Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou
zdroj: Shutterstock

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého, kvalitního chleba z rodinné pekárny, ale odrazuje vás cena? Možná máme snadné řešení. Stále více lidí nachází uspokojení v pečení domácího kvasového chleba. Zkusíte to i vy?

Každá kultura má a měla svůj chléb a po mnoho tisíciletí byl v nejrůznějších podobách základním kamenem lidského jídelníčku. U nás kvalita chleba a pečiva dlouhodobě upadala, dnes už se situace zlepšuje a nabídka kvalitního, nešizeného chleba se rozšiřuje, třeba i v podobě pojízdných rodinných pekáren, které do větších měst i menších vesnic vozí kvalitní slané i sladké pečivo.

Proč začít s pečením domácího chleba?
Proč vlastně začít péct doma? Je to vskutku nadmíru uspokojivý pocit, když z trouby vytáhnete čerstvě upečený bochník. Výsledek vaší snahy a práce s nezaměnitelnou chutí a vůní. Víte přesně, co obsahuje. Nic navíc. Pečení domácího chleba je navíc výborná terapie a metoda, jak se zbavit stresu i špatné nálady.

Kváskový chleba z droždí
Kváskový chleba není žádnou novinkou, peče se už tisíce let. V současnosti si však pod pojmem kvásek představíme prostě droždí neboli kvasnice. Kvasnice se rozdrobí do teplého mléka s trochou cukru, případně i mouky, směs poté nakyne a přidá se do těsta. Tato příprava kvásku je poměrně jednoduchá a můžeme si tak rychle upéct nadýchaný chleba či jiné pečivo. Nevýhodou takto připraveného chleba z kvasnicového kvásku je však jeho trvanlivost, rychle se kazí, tvrdne i plesniví. Po konzumaci chleba prodávaného v obchodech navíc nezůstávají v našem těle žádné zdraví prospěšné bakterie, naopak kombinace kvasnic a cukru není pro střeva zrovna nejvhodnější.

Voda, mouka, kvas
Chlebový kvas je živá směs mouky, vody a přirozeně se vyskytujících bakterií a kvasinek, která minimálně týden a někdy i roky postupně zraje a obnovuje se. Klasický kvasový chléb se tedy připravuje pečením z těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Dále se přidává jedlá sůl a zmíněný kvas.  Některé druhy chleba obsahují také koření, zpravidla kmín, ale také různá semena, jako je slunečnice, sezam, mák, dýňová semena a podobně. Kvasový chléb má originální vůni a chuť, déle vydrží a můžete si ho upéct na míru podle svých chuťových a třeba i dietních požadavků. Díky kvasu je také daleko lépe stravitelný, nenadýmá a potlačuje reflux.

Kváskový celozrnný chléb
Nesporný přínos pro zdraví má kváskový celozrnný chléb. Dělá se z mouky pšeničné, špaldové či žitné. Celozrnný chléb obsahuje více vlákniny, která zasytí a čistí střeva, dále pak vitamíny skupiny B, vitamín A, esenciální mastné kyseliny a minerály, například draslík, hořčík, zinek a železo. Svým složením tak kváskový chléb z celozrnné mouky podporuje trávení, snižuje riziko vzniku hemoroidů, rakoviny tlustého střeva, zlepšuje vstřebávání živin, látkovou výměnu a prospívá imunitě.

Vyplatí se pečení domácího chleba?
Pokud počítáme pouze cenu surovin, bude náš domácí výsledný produkt o něco levnější než ten kupovaný, a přitom snese srovnání s řemeslnými produkty několikanásobně vyšší ceny. Za 800 g kvalitního celozrnného chleba z žitného kvásku z pekárny jsme vloni zaplatili asi 80 Kč. Cena surovin na domácí výrobu částečně závisí na tom, jak dlouho „krmíme“ kvásek, pečeme-li však chléb pravidelně, nejedná se o nijak závratnou položku. Na bochník o hmotnosti přibližně 800 g je potřeba 40 g žitného kvásku (10–15 Kč), 390 ml vody, 160 g celozrnné žitné mouky (10 Kč), 340 g pšeničné celozrnné mouky (18 Kč), 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu. Spotřebovaná energie vyjde na přibližně 8-10 Kč. Ceny jsou pouze orientační a mohou se lišit.

Zdroj: autor, blog tchibo.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...