Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat další sladidlo. Spojení slaného karamelu a pekanových ořechů potěší opravdu nejeden mlsný jazýček.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

Ingredience

  • ¾ hrnku hladké kukuřičné mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrušky
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • kokosový olej na přípravu lívanců

Slaný karamel

  • 3 lžíce cukru
  • 15 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 50 g pekanových ořechů
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Hrušky omyjte a nastrouhejte je.
  2. V míse smíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva.
  3. Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem a špetkou soli. Postupně přidávejte suché ingredience a nastrouhané hrušky. Vyšlehejte vláčné těsto.
  4. Rozehřejte pánev a potřete ji kokosovým olejem. Vlijte na ni těsto a pečte malé lívance z obou stran dozlatova.
  5. Mezitím si vedle připravte slaný karamel. Na pánvi opečte pekanové ořechy a vyndejte je do misky.
  6. V čisté pánvi rozehřejte cukr. Jakmile se rozpustí, přidejte máslo a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Poté přidejte mléko, sůl a vymíchejte karamel.
  7. Pekanové ořechy smíchejte se slaným karamelem, ozdobte jimi lívance a podávejte.

Náš tip
Zbylé lívance můžete podávat s jakoukoliv marmeládou, kterou máte rádi.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?

Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?

Dýně je nejen symbolem podzimu a Halloweenu, ale i skvělou surovinou v kuchyni. Je vysoce ceněna pro svou všestrannost a výživové hodnoty. Dýně patří do čeledi tykvovitých a v těchto dnech se můžeme těšit...

Čtěte dál
Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

S návratem ke školním a pracovním povinnostem se pojí určitý chaos, který po létě a krásném lenošení může pěkně zamávat s naší psychikou....
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...