Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
zdroj: Shutterstock

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat, aby se nezkazilo. Víte ale, že nám příroda těmito plody dává vlastně malý zázrak? Pojďme si o zdravotních benefitech povědět o něco více, neboť se jedná o lehce dostupný zdroj vitamínů a dalších potřebných látek.

Vhodné při trávicích potížích, dietě i jako prevence kardiovaskulárních onemocnění
Jablka a hrušky jsou pro naši zemi jedny z nejtypičtějších druhů ovoce. Možná i proto jim mnohdy nevěnujeme takovou pozornost, za jakou stojí. Období podzimu je pro sklizeň těchto plodů ideální. Co tedy všechno obsahují? Jablka a hrušky mají podobnou kalorickou hodnotu, a to kolem 50–70 kcal/100 g. Přesné složení i energetická hodnota záleží samozřejmě ale vždy na odrůdě.

Tak jako u jiného ovoce je zastoupení bílkovin a tuků zanedbatelné, podstatnou roli zde hrají sacharidy, kterých hrušky obsahují většinou více. Mluvíme o cca 12­–15 g sacharidů/100 g. Zaměříme-li se na rozpustnou vlákninu, obsahují jí jablka o něco více. Z toho důvodu se konzumace jablek doporučuje při zácpě či při vysoké hladině cholesterolu, který pomáhá snižovat. Hrušky naopak mají více vlákniny nerozpustné, jež je pro naše tělo také důležitou složkou, protože urychluje a optimalizuje průchod tráveniny střevem. Vláknina nás navíc dokáže zasytit na delší dobu, a proto se konzumace jablek a hrušek doporučuje při redukční dietě.

Vyzrajte na podzimní únavu, stres a zatočte s nachlazením
Z vitaminů je třeba zmínit zejména kyselinu listovou (B9), která je potřebná pro krvetvorbu, imunitní systém, pomáhá nám k lepší psychické pohodě a bojuje proti únavě. Je též důležitá pro ženy v období těhotenství, jelikož má velký význam při tvorbě zárodečných tkání. Zejména v chladných a deštivých dnech je žádoucí přijímat dostatek vitaminu C, který najdeme právě v jablkách i hruškách. Je nezbytný pro naši imunitu, činnost nervové soustavy, chrání buňky, zvyšuje vstřebávání železa, napomáhá proti únavě, vyčerpání ad. V jablkách pak nalezneme i betakaroten, což je provitamin vitaminu A, který je důležitý pro zdraví naší pokožky, dobrý zrak a imunitu. Hrušky i jablka obsahují mimo to také menší množství vitaminu E, K, B1 a B2.

Draslík je nejvýznamnějším zastupitelem minerálních látek v těchto plodech. Je nutný převážně pro nervový a svalový systém, udržuje normální hladinu krevního tlaku. Konzumace tohoto ovoce nám zajistí i určitý příjem vápníku, jež se značně podílí na stavu našich kostí a zubů, dále je jeho funkce potřebná i při srážení krve či při svalové a nervové činnosti. V neposlední řadě jsou jablka a hrušky zdrojem hořčíku, jež udržuje naši psychiku a nervovou soustavu v dobré kondici. Má vliv na kvalitu kostí, zubů a podporuje správnou činnost svalové soustavy.

Jako ostatní druhy ovoce a zeleniny, obsahují jablka i hrušky, spoustu antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály, a tedy i vzniku oxidačního stresu. Ten může způsobit poškození buněk, tkání, v horších případech i chronické záněty či nádory.

Využijte rozmanitou možnost zpracování v kuchyni
Hrušky i jablka jsou oblíbeným ovocem, neboť se dají použít do mnoha pokrmů, a to sladkých, ale i slaných. Máte-li přebytek tohoto ovoce, zkuste si udělat domácí marmeládu, pečený čaj, sirupy, kompoty, křížaly nebo třeba smoothie či různé saláty. V chladných dnech uvítáte zajisté teplá pečená jablka či hrušky se skořicí nebo s javorovým sirupem, rozinkami a hřebíčkem. Pokud čekáte návštěvu, jistě se zavděčíte jablečným závinem, nicméně můžete vyzkoušet mnoho dalších receptů, spoustu inspirace najdete na internetu. Jste spíše vyznavači slaných pokrmů? I zde se vám úroda hrušek a jablek může hodit. Zkuste je různě péct s masem nebo jej třeba použít při výrobě domácí paštiky.

Vyzkoušejte něco nového

Pečený čaj
Připravte si 3 menší zavařovací skleničky, 8 jablek, 4 hrušky, 3 švestky, hrst rozinek, 100 g cukru, 1 lžičku skořice a 5 lžic rumu. Ovoce omyjte, nakrájejte na větší kousky a spolu s hrstí rozinek dejte do pekáčku, kde jej zasypte cukrem a zalijte trochou vody. Takto připravené zakryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 175 °C. Alobal po 10 minutách sundejte a pokračujte v pečení dalších 20 minut. Poté ihned plňte do připravených skleniček, zakápněte trochou rumu, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Na jeden šálek čaje potřebujete 3 lžičky směsi, kterou zalijete horkou vodou.

Smoothie, které vás postaví na nohy (množství na 1 porci)
Připravíme si 100 gramů jablek, 100 gramů hrušek – omyjeme a rozkrájíme. Vložíme do mixéru a přidáme půl lžičky mleté skořice, lžičku karobu a 200 ml ovesného mléka (lze použit i jiné). Rozmixujeme a podáváme.

Domácí zapékané müsli s jablky a hruškami
Budeme potřebovat 400 gramů ovesných vloček, polévkovou lžíci cukru, 2 čajové lžičky mleté skořice, 2 polévkové lžíce medu, 50 gramů másla, ořechy a dle libosti nastrouhaná jablka a hrušky. Rozpustíme máslo, přidáme cukr, med a skořici. Do této směsi přidáme ovesné vločky, pečlivě promícháme. Vsypeme ořechy a nastrouhané ovoce, opět promícháme. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 160–180 °C asi 10 minut. Nakonec nalámeme na kousky a vložíme do vhodné uzavíratelné nádoby.

Zdroje: www.nzip.cz, Magazín vimcojim.cz, 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...

Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....