S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní systém na plné obrátky. Lidský organismus prochází v této době opět zkouškou a je tedy důležité, abychom imunitu aktivně podporovali a dokázali se tak vyhnout nepříjemnému nachlazení, chřipce apod. Mimo různé doplňky stravy můžeme hledat pomoc i v přírodě, jež poskytuje mnoho darů, které jsou pro naše zdraví vůbec tou nejideálnější volbou. Jedním z nich je i rakytník.
Jak vypadá a kde jej nalezneme?
Rakytník má více druhů, nicméně v našem prostředí se nejčastěji setkáváme s rakytníkem řešetlákovým. Jedná se o opadavé trnité keře a stromy, jsou velmi odolné, vytváří rozsáhlý kořenový systém a tím brání i erozi půdy. Žlutavé samičí a zelenkavě stříbřité samčí květy můžeme pozorovat od března do května. Žluté až červené kulovité plody začínají dozrávat od konce srpna, takže září případně říjen, jsou ideálním časem ke sběru. Jelikož tyto bobulky rostou natěsnané přímo na bohatě trnitých větvích, je nutné být při samotném sklízení velmi opatrní.
Bohaté složení jako prevence nachlazení, depresí, rakoviny a mnoho dalšího
Rakytník je známý především pro svůj obsah vitaminu C. Obsahuje ho dokonce více než například pomeranč, citron nebo černý rybíz. Má navíc také protizánětlivé účinky, působí proti bakteriím a virům. Díky tomu je skvělým pomocníkem právě v těchto sychravých dnech, kdy je naše tělo často oslabené a více náchylné k nemocem. Jeho detoxikační a antioxidační účinky napomáhají čistění organismu od toxinů a dalších škodlivin, které se také podílejí na oslabení našeho těla.
Mezi další vitaminy, které se hojně v rakytníku vyskytují, patří vitaminy skupiny B (především kyselina listová), dále pak vitaminy A, D, E, K. Z minerálních látek pak stojí za zmínku jistě železo, vápník, draslík, sodík, hořčík, bór, mangan či fosfor. Podpora správných funkcí našeho zraku je zajištěna díky obsahu zeaxantinu a luteinu. Na látkové výměně v buňkách se zase podílí betain. V rakytníku najdeme také množství karotenoidů, tříslovin, organických kyselin, nebo například i alkaloid hyppophein, který se v našem těle metabolizuje na hormon serotonin, jež se mnohdy nazývá hormonem štěstí. Pomáhá tak i v boji proti špatné náladě, depresím, které s sebou často pochmurné podzimní počasí přináší. Navíc také serotonin chrání buňky před zhoubným bujením. Skvělým pomocníkem může být i při špatném krevním tlaku či vysokému cholesterolu. Obsah flavonoidů ale působí také proti vzniku ischemické choroby srdeční a dalších srdečních onemocnění. Trápí-li vás problémy se zažíváním, zkuste vsadit na rakytník. Podporuje funkce trávicího traktu, harmonizuje a stimuluje činnost žaludku a jater. Napomáhá tvorbě žluči a trávicích enzymů, poskytuje ochranu před žaludečními a dvanáctníkovými vředy, záněty jícnu či nemocemi tlustého střeva.
Zkuste i vnější využití
Rakytníkový olej, jež se získává ze semen, pomáhá naší pokožce při hojení poškozených tkání a při léčbě kožních onemocnění (spáleniny, omrzliny, ekzémy, akné, atopická dermatitida).
Antibakteriální vlastnosti jsou užitečné například při rekonvalescenci po operacích, při hojení poškozené tkáně způsobené tepelným zářením (po chemoterapii, ozařování). Olej má také skvělé výsledky při léčbě i těžších forem dekubitů a vředů. Pokud si nevíte rady s bolestí kloubů nebo máte problém s vypadáváním vlasů, může vám s těmito nepříjemnostmi rakytník díky svému složení velmi dobře pomoci.
Jak rakytník zpracovat v domácím prostředí?
Na různé produkty z rakytníku můžete narazit v lékárnách, drogeriích, ale třeba i v supermarketech. Nebojte se ale ani domácí výroby, kterou zvládne opravdu každý.
Rakytníkový čaj – stačí smíchat 2 lžíce rozmačkaných plodů nebo 2 gramy sušených listů rakytníku s 250 ml vroucí vody a nechat 10–15 minut louhovat. Poté scedíme, můžeme osladit medem.
Rakytníkový sirup – 1 kg plodů rakytníku odšťavíme, smícháme s 600 g cukru a přelijeme do vyvařených sklenic, kde sterilizujeme 25 minut. Další možností je smíchat plody s cukrem a nechat 24 hodin odležet, poté zalít vodou a 20 minut povařit. Nakonec propasírujeme a plníme do zavařovacích sklenic. Hotový sirup uchováváme v chladu a temnu.
Rakytníkový džem – 1 kg očistěných, umytých plodů dáme do většího hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka a následně rozvařené propasírujeme do čistého hrnce přes jemné síto nebo plátýnko. Poté opět vrátíme na plotnu a pomalu zahříváme. Během toho postupně přisypáváme 1 kg cukru. Hotový džem zatepla přelijeme do předem připravených skleniček a zavaříme.
Rakytníkový olej – 500 g čerstvých plodů rakytníku rozdrtíme a vložíme do velké sklenice, kde jej zalijeme litrem panenského olivového oleje. Takto necháme asi 5 dní na tmavém místě při pokojové teplotě, pouze občas promícháme. Poté přecedíme přes plátýnko do čisté sklenice a uzavřené skladujeme na tmavém a chladném místě. Pokud máme plody sušené, postup je stejný, pouze použijeme na přípravu 1 kg rozdrcených sušených plodů a necháváme odstát 3-4 týdny.
Rakytníková mast – do rozehřátého vepřového sádla vmícháme trochu včelího voští, rakytníkový olej a malý kousek borovicové pryskyřice. Můžeme přidat i propolisovou tinkturu nebo květy měsíčku lékařského. Hotovou rozpuštěnou směs přefiltrujeme přes plátýnko a nalijeme do skleniček nebo kelímků na krémy.
Zdroje: bezhladoveni.cz, celostnimedicina.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?
Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...
Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
