Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s fíky recept skvěle doladí.

Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 3 velké červené řepy
  • 3 velké červené cibule
  • 2 silnější plátky kozího sýra s plísní na povrchu
  • 20 g piniových ořechů
  • 4 čerstvé fíky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce červeného vína
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem.
  2. Červenou řepu s cibulí oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Plátky řepy přendejte na plech, polejte je dvěma lžícemi řepkového oleje, osolte a dejte péci na cca 25 minut do měkka.
  4. Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte zbylou jednu lžíci řepkového oleje. Přidejte cibuli a opečte ji dozlatova.
  5. Poté k cibuli přidejte cukr a červené víno. Vše povařte, dokud se víno neodpaří.  
  6. Na nepřilnavé pánvi opečte piniové oříšky a kozí sýr z obou stran dozlatova.
  7. Plátky červené řepy servírujte na talíř, ozdobte je kozím sýrem, karamelizovanou cibulkou, pokrájenými fíky a pinovými oříšky.

Náš tip
Červenou řepu podávejte v sezóně doplněnou rukolou či baby špenátem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čočková paštika s meruňkami

Čočková paštika s meruňkami

Na výrobu domácí paštiky lze využít různé druhy masa. Vyzkoušejte však alternativu a ochutnejte paštičku vyrobenou z černé čočky. Ta je provoněna tymiánem a červeným vínem. Podávejte ji s kouskem opečeného...

Čtěte dál
Kyselá fazolová polévka

Kyselá fazolová polévka

Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to obzvláště v zimním období. Polévka z jemných bílých fazolí je příjemně kyselá, je provoněná...
Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Zeleninové chipsy s dipem z gorgonzoly

Oslňte své přátele a připravte na silvestrovský večer chipsy. Ne však ty klasické bramborové. Vyzkoušejte domácí zeleninové, připravené...
Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda se strouhaným perníkem

Horká čokoláda je nápoj, který v zimě zahřeje a potěší chuťové buňky celé rodiny. Provoněná perníkovým kořením vás pohladí na duši...
Zázvor zatočí s nachlazením i nevolnostmi. Umíte ho ale správně užívat?

Zázvor zatočí s nachlazením i nevolnostmi. Umíte ho ale správně užívat?

Zejména v podzimních a zimních měsících získává zázvor na popularitě nejen pro své hřejivé vlastnosti. Je obecně známo, že tato výrazná...
Maková kaše s malinami

Maková kaše s malinami

Teplé kaše jsou vhodnou snídaní při chladných zimních dnech. Český mák je zdrojem vápníku a ve spojení s kaší a ovocem chutná opravdu...
Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Vyzkoušejte na vánoční svátky připravit tyto nepečené kuličky. Vánoční stůl provoní vůně kokosu a díky krémovému sýru se budou rozplývat...
Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Každý už určitě slyšel nebo četl o hitu s názvem granola. Pravdou je, že její oblíbenost stále stoupá a k sehnání je dnes v každém...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pohyb venku: Jak se vhodně obléci do listopadového vlhkého počasí?

Pohyb venku: Jak se vhodně obléci do listopadového vlhkého počasí?

S teplotami pohybující se lehce nad bodem mrazu nebo dokonce pod ním, mlhou a mrholením nepřináší listopad úplně ideální podmínky motivující...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....
Drožďová polévka s kroupami

Drožďová polévka s kroupami

Droždí nemusíte používat jen na vykynutí těsta. Připravte z něj i tuto výbornou polévku. Jemná chuť droždí je doplněna plným hrncem...