Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat další sladidlo. Spojení slaného karamelu a pekanových ořechů potěší opravdu nejeden mlsný jazýček.
Porce: 12 ks
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- ¾ hrnku hladké kukuřičné mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 hrušky
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- kokosový olej na přípravu lívanců
Slaný karamel
- 3 lžíce cukru
- 15 g másla
- 3 lžíce mléka
- 50 g pekanových ořechů
- ½ lžičky soli
Postup
- Hrušky omyjte a nastrouhejte je.
- V míse smíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva.
- Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem a špetkou soli. Postupně přidávejte suché ingredience a nastrouhané hrušky. Vyšlehejte vláčné těsto.
- Rozehřejte pánev a potřete ji kokosovým olejem. Vlijte na ni těsto a pečte malé lívance z obou stran dozlatova.
- Mezitím si vedle připravte slaný karamel. Na pánvi opečte pekanové ořechy a vyndejte je do misky.
- V čisté pánvi rozehřejte cukr. Jakmile se rozpustí, přidejte máslo a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Poté přidejte mléko, sůl a vymíchejte karamel.
- Pekanové ořechy smíchejte se slaným karamelem, ozdobte jimi lívance a podávejte.
Náš tip
Zbylé lívance můžete podávat s jakoukoliv marmeládou, kterou máte rádi.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?
Dýně je nejen symbolem podzimu a Halloweenu, ale i skvělou surovinou v kuchyni. Je vysoce ceněna pro svou všestrannost a výživové hodnoty. Dýně patří do čeledi tykvovitých a v těchto dnech se můžeme těšit...
Čtěte dálKrátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody
S návratem ke školním a pracovním povinnostem se pojí určitý chaos, který po létě a krásném lenošení může pěkně zamávat s naší psychikou....
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?
Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?
Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?
Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů
Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?
Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
