Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti
zdroj: Shutterstock

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní systém na plné obrátky. Lidský organismus prochází v této době opět zkouškou a je tedy důležité, abychom imunitu aktivně podporovali a dokázali se tak vyhnout nepříjemnému nachlazení, chřipce apod. Mimo různé doplňky stravy můžeme hledat pomoc i v přírodě, jež poskytuje mnoho darů, které jsou pro naše zdraví vůbec tou nejideálnější volbou. Jedním z nich je i rakytník.

Jak vypadá a kde jej nalezneme?
Rakytník má více druhů, nicméně v našem prostředí se nejčastěji setkáváme s rakytníkem řešetlákovým. Jedná se o opadavé trnité keře a stromy, jsou velmi odolné, vytváří rozsáhlý kořenový systém a tím brání i erozi půdy. Žlutavé samičí a zelenkavě stříbřité samčí květy můžeme pozorovat od března do května. Žluté až červené kulovité plody začínají dozrávat od konce srpna, takže září případně říjen, jsou ideálním časem ke sběru. Jelikož tyto bobulky rostou natěsnané přímo na bohatě trnitých větvích, je nutné být při samotném sklízení velmi opatrní.

Bohaté složení jako prevence nachlazení, depresí, rakoviny a mnoho dalšího
Rakytník je známý především pro svůj obsah vitaminu C. Obsahuje ho dokonce více než například pomeranč, citron nebo černý rybíz. Má navíc také protizánětlivé účinky, působí proti bakteriím a virům. Díky tomu je skvělým pomocníkem právě v těchto sychravých dnech, kdy je naše tělo často oslabené a více náchylné k nemocem. Jeho detoxikační a antioxidační účinky napomáhají čistění organismu od toxinů a dalších škodlivin, které se také podílejí na oslabení našeho těla.

Mezi další vitaminy, které se hojně v rakytníku vyskytují, patří vitaminy skupiny B (především kyselina listová), dále pak vitaminy A, D, E, K. Z minerálních látek pak stojí za zmínku jistě železo, vápník, draslík, sodík, hořčík, bór, mangan či fosfor. Podpora správných funkcí našeho zraku je zajištěna díky obsahu zeaxantinu a luteinu. Na látkové výměně v buňkách se zase podílí betain. V rakytníku najdeme také množství karotenoidů, tříslovin, organických kyselin, nebo například i alkaloid hyppophein, který se v našem těle metabolizuje na hormon serotonin, jež se mnohdy nazývá hormonem štěstí. Pomáhá tak i v boji proti špatné náladě, depresím, které s sebou často pochmurné podzimní počasí přináší. Navíc také serotonin chrání buňky před zhoubným bujením. Skvělým pomocníkem může být i při špatném krevním tlaku či vysokému cholesterolu. Obsah flavonoidů ale působí také proti vzniku ischemické choroby srdeční a dalších srdečních onemocnění. Trápí-li vás problémy se zažíváním, zkuste vsadit na rakytník. Podporuje funkce trávicího traktu, harmonizuje a stimuluje činnost žaludku a jater. Napomáhá tvorbě žluči a trávicích enzymů, poskytuje ochranu před žaludečními a dvanáctníkovými vředy, záněty jícnu či nemocemi tlustého střeva.

Zkuste i vnější využití
Rakytníkový olej, jež se získává ze semen, pomáhá naší pokožce při hojení poškozených tkání a při léčbě kožních onemocnění (spáleniny, omrzliny, ekzémy, akné, atopická dermatitida).

Antibakteriální vlastnosti jsou užitečné například při rekonvalescenci po operacích, při hojení poškozené tkáně způsobené tepelným zářením (po chemoterapii, ozařování). Olej má také skvělé výsledky při léčbě i těžších forem dekubitů a vředů. Pokud si nevíte rady s bolestí kloubů nebo máte problém s vypadáváním vlasů, může vám s těmito nepříjemnostmi rakytník díky svému složení velmi dobře pomoci.

Jak rakytník zpracovat v domácím prostředí?
Na různé produkty z rakytníku můžete narazit v lékárnách, drogeriích, ale třeba i v supermarketech. Nebojte se ale ani domácí výroby, kterou zvládne opravdu každý.

Rakytníkový čaj – stačí smíchat 2 lžíce rozmačkaných plodů nebo 2 gramy sušených listů rakytníku s 250 ml vroucí vody a nechat 10–15 minut louhovat. Poté scedíme, můžeme osladit medem.

Rakytníkový sirup – 1 kg plodů rakytníku odšťavíme, smícháme s 600 g cukru a přelijeme do vyvařených sklenic, kde sterilizujeme 25 minut. Další možností je smíchat plody s cukrem a nechat 24 hodin odležet, poté zalít vodou a 20 minut povařit. Nakonec propasírujeme a plníme do zavařovacích sklenic. Hotový sirup uchováváme v chladu a temnu.

Rakytníkový džem – 1 kg očistěných, umytých plodů dáme do většího hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka a následně rozvařené propasírujeme do čistého hrnce přes jemné síto nebo plátýnko. Poté opět vrátíme na plotnu a pomalu zahříváme. Během toho postupně přisypáváme 1 kg cukru. Hotový džem zatepla přelijeme do předem připravených skleniček a zavaříme.

Rakytníkový olej – 500 g čerstvých plodů rakytníku rozdrtíme a vložíme do velké sklenice, kde jej zalijeme litrem panenského olivového oleje. Takto necháme asi 5 dní na tmavém místě při pokojové teplotě, pouze občas promícháme. Poté přecedíme přes plátýnko do čisté sklenice a uzavřené skladujeme na tmavém a chladném místě. Pokud máme plody sušené, postup je stejný, pouze použijeme na přípravu 1 kg rozdrcených sušených plodů a necháváme odstát 3-4 týdny.

Rakytníková mast – do rozehřátého vepřového sádla vmícháme trochu včelího voští, rakytníkový olej a malý kousek borovicové pryskyřice. Můžeme přidat i propolisovou tinkturu nebo květy měsíčku lékařského. Hotovou rozpuštěnou směs přefiltrujeme přes plátýnko a nalijeme do skleniček nebo kelímků na krémy.

Zdroje: bezhladoveni.czcelostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik do znamení Vah a nastane přechod astronomického léta v astronomický podzim....

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Podzimní a zimní dny bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo se v tomto období musí vyrovnat se změnami teplot během rána...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

Jak váš kašel vypadá a zní? Rozpoznejte ho a zvolte vhodnou léčbu

V září jsme si mohli všimnout, že se slavil celosvětový den lékárníků. Česká lékárnická komora vypustila do povědomí pacientů edukační...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět....
Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Horké nápoje, které vás prohřejí zvenku i zevnitř

Pravý podzim o sobě dává vědět již skoro každý den a teploty pomalu a jistě klesají. Jen co dorazí pořádné podzimní plískanice, bude...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....