Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat další sladidlo. Spojení slaného karamelu a pekanových ořechů potěší opravdu nejeden mlsný jazýček.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience

  • ¾ hrnku hladké kukuřičné mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrušky
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • kokosový olej na přípravu lívanců

Slaný karamel

  • 3 lžíce cukru
  • 15 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 50 g pekanových ořechů
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Hrušky omyjte a nastrouhejte je.
  2. V míse smíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva.
  3. Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem a špetkou soli. Postupně přidávejte suché ingredience a nastrouhané hrušky. Vyšlehejte vláčné těsto.
  4. Rozehřejte pánev a potřete ji kokosovým olejem. Vlijte na ni těsto a pečte malé lívance z obou stran dozlatova.
  5. Mezitím si vedle připravte slaný karamel. Na pánvi opečte pekanové ořechy a vyndejte je do misky.
  6. V čisté pánvi rozehřejte cukr. Jakmile se rozpustí, přidejte máslo a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Poté přidejte mléko, sůl a vymíchejte karamel.
  7. Pekanové ořechy smíchejte se slaným karamelem, ozdobte jimi lívance a podávejte.

Náš tip
Zbylé lívance můžete podávat s jakoukoliv marmeládou, kterou máte rádi.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Buďte zdravý a vitální senior: Jak v tomto období celkově podpořit organismus?

Buďte zdravý a vitální senior: Jak v tomto období celkově podpořit organismus?

Třetí roční období bývá známo jako sezóna změn. Podzim se hlásí chladnějším počasím, kratšími dny a ostřejším vzduchem. Senioři, tedy jedinci nad 65 let, kteří jsou ve srovnání s mladšími o něco křehčí...

Čtěte dál
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Oranžovou dýni si často spojujeme právě s Halloweenem, jehož symbolem je rozšklebená dýňová lucerna, jíž se říká jack-o´-lantern. Výzkumy...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

S nastupujícím podzimem každoročně stoupá i počet nachlazení, viróz, chřipek a dalších virových i bakteriálních infekcí. Letos na nás...
Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Nejen vitamin C, ale i karoten, třísloviny a stopové prvky dodá rakytník řešetlákový. Keř, jemuž je kvůli vysokému obsahu krále vitaminu...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....