Pro dnešní dobu, která nabízí všeho dostatek, je bohužel typickým úkazem mimo jiné také plýtvání potravinami. Regály v obchodech přetékají jídlem, a tak se stane, že si téměř každý člověk nakoupí mnohem více než stačí zpracovat. Spoustu potravin pak skončí v koši. Jak tomu předcházet a ušetřit tak životní prostředí peníze?
Nekupujte více než skutečně potřebujete
Zabránit plýtvání můžete už při nákupu potravin. Určitě je dobré si před každým nákupem udělat malou „revizi“ doma v lednici a ve spíži, abyste věděli, co vám skutečně chybí. Ideální je mít sepsaný seznam včetně počtu kusů – je to osvědčená metoda, jak zamezit nákupu většího množství potravin, než jaké opravdu potřebujete. Zejména u ovoce a zeleniny je pak nejlepší kupovat ji v menším množství, abyste měli jistotu, že ji stihnete zpracovat. Raději nakupujte tyto čerstvé potraviny méně, ale častěji. U mléčných výrobků, vajec, sýrů apod. si zase hlídejte, abyste nakupovali kusy s co nejzazším datem spotřeby tak, aby vám vydržely co nejdéle a neprošly vám hned za pár dní.
Jak správně uchovávat potraviny
Vyhazování potravin se dá také snadno předejít tím, že nejen pečlivě hlídáte datum spotřeby, ale především dbáte na jejich správné skladování. Tím totiž můžete trvanlivost o dost prodloužit. Například mléčné výrobky jako je mléko nebo jogurty vydrží klidně i týden po označené trvanlivosti, pokud je skladujete v lednici při max. 4 °C. Samozřejmostí je také správné uzavření. Nejlepší metodou je vlastní test – pokud mléko nebo jogurt nejsou cítit kysele nebo nezapáchají, jsou v pořádku. V mléce se navíc při zkažení vytváří hrudky. Mléčné výrobky je vhodné také zamrazit, vydrží tak klidně 2 až 3 měsíce. Rozmrazujte je ale v chladu lednice, při pokojové teplotě by se množily bakterie.
Velkým tématem jsou vejce. Někdo má vajíčka uložená doma i několik měsíců, jiní je uchovají sotva pár dní a datum spotřeby striktně dodržují. Vejce ale mají opravdu dlouhou životnost, v lednici vydrží až 3 měsíce. Nedejte tedy na datum uvedené na obalu, označení musí splňovat nařízení EU a datum je tak uvedeno mnohem kratší. Raději vejce uchovejte v chladu lednice při nekolísavé teplotě a před použitím zkontrolujte, zda nezapáchá. Vařená vajíčka pak v lednici můžete skladovat nejméně týden, vložte je však do chladu do dvou hodin po uvaření a nechte je ve skořápce, aby nenačichla ostatními potravinami.
Pokud jde o zeleninu, tak například rajčata je dobré mít v lednici v zeleninovém boxu. Nejsou-li ještě zralá, nechte je při pokojové teplotě dozrát a nebo ještě lépe, nechte je v pokojové teplotě stále. Pozor na salátovou okurku, je citlivá na teplo, a proto i tu nechte v lednici. Dokud ji nebudete konzumovat, neodstraňujte z ní plastový obal. Ten totiž zabraňuje odpaření vody (a tedy jejímu zvrásnění) a chrání před ethenem, na který je okurka háklivá. Neskladujte ji tedy společně s jablky nebo banány, ze kterých se ethen přirozeně uvolňuje.
A co dalšího patří do lednice? Z ovoce například broskve (dozrálé), hroznové víno, jablka, jahody, lesní plody nebo meruňky. Ze zeleniny pak brokolice, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel), květák, pórek, salát nebo ředkvičky. Co naopak můžete ponechat ve spíži jsou ananas, banány, citrony, mandarinky, meloun nebo mango, zázvor či papriky.
Jak dlouho vydrží uvařené přílohy
Nemáte-li na vaření moc času, jistě se občas hodí uvařit si přílohy do zásoby. Obecně ale panuje názor, že takto uvařené těstoviny či rýži je nutné spotřebovat co nejdříve a po dvou dnech uchovávání tyto zásoby raději vyhodit. Není to ale vůbec nutné. Stačí uvařené těstoviny nebo rýži uzavřít do vzduchotěsné nádoby a dát do lednice do dvou hodin po uvaření. Při teplotách 4–5 °C vydrží nejméně 5 dní.
Trochu jiné je to v případě brambor. Při správném skladování brambor vhodných k uskladňování vydrží až 8 měsíců. Je ale potřeba je uchovávat mimo světlo a v chladu, tedy při teplotách od 4 do 6 °C. Pokud je necháte v teple, začnou klíčit a vrásčit kvůli odpaření vody. Brambory jsou také citlivé na ethen, který některé ovoce či zelenina uvolňuje. Nenechávejte je tedy pohromadě s banány, jablky nebo rajčaty. Rovněž není dobré mít brambory uskladněné spolu s cibulí. Ta totiž způsobí jejich klíčení, a to i v případě mladých brambor. Uvařené brambory se nebojte skladovat v lednici klidně i 5 dní. Pořád budou k využití na další pokrmy (např. zapečené brambory, na bramborovou kaši, jako součást omelety, apod.)
Plýtvání potravinami je bohužel nelichotivým symbolem dnešní doby „hojnosti“. Ovlivnit to ale můžeme zejména my spotřebitelé. Začněte si tedy více hlídat potraviny doma a nakupujte jen to, co potřebujete. Dbejte na správné skladování a v případě zbytků stačí jídlo zamrazit nebo z něj vytvořit další chutný pokrm. Inspirujte se na webech různých organizací, které se zabývají zachraňováním jídla a zapojte se. Uděláte tak něco pro životní prostředí i pro své finance.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál