Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého, kvalitního chleba z rodinné pekárny, ale odrazuje vás cena? Možná máme snadné řešení. Stále více lidí nachází uspokojení v pečení domácího kvasového chleba. Zkusíte to i vy?
Každá kultura má a měla svůj chléb a po mnoho tisíciletí byl v nejrůznějších podobách základním kamenem lidského jídelníčku. U nás kvalita chleba a pečiva dlouhodobě upadala, dnes už se situace zlepšuje a nabídka kvalitního, nešizeného chleba se rozšiřuje, třeba i v podobě pojízdných rodinných pekáren, které do větších měst i menších vesnic vozí kvalitní slané i sladké pečivo.
Proč začít s pečením domácího chleba?
Proč vlastně začít péct doma? Je to vskutku nadmíru uspokojivý pocit, když z trouby vytáhnete čerstvě upečený bochník. Výsledek vaší snahy a práce s nezaměnitelnou chutí a vůní. Víte přesně, co obsahuje. Nic navíc. Pečení domácího chleba je navíc výborná terapie a metoda, jak se zbavit stresu i špatné nálady.
Kváskový chleba z droždí
Kváskový chleba není žádnou novinkou, peče se už tisíce let. V současnosti si však pod pojmem kvásek představíme prostě droždí neboli kvasnice. Kvasnice se rozdrobí do teplého mléka s trochou cukru, případně i mouky, směs poté nakyne a přidá se do těsta. Tato příprava kvásku je poměrně jednoduchá a můžeme si tak rychle upéct nadýchaný chleba či jiné pečivo. Nevýhodou takto připraveného chleba z kvasnicového kvásku je však jeho trvanlivost, rychle se kazí, tvrdne i plesniví. Po konzumaci chleba prodávaného v obchodech navíc nezůstávají v našem těle žádné zdraví prospěšné bakterie, naopak kombinace kvasnic a cukru není pro střeva zrovna nejvhodnější.
Voda, mouka, kvas
Chlebový kvas je živá směs mouky, vody a přirozeně se vyskytujících bakterií a kvasinek, která minimálně týden a někdy i roky postupně zraje a obnovuje se. Klasický kvasový chléb se tedy připravuje pečením z těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody. Dále se přidává jedlá sůl a zmíněný kvas. Některé druhy chleba obsahují také koření, zpravidla kmín, ale také různá semena, jako je slunečnice, sezam, mák, dýňová semena a podobně. Kvasový chléb má originální vůni a chuť, déle vydrží a můžete si ho upéct na míru podle svých chuťových a třeba i dietních požadavků. Díky kvasu je také daleko lépe stravitelný, nenadýmá a potlačuje reflux.
Kváskový celozrnný chléb
Nesporný přínos pro zdraví má kváskový celozrnný chléb. Dělá se z mouky pšeničné, špaldové či žitné. Celozrnný chléb obsahuje více vlákniny, která zasytí a čistí střeva, dále pak vitamíny skupiny B, vitamín A, esenciální mastné kyseliny a minerály, například draslík, hořčík, zinek a železo. Svým složením tak kváskový chléb z celozrnné mouky podporuje trávení, snižuje riziko vzniku hemoroidů, rakoviny tlustého střeva, zlepšuje vstřebávání živin, látkovou výměnu a prospívá imunitě.
Vyplatí se pečení domácího chleba?
Pokud počítáme pouze cenu surovin, bude náš domácí výsledný produkt o něco levnější než ten kupovaný, a přitom snese srovnání s řemeslnými produkty několikanásobně vyšší ceny. Za 800 g kvalitního celozrnného chleba z žitného kvásku z pekárny jsme vloni zaplatili asi 80 Kč. Cena surovin na domácí výrobu částečně závisí na tom, jak dlouho „krmíme“ kvásek, pečeme-li však chléb pravidelně, nejedná se o nijak závratnou položku. Na bochník o hmotnosti přibližně 800 g je potřeba 40 g žitného kvásku (10–15 Kč), 390 ml vody, 160 g celozrnné žitné mouky (10 Kč), 340 g pšeničné celozrnné mouky (18 Kč), 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu. Spotřebovaná energie vyjde na přibližně 8-10 Kč. Ceny jsou pouze orientační a mohou se lišit.
Zdroj: autor, blog tchibo.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál