Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic a keltských zvyklostí, především jejich svátku Samhain – oslava nového roku. Jeho symbolem je totiž právě rozšklebená dýňová lucerna.
S dýní se toho ale dá dělat mnohem víc než z ní vyrábět lucerny nebo ji použít pro přípravu polévky. Navíc neexistuje jen jedna dýně, k dostání je celá řada různých druhů a odrůd. Dýně ji přitom lidový název, správně se jí říká tykev a rozličné druhy mohou mít různé tvary, barvy i chutě: mohou být žluté, oranžové, krémové, zelené a stejně zbarvená může být i dužina (barva se odvíjí od obsahu karotenu – čím oranžovější, tím ho dužina obsahuje více), která může mít konzistenci jemnou, šťavnatou, vláknitou (třeba špagetová dýně!) nebo kašovitou až moučnatou. Semena mohou být plochá, oválná, bílá, žlutá, šedozelená, černá…
Rodina tykví sestává z celé čeledi rostlin
Jak je vidět, pojem „tykev“ zahrnuje celou čeleď rostlin od tykve velkoplodé (Cucurbita maximus) až po tykve malé (patisony, kabačky) a dokonce i cukety! Jejich užitnost se odvozuje zejména od síly slupky – čím tenčí je, tím je tykev lépe konzumovatelná. Letní tykve, jako jsou právě například cukety, mají slupku tenčí, většinou i poživatelnou, a navíc se dá velmi dobře uvařit (to platí třeba i pro oblíbenou dýni hokkaido). Zimní tykve již mají slupku tvrdší, a i jejich semena jsou pevnější, ani jedno se nedá uvařit. Jinak se ale z tykvových semen připravují pamlsky – praží se nebo suší – a také se z nich lisuje lahodný dýňový olej.
Rodačka z Ameriky se přes Španělsko rozšířila do celého světa
První tykve se objevily v teplé oblasti Střední a Jižní Ameriky, odtud putovaly do Španělska, odkud se následně rozšířily po celé Evropě. Dnes jsou dokonce charakteristické pro kuchyni africkou, středovýchodní a orientální. Samozřejmě se ale objevují i v kuchyni americké, karibské a také české – my ji známe především pro krémovou dýňovou polévku, která se připravuje buď jen z dužiny nebo z celé dýně. Oblíbenost získává i dýně špagetová, z jejíž dužiny po upečení vidličkou naděláte spoustu lahodných špaget plných vody a vlákniny.
Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?
Lahodná dužina podporuje trávení i hubnutí
Dužina většiny dýní je totiž bohatá právě na vodu a vlákninu, a to bez ohledu na odrůdu. Díky tomu skvěle prospívá trávení, a kromě toho dodává tělu všechny důležité vitaminy a také minerály, mezi něž patří měď, hořčík a železo. Optimální poměr, v němž jsou tyto mikroprvky v dýňové dužině obsaženy, podporuje látkovou výměnu a udržuje příznivý stav celého organismu. Jednoduše řečeno, tělo prospívá a nic mu nechybí. Z těchto důvodů jsou tykve skvělou potravinou při nadváze i obezitě, onemocnění srdce a ledvin, při zácpách, chorobách žlučníku, močových kamenech, ateroskleróze i revmatismu. Dužina tykví se skvěle hodí pro redukční i detoxikační kúry.
Pamlsek, který léčí
Samostatnou kapitolou jsou potom tykvová semena. Chutnají po oříšcích a obsahují všechny důležité stopové prvky, kromě manganu a selenu, hodně vitaminů (B1–B3, B6, C) i minerálů (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek). Skvěle zasytí a dodají bílkoviny. Můžete je chroupat jako pamlsky, dopřát si je místo svačinky, posypat jimi salát nebo jakékoliv teplé zeleninové jídlo či dýňovou nebo i jinou krémovou polévku. Skvěle chutnají také v pečivu, chlebech nebo i v moučnících.
Co s dýní v kuchyni
Tykev patří mezi klasické podzimní plodiny a k dostání je tak od srpna do konce října. Pokud je uskladníte v suchu a chladu, vydrží vám až do jara. Při pokojové teplotě mohou dozrávat. V kuchyni se s nimi dají dělat hotové zázraky: mladé světlé tykve můžete syrové využít pro přípravu salátů, středně staré se dají dusit a plnit i zapékat, starší a vyzrálé plody se hodí pro zavařování do formy kompotů, džemů, zavařenin, případně se dají nakládat jako zelí (to se dá dělat i s cuketami). Z tykvové dužiny se dají připravit plněné taštičky, ravioli, indické karí, pyré s česnekem nebo zázvorem. Dá se použít i na sladko jako nákyp se strouhaným kokosem nebo ji můžete zapéct s cibulí a podávat jako přílohu či použít jako základ pro krémovou polévku.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?
Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete otázky, jako: „Jak pneumokokové infekce vznikají?“, „Jaké jsou...
Čtěte dál