Tajemství molekulární kuchyně – tekutý dusík, zákusek z martini nebo svíčková pěna. Seznamte se!

Tajemství molekulární kuchyně – tekutý dusík, zákusek z martini nebo svíčková pěna. Seznamte se!
zdroj: Shutterstock

Molekulární kuchyně láká svou tajemností. Spojení kuchyně a chemie připomíná alchymii. Na molekulární kuchyni je nezvyklé všechno, od přípravy jídel a jejich překvapivé konzistence až po servírování. Svíčková v podobě kostky či pěny, hovězí vývar v podobě těstovin nejsou v molekulární kuchyni ničím neobvyklým.

Molekulární kuchyně je způsob přípravy jídel, který využívá chemické postupy s cílem připravit z běžných surovin netradiční stravu. V molekulární kuchyni na rozdíl od běžné kuchyně dominují injekční stříkačky, tekutý dusík a oxid uhličitý. Dalšími prostředky této neobvyklé kuchyně jsou chemické látky, které se standardně používají v potravinách. V žádném případě nejde o znehodnocení jídla chemikáliemi. Podstatou molekulární kuchyně je práce se surovinami tak, aby došlo ke změně skupenství a tvarů. Jejím cílem je posouvat dál hranice i možnosti, překvapit strávníka a udělat z jídla vzrušující hru. Molekulární kuchyně je zábavná i velmi náročná. Klade důraz na naprostou přesnost, chyba pouhých pár gramů může zničit jídlo.

Historie molekulární kuchyně
Průkopníky molekulární kuchyně jsou fyzici z Oxfordské univerzity Nicholas Curti a Hervé Tees, kteří detailně zkoumali fyzické a chemické změny surovin během tepelné úpravy. V osmdesátých letech minulého století začali používat neobvyklé technologie přípravy jídel, které se vyskytují v chemických laboratořích, jako je například mražení tekutým dusíkem, emulgování. První oficiální představení molekulární kuchyně proběhlo v roce 1992 v italském městě Erice. Na semináři, pořádaném oběma vědci se setkali odborníci z oblasti chemie a fyziky s předními kuchaří a následně došlo k vytvoření nového oboru, molekulární kuchyně. Hvězdami nového oboru gastronomie se stali šéfkuchař katalánské restaurace „El Bulli“ Ferrand Adria a britský restauratér a majitel legendárního „Fat Duck“ Heston Blumenthal. Mezi další významné představitele patří Richard Blais, Marcel Vigneron i český šéfkuchař Petr Koukolíček.

Příprava jídel v molekulární kuchyni
Molekulární kuchyně používá k přípravě jídel pouze čerstvé suroviny. Jedná se o běžně dostupné suroviny, jako jsou například rajčata, okurky, jahody, citrusové plody, kukuřice, olivový olej, máta, hovězí vývar a další. Výběr surovin záleží na kuchaři, jedinou podmínkou je jejich čerstvost. Nedílnou součástí molekulární kuchyně jsou různé speciální přípravky v podobě želatin z mořských řas, želírující látky alginátu sodného (E 401), kalciové soli a různých zahušťovadel. Navzdory hojnému využívání chemických postupů je tato avantgardní kuchyně zdravá. Veškeré použité suroviny si po úpravě zachovají nutriční potenciál.

V molekulární kuchyni se obvykle pomocí kapalného dusíku nebo oxidu uhličitého a speciálních přípravků mění skupenství i tvar různých surovin. Molekulární kuchyně je hra se smysly. Používá k tomu různé technologie. Mezi hojně používané metody patří sperifikace (uzavření chuti do bublin, které prasknou v ústech), emulzifikace (vytváření barevné pěny, která zvýrazní aroma), gelifikace, nazývaná také želírování (vytvoří perly plné chuti nebo špagety z ovoce, čokolády, masa a dalších potravin). Tato avantgardní kuchyně zná i nevšední kombinace chutí jako jsou například jahody s pepřem.

Molekulární kuchyni můžete ochutnat i doma. Na trhu jsou totiž k dostání molekulární sady, obsahující přesně odměřené potravinářské přísady, speciální pomůcky pro molekulární kuchyni a návody na přípravu jídel.

Molekulární mixologie
Molekulární mixologie je druh molekulární kuchyně, který se zabývá změnou skupenství a textury drinků a koktejlů. Zcela běžný je kaviár z koktejlu, drink ve formě kuličky nebo pěny.
Koktejly a drinky si lze namíchat pomocí molekulární mixologie doma. Stačí si koupit příslušný sekt a můžete ohromit návštěvu vzdušnou citronovou pěnou z tequily, bublinou z mojita nebo zákuskem z martini.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Cestovní horečka je běžný jev, který přichází, jak při plánování dovolené, tak během samotného cestování. Projevuje se nervozitou a úzkostí, a to z různých důvodů. Její kořeny mohou sahat hluboko do obav...

Čtěte dál
Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Kosmetický průmysl patří k nejvíce rozvinutým a nejvíce dynamickým odvětvím světa krásy a zdraví. Jaké jsou aktuální trendy ve světě...
Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních...
Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Tento nápoj je nejen energetickou vzpruhou, ale obsahuje velké množství vitamínů,...
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Nejen pohyb, ale především aktivní způsob života je pro některé z nás samozřejmostí. To, že je s naším pohybovým aparátem něco špatně,...
Modré světlo z televize a telefonu narušuje náš přirozený biorytmus

Modré světlo z televize a telefonu narušuje náš přirozený biorytmus

O biologických hodinách se často hovoří v souvislosti se ženami, kterým tyto hodiny tzv. „tikají“. Tikání hodin však nesouvisí jen...
Běh v zimě – jaká pravidla je potřeba dodržovat, abyste si ho užili?

Běh v zimě – jaká pravidla je potřeba dodržovat, abyste si ho užili?

Ať už jste vášniví běžci, nebo jste se s příchodem dalšího roku rozhodli s běháním začít, je důležité během zimního období dbát na...