Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?
zdroj: Shutterstock

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách a to v nejrůznějších odrůdách. Jsou různobarevné, chutné a naprosto univerzální.

Původ
I když se dnes pěstují po celém světě, původně se jim dařilo jen ve Střední Americe, v Mexiku. Proto se jim také někdy říká indiánský pepř, to podle původních obyvatel Ameriky. K nám se tedy dostaly ze dvou směrů – přes Španělsko, kam zase putovaly z Ameriky, a potom z východu, proto další jejich přezdívkou je turecký pepř.

Za ostrost může kapsaicin
Proč se v obou přezdívkách paprik objevuje slovo pepř? Některé papriky totiž umí být pořádně ostré, zejména ty, které jsou známé pod názvem chilli papričky nebo kajenský pepř. Za onu ostrost odpovídá kapsaicin, rostlinný alkaloid, který se v hojné míře vyskytuje právě v chilli papričkách. Pomineme-li ostrost, která je typická pouze pro některé druhy paprik, dostaneme se k jejich charakteristické chuti, která je všem odrůdám společná. Tu vyvolávají rostlinné éterické oleje neboli silice, jejichž obsah se mění právě podle odrůd.

Skvělý prostředek proti žaludečním a střevním infekcím
Ostrost, kterou vyvolává kapsaicin, ale není samoúčelná. Kromě toho, že někteří jednoduše milují její chuť, také pěkně zahřeje, prokrví a ve spojení s vitaminem C, který je v paprikách také bohatě zastoupen, významně posiluje obranu organismu proti infekcím. Pálivé papriky s vyšším obsahem kapsaicinu jsou proto skvělou podpůrnou léčbou při žaludečních a střevních infekcích. Kromě přirozené ochrany imunity totiž navíc brání sliznice před útoky bakterií.

Vitaminová bomba
Zmíněný vitamin C je ale jen jedním z celé řady vitaminů, které papriky nabízejí – ačkoliv jej dodávají skutečně dostatek: třeba zelené papriky obsahují ve stejné váze až dvakrát více „céčka“ než pomeranče, a červené papriky dokonce až třikrát více! Obecně lze říci, že papriky velmi dobře dokáží pokrýt celodenní potřebu těchto cenných mikroživin. Pouhých 50 g paprik kryje celodenní potřebu vitaminu C, 200 g poloviční potřebu vitaminu E, třetinovou vitaminu B6 a čtvrtinovou provitaminů A (karotenů). Kromě vitaminů dodají papriky i zinek, který je taktéž důležitý pro náš imunitní systém.

Koření, zelenina i léčivka
Plodům paprik se říká lusky a pěstují se nejen pro koření, ale také jako výborná zdravá zelenina (pálivé papriky se využívají i k léčebným účelům). Rozeznávají se lusky zeleninové (jí se dužina) a kořeninové (sem patří chilli papričky a feferonky). Oba druhy nacházejí v kuchyni četná využití – při nákupu dbejme na to, aby byly plody čerstvé a aby nenesly známky vadnutí. Měly by mít nasládlou dužinu a nezralá semena.

Ideální je jíst papriky čerstvé
Nejcennější zdravotní přínosy dodají papriky, když je jíme syrové. Jsou chutnou součástí nejrůznějších salátů a zeleninových obloh. Protože se hůře tráví, je dobré je nakrájet nadrobno nebo oloupat a ideálně podávat s trochou oleje, díky němuž organismus snáze přijme důležitý betakaroten. Papriky ale využijeme i v kuchyni teplé – dají se plnit masem nebo zeleninou, podávat s omáčkami i bez nich, dusit nebo péct jako součást příloh a omáček nebo i jako samostatný pokrm. Výborné jsou i papriky nakládané nebo konzervované.

Upozornění:
Papriky obsahují látky, které snižují srážlivost krve. Proto jejich nadměrná konzumace může ve výjimečných případech zpomalit hojení ran, způsobit krvácení z nosu, nebo zesílit podráždění žaludku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu – a tím je protizánětlivé stravování. Pokud si myslíte, že je to opět...

Čtěte dál
Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,...
Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

Předsevzetí, která by neměla chybět na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Na čem (ne)smažit štědrovečerního kapra? Přehled vhodných a nevhodných tuků

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě...
Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamin D je známý svou důležitostí pro zdravé kosti, v posledních měsících se rovněž hovoří o jeho protektivních účincích na imunitu....
Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Tipy, jak ozdravit vánoční cukroví – kombinace, které si zamilujete

Advent je po roce zase tady a k němu neodmyslitelně patří pečení cukroví, které je třeba připravit v dostatečném předstihu, aby stihlo...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....