Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.

Porce: 16 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma na bábovku)

  • 350 g špaldové mouky
  • 1 menší dýně hokaido
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 200 ml rýžového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 citron
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky.
  3. Dejte ji do menšího hrnce a vařte za lehkého podlévání do změknutí. Poté dýni nechte vychladnout a rozmačkejte.
  4. Ve vyšší nádobě vyšlehejte vejce, olej, med, kůru z jednoho citronu a špetku soli. Poté přidejte rozmačkanou dýni a vše ještě jednou prošlehejte.
  5. V míse smíchejte mouku, zázvor, perníkové koření, ořechy a prášek do pečiva.
  6. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte. Vypracujte vláčné těsto.
  7. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Nalejte do ní těsto a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vyndáním překontrolujte bábovku špejlí.
  8. Nechte ji vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Do těsta přidejte rozinky či různé druhy sušeného ovoce.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná bílým vínem a zasytí vás klidně jako hlavní chod

Čtěte dál
Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...
Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky

Ořechové mini palačinky můžete podávat například s jogurtem na snídani nebo místo granoly. Ocení je především děti, kterým tak připravíte...
Zázvor zatočí s nachlazením i nevolnostmi. Umíte ho ale správně užívat?

Zázvor zatočí s nachlazením i nevolnostmi. Umíte ho ale správně užívat?

Zejména v podzimních a zimních měsících získává zázvor na popularitě nejen pro své hřejivé vlastnosti. Je obecně známo, že tato výrazná...
Maková kaše s malinami

Maková kaše s malinami

Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...
Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s...
Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Každý už určitě slyšel nebo četl o hitu s názvem granola. Pravdou je, že její oblíbenost stále stoupá a k sehnání je dnes v každém...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pohyb venku: Jak se vhodně obléci do listopadového vlhkého počasí?

Pohyb venku: Jak se vhodně obléci do listopadového vlhkého počasí?

S teplotami pohybující se lehce nad bodem mrazu nebo dokonce pod ním, mlhou a mrholením nepřináší listopad úplně ideální podmínky motivující...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....