Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s fíky recept skvěle doladí.
Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 3 velké červené řepy
- 3 velké červené cibule
- 2 silnější plátky kozího sýra s plísní na povrchu
- 20 g piniových ořechů
- 4 čerstvé fíky
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžíce červeného vína
- sůl, pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem.
- Červenou řepu s cibulí oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
- Plátky řepy přendejte na plech, polejte je dvěma lžícemi řepkového oleje, osolte a dejte péci na cca 25 minut do měkka.
- Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte zbylou jednu lžíci řepkového oleje. Přidejte cibuli a opečte ji dozlatova.
- Poté k cibuli přidejte cukr a červené víno. Vše povařte, dokud se víno neodpaří.
- Na nepřilnavé pánvi opečte piniové oříšky a kozí sýr z obou stran dozlatova.
- Plátky červené řepy servírujte na talíř, ozdobte je kozím sýrem, karamelizovanou cibulkou, pokrájenými fíky a pinovými oříšky.
Náš tip
Červenou řepu podávejte v sezóně doplněnou rukolou či baby špenátem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?
Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...
Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?
Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?
Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů
Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?
Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života
Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...

Základní podpora imunity na podzim a v zimě
Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....