Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.

Porce: 16 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience (forma na bábovku)

  • 350 g špaldové mouky
  • 1 menší dýně hokaido
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 200 ml rýžového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 citron
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky.
  3. Dejte ji do menšího hrnce a vařte za lehkého podlévání do změknutí. Poté dýni nechte vychladnout a rozmačkejte.
  4. Ve vyšší nádobě vyšlehejte vejce, olej, med, kůru z jednoho citronu a špetku soli. Poté přidejte rozmačkanou dýni a vše ještě jednou prošlehejte.
  5. V míse smíchejte mouku, zázvor, perníkové koření, ořechy a prášek do pečiva.
  6. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a vše důkladně promíchejte. Vypracujte vláčné těsto.
  7. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Nalejte do ní těsto a pečte v předehřáté troubě cca 50 minut. Před vyndáním překontrolujte bábovku špejlí.
  8. Nechte ji vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Do těsta přidejte rozinky či různé druhy sušeného ovoce.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z čajů, sirupů, pastilek, šťáv, tinktur, hot drinků, šumivých tablet a...

Čtěte dál
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...