Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?
zdroj: Shutterstock

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen tím, že zvolíte vhodné oblečení. Svůj podíl mají na tom také může mít vhodný jídelníček a doplňky stravy. Výživu proto není radno podceňovat, obzvlášť při změnách ročních období.

Prohřívací rostliny jako základ lidového léčitelství
Prohřívací rostliny se využívají poměrně běžně v ájurvédě, setkáte se s nimi rovněž jako se součástí různých mastí na podporu krevního oběhu, uvolnění svalů, snížení bolestí pohybového aparátu. Protože vykazují silné protiinfekční a analgetické působení a snižují projevy lokálního zánětu, vedoucí k bolesti kloubů. Mají rovněž potopudný a močopudný efekt. Pro zahřívací potraviny je typická pikantní, štiplavá chuť, která se liší v návaznosti na druh koření a celkovém obsahu určitých chemických látek.

Rostliny, které podpoří termogenezi jsou oblíbené i při hubnutí
Zahřívací byliny nebo látky z nich pocházející (typicky kurkumin, piperin) jsou tradiční součástí doplňků stravy pro podporu hubnutí. Podporují přirozenou tělesnou termogenezi, primární produkt činnosti tělesného metabolismu. Je ale pravdou, že pokud je chcete užívat, je potřeba mít na paměti jejich možné interakce s léčivy (např. diabetika, léky na ředění krve nebo hormonální léčba) a vždy je potřeba se o jejich vhodnosti raději poradit.

Zahřívací esenciální oleje, léčivě silné, ale i nebezpečné
Co se týče používání esenciálních olejů z výše zmíněných druhů bylin a koření, jsou oblíbenými protizánětlivými a protibolestivými prostředky. Zároveň se však jedná o nejsilnější esenciální oleje, které jsou častými alergeny a působí dermokausticky (ve špatném ředění nebo neředěné mohou vyvolat popáleniny kůže). Nejsou vhodné pro použití u malých dětí, protože většina z nich má hormonální působení (jsou podobné hormonu estrogenu). Navíc nejsou doporučovány pro použití u těch, kteří berou medikaci na management diabetu, ředění krve nebo hormonální terapii (i při onkologických onemocněních). Rovněž nepatří do koupele. Pokud chcete použít zahřívací esenciální olej například na rozmasírování bolavého svalu, stačí jedna kapka do 10 ml nosného oleje (polévková lžíce), dobře rozmíchat a aplikovat lokálně. Určitě by se neměly užívat vnitřně.

Čím se můžete přirozeně zahřát v chladných dnech?
Podzim je bohatý na chutě i vůně. I když může být velmi příjemný, ani se nenadějete a teploty se zvrhnou do mínusu. A tehdy nastává čas na oblíbené pokrmy s trochou lahodné ostrosti, kořenící směsi, horké nápoje a postupné navykání těla na přicházející chlad. Zahřívací jídlo i pití a koření v nich obsažené podporují slinění a nastartují trávení. Některé koření navíc rozšiřuje cévy, což zlepšuje celkové prokrvení organismu. Krev pak snadněji cirkuluje směrem k žaludku a střevu, buňky jsou lépe vyživovány a dochází k aktivaci celkového energetického metabolismu, což vede k produkci tělesného tepla. Obecně je dobré v sychravých dnech volit potraviny bohaté na selen a zinek. Zejména luštěniny jako cizrna, čočka, bílé fazole, ale také ústřice, telecí játra, tuňák, obiloviny (hnědá rýže nebo oves), které přispívají ke správné činnosti štítné žlázy a pomáhají tak tělu lépe snášet tolerovat chlad. 

Co si dát ještě na talíř v podzimním a zimním období:

  • Oblíbené zahřívací koření do dezertů nebo svařeného vína jako hřebíček (eugenol) a skořice (kapsaicin).
  • Kari koření, kurkuma.
  • Zázvor prohřívá tělo a zvyšuje žaludeční sekreci, to z něho činí skvělý prostředek pro podporu trávení, které má za následek zvýšení tělesné teploty.  Navíc jde o výborný adaptogen.
  • Tymián, oregano, černý pepř, kardamom, kmín.
  • Kajenský pepř (druh chilli papričky) je bohatý na kapsaicin, který mu dává silné prohřívací vlastnosti.
  • Česnek obsahuje methyl-sulfonyl-methan (sirná sloučenina), ta zahřívá tělo a má antioxidační vlastnosti. 
  • Hořčičná semínka aktivují činnost krevního oběhu a podporují návaly tělesného tepla. Jsou užitečná při nachlazení.
  • Podzim jako období dýní je ideální pro jejich konzumaci, podporují krevní cirkulaci, čímž zlepšují celkové prokrvení těla a udržují jeho stálou teplotu. Podporují postupné uvolňování tělesné energie.
  • Zkuste i tuříny, řepu, batáty, mrkev a další kořenovou zeleninu, je bohatá na škroby a vlákninu. Déle se tudíž tráví než zelenina listová.

Kterým potravinám se naopak vyhnout, mají ochlazující efekt
Po ochlazujících potravinách je fajn sáhnout v horkých letních dnech. S přirozeným úbytkem tepla v rámci změn ročních období je ale lepší je vynechat. Z bylin je to například oblíbená máta peprná, na mojito si prostě nechejte na podzim a v zimě zajít chuť. Ochlazujícími potravinami jsou i okurky, cukety, rajčata nebo avokádo, melouny, které při finanční náročnosti vlastně v těchto obdobích ani moc nekonzumujeme.

Mezi ochlazujícími potravinami jsou často jmenovány i citrusy. Obecně se lze také řídit barevností toho, co konzumujete. Dávejte přednost potravinám žluté, červené a oranžové barvy. Naopak snižte potřebu těch, které jsou zelené, fialové nebo modré. Takže konzumace lilků nebo okurek prostě není v zimě zrovna ideální. Jistě, můžete říct, že rajčata jsou červená, ale je velmi bohaté na vodu a patří mezi ovoce, které je obecně bráno jako ochlazující. Prostě pro to, abyste udrželi tělo odolné chladu je lepší jíst zeleninu, která není bohatá na vodu.

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.govjoinvitalhealth.comfood.ndtv.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Cholesterol, slovo opředené obavami a mýty. Představme si cholesterol jako dvojsečný meč. Na jedné straně je nezbytný pro správné fungování...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Celulitida nebo také „pomerančová kůže“, jakožto estetický problém postihuje mnoho lidí po celém světě, bez ohledu na váhu, pohlaví...