Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.

Porce: 16 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma na bábovku)

  • 350 g špaldové mouky
  • 1 menší dýně hokaido
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 200 ml rýžového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 citron
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky.
  3. Dejte ji do menšího hrnce a vařte za lehkého podlévání do změknutí. Poté dýni nechte vychladnout a rozmačkejte.
  4. Ve vyšší nádobě vyšlehejte vejce, olej, med, kůru z jednoho citronu a špetku soli. Poté přidejte rozmačkanou dýni a vše ještě jednou prošlehejte.
  5. V míse smíchejte mouku, zázvor, perníkové koření, ořechy a prášek do pečiva.
  6. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte. Vypracujte vláčné těsto.
  7. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Nalejte do ní těsto a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vyndáním překontrolujte bábovku špejlí.
  8. Nechte ji vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Do těsta přidejte rozinky či různé druhy sušeného ovoce.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Buďte zdravý a vitální senior: Jak v tomto období celkově podpořit organismus?

Buďte zdravý a vitální senior: Jak v tomto období celkově podpořit organismus?

Třetí roční období bývá známo jako sezóna změn. Podzim se hlásí chladnějším počasím, kratšími dny a ostřejším vzduchem. Senioři, tedy jedinci nad 65 let, kteří jsou ve srovnání s mladšími o něco křehčí...

Čtěte dál
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Oranžovou dýni si často spojujeme právě s Halloweenem, jehož symbolem je rozšklebená dýňová lucerna, jíž se říká jack-o´-lantern. Výzkumy...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

S nastupujícím podzimem každoročně stoupá i počet nachlazení, viróz, chřipek a dalších virových i bakteriálních infekcí. Letos na nás...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Rakytník jako vitaminová bomba: účinky na zdraví a jeho rozmanité použití

Nejen vitamin C, ale i karoten, třísloviny a stopové prvky dodá rakytník řešetlákový. Keř, jemuž je kvůli vysokému obsahu krále vitaminu...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....