Srpen jako měsíc úrody: jak probíhaly oslavy dožínek?

Srpen jako měsíc úrody: jak probíhaly oslavy dožínek?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv je srpen druhým prázdninovým měsícem, je obdobím poměrně náročným. I když zároveň krásným. Sklízíme plody dosavadního pěstitelského úsilí a vše se zpracovává a připravuje pomalu na podzim a zimu. Symbolem srpna jsou válce ze slámy, které plní sklizená pole.

Radost a počáteční nadšení ze sklizně může být po čase již trochu vyčerpávající. Několikrát to znásobme a zjistíme, jak se asi v srpnu cítili naši předkové. Protože právě v srpnu léto dosahuje svého vrcholu, dosahovaly vrcholu i mnohé pěstitelské práce. S tím samozřejmě souvisela spousta činností, které bylo nutné vykonat. A to i přes neustálé riziko hrozících bouřek a dešťů.

Jeřabiny ochrání před blesky i ohněm
Na začátek srpna (10. 8.) připadá svátek svatého Vavřince, mučedníka, který zemřel upálením na roštu a je dnes patronem všech povolání, která jakkoliv souvisejí s ohněm. Symbolem svátku jsou jeřabiny, které lidé dříve zavěšovali do štítů chalup a věřili, že je ochrání před blesky a ohněm. Tato tradice pochází z legendy, podle níž Vavřínovi spoluvěrci právě jeřabinami označovali své domy, aby vojáci nepoznali, ve kterém z nich je uvězněn. Díky této snaze poprvé unikl upálení, podruhé se to však již nepovedlo. 

Kouzelné mariánské období
Splynutí křesťanských oslav s pohanskými zvyky umožnil svátek nanebevzetí Panny Marie, matky Ježíše Krista. Svátek připadá na 15. 8. a vychází z legendy, podle níž byly v hrobce Panny Marie místo jejího těla nalezeny květiny. Proto se v tento den bylinám, travinám a semenům obilí žehnalo (říká se tomu benedikce) jako zárodkům budoucí sklizně.

Požehnané rostliny chránily jako amulety domy, pomáhaly léčit a přidávaly se do osiva, zapichovali do polí či pokládali do vinic. Rovněž se pořádaly poutě a konala se procesí. Tomuto období se říkalo mariánské, trvalo až do 8. září (svátek narození Panny Marie) a všechny rostliny i zvířata měli podle lidové víry kouzelnou moc, léčivé rostliny zase byly v této době nejsilnější.

Čas prvních posvícení
Koncem srpna (24. 8.) se slaví svátek svatého Bartoloměje, což je patron povolání pracujících s kůží a zvířaty, a protože podle legendy vyléčil princeznu posedlou zlým duchem, býval v lidovém léčitelství vzýván i pro pomoc při chorobách neurologického a psychického rázu. Svátek symbolizoval blížící se podzim a pojí se s ním mnoho pranostik týkajících se podzimního počasí a zemědělských prací. Stloukalo se bartolomějské máslo, které sloužilo k tišení bolesti, a trhaly se jeřabiny (bartolomějské), jimiž zase býval léčen dobytek. Jelikož tento den souvisel i s koncem sklizně, začínala se také konat první posvícení, která hodováním oceňovala sklizenou úrodu.

Slavnostní ukončení žní
Na konec srpna připadaly také jedny z nejdůležitějších oslav celého roku. Říkalo se jim různě – obvazná, dožatá, dovazná – nejznámější je však termín dožínky. To byly slavnosti, jimiž lidé děkovali za úrodu a oslavy byly završením celoroční dřiny, jíž vděčili za zásobení na zimu a přečkání chladnější části roku. Pod názvem Lughnasad slavili dožínky již dávní Keltové a jejich oslavy začínaly kolem prvního srpna. Z prvního obilí semleli mouku, z té upekli chléb, jemuž keltský duchovní obřadně požehnal a každý z něho dostal kousek. Slavilo se několik dní, součástí byly trhy a všeobecná zábava.

Dožínkový věnec
Co se týče pohanských a lidových oslav dožínek, tak ty se kraj od kraje lišily. Hlavní roli však zpravidla hrál první a poslední snop obilí, které byly věnovány bohům úrody. Ten poslední býval různě zdoben a na voze plném květin slavnostně vyvážen z pole v den poslední úrody. Významné byly též dožínkové věnce. Ty děvčata pletla z klásků všech druhů obilí, které hospodář vypěstoval. Přidávalo se také luční kvítí, myrta, jeřabiny, ovoce nebo malé koláče. Při zahájení oslav jej potom nejkrásnější děvče předalo hospodářovi, u něhož v síni se uchovával až do Štědrého dne, kdy byl součástí slavnostní tabule. V závěru dne se roztrhal, sláma se dala dobytku a zrní z klasů bylo uchováno a na jaře přidáno do osiva jako požehnání pro další úrodu. Po předání věnce se dále slavilo, hodovalo a tancovalo.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

V říjnu vrcholí období sklizní. Je doba hodů, posvícení a vinobraní. Chystají se zásoby na zimu – suší se ovoce (třeba jablečné křížaly), připravuje se dřevo, kterým se bude topit. Tak prožívali říjen...

Čtěte dál
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září se u našich předků neslo ve znamení díků. Děkovali za dary, kterých se jim od přírody během léta dostávalo, a to vyjadřovali množstvím...
Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Horko představuje pro naše tělo velkou zátěž. Srdce musí vynaložit více energie, která nám pak může chybět. Vedro nás zpomaluje, snižuje...
Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle...
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom...
Kosmetika minimalisticky: bez čeho se na dovolené obejdete a jak vše skladně zabalit?

Kosmetika minimalisticky: bez čeho se na dovolené obejdete a jak vše skladně zabalit?

Letní dovolená je příležitost ke koupi kosmetiky, kterou jste chtěli už dávno vyzkoušet. Poskytuje totiž dobrý důvod k tomu, abyste...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.
Úpal a úžeh: Jak je od sebe rozeznat a jak je řešit, když nastanou?

Úpal a úžeh: Jak je od sebe rozeznat a jak je řešit, když nastanou?

Úpal a úžeh si řada lidí navzájem plete. Což je poměrně logické, protože s oběma nepříjemnými stavy se setkáváme především v létě,...