I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad je naopak pro celkové prospívání organismu zázračný. Vlašské ořechy nejen, že úžasně chutnají, kromě toho přináší i další mimořádné benefity. Proč stojí za to je zařadit do každodenního jídelníčku?
Vlašské ořechy přináší nám Čechům hned několik výhod. Jedná se o národní pochoutku, která dost možná roste i na vaší zahrádce. A potraviny, které byly vypěstovány v Česku, pro něž je naše podnebí přirozeným prostředím, našim tělům zkrátka lahodí, protože i jejich konzumace je pro nás přirozená. A kromě této skutečnosti jsou vlašské ořechy plné nutričně prospěšných látek – dodají zdravé esenciální polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, vitaminy, minerály, bílkoviny i vlákninu. Jedná se tedy o opravdovou lokální superpotravinu.
Proč byste si denně měli dopřát hrstku vlašských ořechů?
1. Pro lepší paměť
Vlašské ořechy obsahují omega-3 a omega-6 esenciální mastné kyseliny, které podporují funkci mozku. Jsou důležité pro správný proces učení, pro paměť i přemýšlení a navíc mají ještě pro tělo komplexní protizánětlivé účinky.
2. Pro boj s depresí
Za svou schopnost bojovat s úzkostnými a depresivními stavy vděčí vlašské ořechy především omega-3 mastným kyselinám. Podle řady studií totiž může dlouhodobě nízká hladina těchto zásadních živin podporovat vznik deprese a dorovnání množství v těle zase situaci pomáhá zvrátit ve prospěch psychického klidu a pohody.
3. Pro kvalitu spermií
Mužské polovičky párů, které se pokouší počít dítě, by neměly zanedbávat konzumaci vlašských ořechů. Jednou z jejich výhod je totiž i fakt, že podporují vitalitu a pohyblivost spermií.
4. Pro pevné vlasy, nehty i pokožku
Nepříliš známý vitamin B7 neboli biotin je důležitý pro růst nehtů a vlasů, u kterých navíc zmírňuje riziko vypadávání. A právě ten obsahují vlašské ořechy, vedle něj je to ještě další vitamin nezbytný pro zdravý lesk vlasů i nehtů – jedná se o vitamin E, jenž se vedle toho podílí i na hydrataci pokožky. Ta je díky jeho působení zdravější, pružnější a zákonitě tak vypadá i mladší.
5. Pro prevenci rakoviny
Díky vysokému obsahu antioxidantů, které vlašáky obsahují a které bojují proti škodlivým volným radikálům poškozujícím buňky, působí pravidelná konzumace vlašských ořechů jako prevence před vznikem rakoviny, zejména prostaty a prsu.
6. Pro zdravé srdce
Studie provedené v USA, Austrálii, na Novém Zélandu, ve Španělsku a v Izraeli dospěly k závěru, že dvě až tři porce vlašských ořechů denně snížily hladinu cholesterolu natolik, že snížily i riziko ischemické choroby srdeční. Jedná se tedy o prevenci, která nejen prospívá, ale i chutná!
7. Pro efektivní hubnutí
Vlašské ořechy obsahují spoustu vlákniny, bílkovin a tuků, které prodlužují pocit sytosti. Pokud si je dopřejete ke svačině, můžete si být jistí, že nebudete hladovět a nemusíte se navíc obávat zvýšení hladiny cukru v krvi, což se děje, když jíte potraviny moc sladké – jako jsou nejrůznější tyčinky různých typů.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice
Po boji s chřipkou nebo nachlazením následuje důležité období rekonvalescence, na které se často zapomíná, ale je stejně podstatné, jako samotná léčba. Tělo potřebuje čas na obnovení svých sil a imunitního...
Čtěte dál