dělí v podstatě jen pár dní, to druhé období je o poznání méně...
Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Jako každoročně touto dobou uzavíráme rok starý a otevíráme nový: nepopsaný list, který můžeme naplnit podle sebe. Takové období se...
Neulpívání a další principy, které můžeme promítnout do vánočního období

Neulpívání a další principy, které můžeme promítnout do vánočního období

Advent je kouzelný čas, který se nese v duchu čekání na nejkrásnější svátky v roce. Vánoce jsou dobou lásky, tolerance, pochopení a...
Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?

Vanilka – symbol a vůně Vánoc, které všichni milují. Proč je tak vzácná a odkud pochází?

Vanilka je svou typickou vůní oblíbená zejména o Vánocích, kdy je součástí různého cukroví. Hojně se ale používá po celý rok, hlavně...
Otužování: Jak organismu prospívá a jak ho praktikovat, aby mělo smysl?

Otužování: Jak organismu prospívá a jak ho praktikovat, aby mělo smysl?

Otužování může být pro tělo i mysl velmi prospěšné, aby ale fungovalo tak, jak má, je třeba dodržovat určitá pravidla. Především je...
„Zero waste“ vánoční tipy na dárky pod stromeček

„Zero waste“ vánoční tipy na dárky pod stromeček

S čím dál tím větší oblibou zero waste životního stylu se nabízí téma, jak co nejlépe strávit Vánoce ve stejném duchu – bez zbytečného...
Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Význam prosincových tradic přehledně od prvního adventního víkendu až po Silvestr

Prosinec se nese ve znamení adventu a Vánoc, pro mnohé vůbec nejkrásnější části roku. Dávní předkové věřili, že o zimním slunovratu,...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Běžné svíčky voní, ale mohou škodit zdraví. Přírodní a bezpečné svíčky si můžete vyrobit doma

Běžné svíčky voní, ale mohou škodit zdraví. Přírodní a bezpečné svíčky si můžete vyrobit doma

V temných, zimních dnech se nemusíte v žádném případě bát nedostatku příjemného tepla a světla ze svíček. Je jen potřeba vědět, se...
Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Myšlenka friluftsliv je oblíbeným způsobem, jak si lidé v severských zemích udržují během zimy dobrou mysl. Docela dobře se dá aplikovat...
Kouzlo a síla oblíbené korejské kosmetiky

Kouzlo a síla oblíbené korejské kosmetiky

Kosmetiky je dnes na trhu nepřeberné množství a tak skutečně máme z čeho vybírat, s čím porovnávat a jistě se i nechat zlákat marketingovými...