Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat další sladidlo. Spojení slaného karamelu a pekanových ořechů potěší opravdu nejeden mlsný jazýček.
Porce: 12 ks
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- ¾ hrnku hladké kukuřičné mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 hrušky
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- kokosový olej na přípravu lívanců
Slaný karamel
- 3 lžíce cukru
- 15 g másla
- 3 lžíce mléka
- 50 g pekanových ořechů
- ½ lžičky soli
Postup
- Hrušky omyjte a nastrouhejte je.
- V míse smíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva.
- Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem a špetkou soli. Postupně přidávejte suché ingredience a nastrouhané hrušky. Vyšlehejte vláčné těsto.
- Rozehřejte pánev a potřete ji kokosovým olejem. Vlijte na ni těsto a pečte malé lívance z obou stran dozlatova.
- Mezitím si vedle připravte slaný karamel. Na pánvi opečte pekanové ořechy a vyndejte je do misky.
- V čisté pánvi rozehřejte cukr. Jakmile se rozpustí, přidejte máslo a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Poté přidejte mléko, sůl a vymíchejte karamel.
- Pekanové ořechy smíchejte se slaným karamelem, ozdobte jimi lívance a podávejte.
Náš tip
Zbylé lívance můžete podávat s jakoukoliv marmeládou, kterou máte rádi.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?
Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z čajů, sirupů, pastilek, šťáv, tinktur, hot drinků, šumivých tablet a...
Čtěte dálMetoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů
Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?
Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě
Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období
Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti
S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...