Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?
zdroj: Shutterstock

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách a to v nejrůznějších odrůdách. Jsou různobarevné, chutné a naprosto univerzální.

Původ
I když se dnes pěstují po celém světě, původně se jim dařilo jen ve Střední Americe, v Mexiku. Proto se jim také někdy říká indiánský pepř, to podle původních obyvatel Ameriky. K nám se tedy dostaly ze dvou směrů – přes Španělsko, kam zase putovaly z Ameriky, a potom z východu, proto další jejich přezdívkou je turecký pepř.

Za ostrost může kapsaicin
Proč se v obou přezdívkách paprik objevuje slovo pepř? Některé papriky totiž umí být pořádně ostré, zejména ty, které jsou známé pod názvem chilli papričky nebo kajenský pepř. Za onu ostrost odpovídá kapsaicin, rostlinný alkaloid, který se v hojné míře vyskytuje právě v chilli papričkách. Pomineme-li ostrost, která je typická pouze pro některé druhy paprik, dostaneme se k jejich charakteristické chuti, která je všem odrůdám společná. Tu vyvolávají rostlinné éterické oleje neboli silice, jejichž obsah se mění právě podle odrůd.

Skvělý prostředek proti žaludečním a střevním infekcím
Ostrost, kterou vyvolává kapsaicin, ale není samoúčelná. Kromě toho, že někteří jednoduše milují její chuť, také pěkně zahřeje, prokrví a ve spojení s vitaminem C, který je v paprikách také bohatě zastoupen, významně posiluje obranu organismu proti infekcím. Pálivé papriky s vyšším obsahem kapsaicinu jsou proto skvělou podpůrnou léčbou při žaludečních a střevních infekcích. Kromě přirozené ochrany imunity totiž navíc brání sliznice před útoky bakterií.

Vitaminová bomba
Zmíněný vitamin C je ale jen jedním z celé řady vitaminů, které papriky nabízejí – ačkoliv jej dodávají skutečně dostatek: třeba zelené papriky obsahují ve stejné váze až dvakrát více „céčka“ než pomeranče, a červené papriky dokonce až třikrát více! Obecně lze říci, že papriky velmi dobře dokáží pokrýt celodenní potřebu těchto cenných mikroživin. Pouhých 50 g paprik kryje celodenní potřebu vitaminu C, 200 g poloviční potřebu vitaminu E, třetinovou vitaminu B6 a čtvrtinovou provitaminů A (karotenů). Kromě vitaminů dodají papriky i zinek, který je taktéž důležitý pro náš imunitní systém.

Koření, zelenina i léčivka
Plodům paprik se říká lusky a pěstují se nejen pro koření, ale také jako výborná zdravá zelenina (pálivé papriky se využívají i k léčebným účelům). Rozeznávají se lusky zeleninové (jí se dužina) a kořeninové (sem patří chilli papričky a feferonky). Oba druhy nacházejí v kuchyni četná využití – při nákupu dbejme na to, aby byly plody čerstvé a aby nenesly známky vadnutí. Měly by mít nasládlou dužinu a nezralá semena.

Ideální je jíst papriky čerstvé
Nejcennější zdravotní přínosy dodají papriky, když je jíme syrové. Jsou chutnou součástí nejrůznějších salátů a zeleninových obloh. Protože se hůře tráví, je dobré je nakrájet nadrobno nebo oloupat a ideálně podávat s trochou oleje, díky němuž organismus snáze přijme důležitý betakaroten. Papriky ale využijeme i v kuchyni teplé – dají se plnit masem nebo zeleninou, podávat s omáčkami i bez nich, dusit nebo péct jako součást příloh a omáček nebo i jako samostatný pokrm. Výborné jsou i papriky nakládané nebo konzervované.

Upozornění:
Papriky obsahují látky, které snižují srážlivost krve. Proto jejich nadměrná konzumace může ve výjimečných případech zpomalit hojení ran, způsobit krvácení z nosu, nebo zesílit podráždění žaludku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...