Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti
zdroj: Shutterstock

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní systém na plné obrátky. Lidský organismus prochází v této době opět zkouškou a je tedy důležité, abychom imunitu aktivně podporovali a dokázali se tak vyhnout nepříjemnému nachlazení, chřipce apod. Mimo různé doplňky stravy můžeme hledat pomoc i v přírodě, jež poskytuje mnoho darů, které jsou pro naše zdraví vůbec tou nejideálnější volbou. Jedním z nich je i rakytník.

Jak vypadá a kde jej nalezneme?
Rakytník má více druhů, nicméně v našem prostředí se nejčastěji setkáváme s rakytníkem řešetlákovým. Jedná se o opadavé trnité keře a stromy, jsou velmi odolné, vytváří rozsáhlý kořenový systém a tím brání i erozi půdy. Žlutavé samičí a zelenkavě stříbřité samčí květy můžeme pozorovat od března do května. Žluté až červené kulovité plody začínají dozrávat od konce srpna, takže září případně říjen, jsou ideálním časem ke sběru. Jelikož tyto bobulky rostou natěsnané přímo na bohatě trnitých větvích, je nutné být při samotném sklízení velmi opatrní.

Bohaté složení jako prevence nachlazení, depresí, rakoviny a mnoho dalšího
Rakytník je známý především pro svůj obsah vitaminu C. Obsahuje ho dokonce více než například pomeranč, citron nebo černý rybíz. Má navíc také protizánětlivé účinky, působí proti bakteriím a virům. Díky tomu je skvělým pomocníkem právě v těchto sychravých dnech, kdy je naše tělo často oslabené a více náchylné k nemocem. Jeho detoxikační a antioxidační účinky napomáhají čistění organismu od toxinů a dalších škodlivin, které se také podílejí na oslabení našeho těla.

Mezi další vitaminy, které se hojně v rakytníku vyskytují, patří vitaminy skupiny B (především kyselina listová), dále pak vitaminy A, D, E, K. Z minerálních látek pak stojí za zmínku jistě železo, vápník, draslík, sodík, hořčík, bór, mangan či fosfor. Podpora správných funkcí našeho zraku je zajištěna díky obsahu zeaxantinu a luteinu. Na látkové výměně v buňkách se zase podílí betain. V rakytníku najdeme také množství karotenoidů, tříslovin, organických kyselin, nebo například i alkaloid hyppophein, který se v našem těle metabolizuje na hormon serotonin, jež se mnohdy nazývá hormonem štěstí. Pomáhá tak i v boji proti špatné náladě, depresím, které s sebou často pochmurné podzimní počasí přináší. Navíc také serotonin chrání buňky před zhoubným bujením. Skvělým pomocníkem může být i při špatném krevním tlaku či vysokému cholesterolu. Obsah flavonoidů ale působí také proti vzniku ischemické choroby srdeční a dalších srdečních onemocnění. Trápí-li vás problémy se zažíváním, zkuste vsadit na rakytník. Podporuje funkce trávicího traktu, harmonizuje a stimuluje činnost žaludku a jater. Napomáhá tvorbě žluči a trávicích enzymů, poskytuje ochranu před žaludečními a dvanáctníkovými vředy, záněty jícnu či nemocemi tlustého střeva.

Zkuste i vnější využití
Rakytníkový olej, jež se získává ze semen, pomáhá naší pokožce při hojení poškozených tkání a při léčbě kožních onemocnění (spáleniny, omrzliny, ekzémy, akné, atopická dermatitida).

Antibakteriální vlastnosti jsou užitečné například při rekonvalescenci po operacích, při hojení poškozené tkáně způsobené tepelným zářením (po chemoterapii, ozařování). Olej má také skvělé výsledky při léčbě i těžších forem dekubitů a vředů. Pokud si nevíte rady s bolestí kloubů nebo máte problém s vypadáváním vlasů, může vám s těmito nepříjemnostmi rakytník díky svému složení velmi dobře pomoci.

Jak rakytník zpracovat v domácím prostředí?
Na různé produkty z rakytníku můžete narazit v lékárnách, drogeriích, ale třeba i v supermarketech. Nebojte se ale ani domácí výroby, kterou zvládne opravdu každý.

Rakytníkový čaj – stačí smíchat 2 lžíce rozmačkaných plodů nebo 2 gramy sušených listů rakytníku s 250 ml vroucí vody a nechat 10–15 minut louhovat. Poté scedíme, můžeme osladit medem.

Rakytníkový sirup – 1 kg plodů rakytníku odšťavíme, smícháme s 600 g cukru a přelijeme do vyvařených sklenic, kde sterilizujeme 25 minut. Další možností je smíchat plody s cukrem a nechat 24 hodin odležet, poté zalít vodou a 20 minut povařit. Nakonec propasírujeme a plníme do zavařovacích sklenic. Hotový sirup uchováváme v chladu a temnu.

Rakytníkový džem – 1 kg očistěných, umytých plodů dáme do většího hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka a následně rozvařené propasírujeme do čistého hrnce přes jemné síto nebo plátýnko. Poté opět vrátíme na plotnu a pomalu zahříváme. Během toho postupně přisypáváme 1 kg cukru. Hotový džem zatepla přelijeme do předem připravených skleniček a zavaříme.

Rakytníkový olej – 500 g čerstvých plodů rakytníku rozdrtíme a vložíme do velké sklenice, kde jej zalijeme litrem panenského olivového oleje. Takto necháme asi 5 dní na tmavém místě při pokojové teplotě, pouze občas promícháme. Poté přecedíme přes plátýnko do čisté sklenice a uzavřené skladujeme na tmavém a chladném místě. Pokud máme plody sušené, postup je stejný, pouze použijeme na přípravu 1 kg rozdrcených sušených plodů a necháváme odstát 3-4 týdny.

Rakytníková mast – do rozehřátého vepřového sádla vmícháme trochu včelího voští, rakytníkový olej a malý kousek borovicové pryskyřice. Můžeme přidat i propolisovou tinkturu nebo květy měsíčku lékařského. Hotovou rozpuštěnou směs přefiltrujeme přes plátýnko a nalijeme do skleniček nebo kelímků na krémy.

Zdroje: bezhladoveni.czcelostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...