Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Porce: 16 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na bábovku)
- 350 g špaldové mouky
- 1 menší dýně hokaido
- 3 lžíce mletých vlašských ořechů
- 200 ml rýžového oleje
- 4 lžíce medu
- 1 citron
- 4 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 lžička mletého zázvoru
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky.
- Dejte ji do menšího hrnce a vařte za lehkého podlévání do změknutí. Poté dýni nechte vychladnout a rozmačkejte.
- Ve vyšší nádobě vyšlehejte vejce, olej, med, kůru z jednoho citronu a špetku soli. Poté přidejte rozmačkanou dýni a vše ještě jednou prošlehejte.
- V míse smíchejte mouku, zázvor, perníkové koření, ořechy a prášek do pečiva.
- Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte. Vypracujte vláčné těsto.
- Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Nalejte do ní těsto a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vyndáním překontrolujte bábovku špejlí.
- Nechte ji vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Do těsta přidejte rozinky či různé druhy sušeného ovoce.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?
Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z čajů, sirupů, pastilek, šťáv, tinktur, hot drinků, šumivých tablet a...
Čtěte dálMetoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů
Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?
Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě
Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období
Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti
S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...