I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad je naopak pro celkové prospívání organismu zázračný. Vlašské ořechy nejen, že úžasně chutnají, kromě toho přináší i další mimořádné benefity. Proč stojí za to je zařadit do každodenního jídelníčku?
Vlašské ořechy přináší nám Čechům hned několik výhod. Jedná se o národní pochoutku, která dost možná roste i na vaší zahrádce. A potraviny, které byly vypěstovány v Česku, pro něž je naše podnebí přirozeným prostředím, našim tělům zkrátka lahodí, protože i jejich konzumace je pro nás přirozená. A kromě této skutečnosti jsou vlašské ořechy plné nutričně prospěšných látek – dodají zdravé esenciální polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, vitaminy, minerály, bílkoviny i vlákninu. Jedná se tedy o opravdovou lokální superpotravinu.
Proč byste si denně měli dopřát hrstku vlašských ořechů?
1. Pro lepší paměť
Vlašské ořechy obsahují omega-3 a omega-6 esenciální mastné kyseliny, které podporují funkci mozku. Jsou důležité pro správný proces učení, pro paměť i přemýšlení a navíc mají ještě pro tělo komplexní protizánětlivé účinky.
2. Pro boj s depresí
Za svou schopnost bojovat s úzkostnými a depresivními stavy vděčí vlašské ořechy především omega-3 mastným kyselinám. Podle řady studií totiž může dlouhodobě nízká hladina těchto zásadních živin podporovat vznik deprese a dorovnání množství v těle zase situaci pomáhá zvrátit ve prospěch psychického klidu a pohody.
3. Pro kvalitu spermií
Mužské polovičky párů, které se pokouší počít dítě, by neměly zanedbávat konzumaci vlašských ořechů. Jednou z jejich výhod je totiž i fakt, že podporují vitalitu a pohyblivost spermií.
4. Pro pevné vlasy, nehty i pokožku
Nepříliš známý vitamin B7 neboli biotin je důležitý pro růst nehtů a vlasů, u kterých navíc zmírňuje riziko vypadávání. A právě ten obsahují vlašské ořechy, vedle něj je to ještě další vitamin nezbytný pro zdravý lesk vlasů i nehtů – jedná se o vitamin E, jenž se vedle toho podílí i na hydrataci pokožky. Ta je díky jeho působení zdravější, pružnější a zákonitě tak vypadá i mladší.
5. Pro prevenci rakoviny
Díky vysokému obsahu antioxidantů, které vlašáky obsahují a které bojují proti škodlivým volným radikálům poškozujícím buňky, působí pravidelná konzumace vlašských ořechů jako prevence před vznikem rakoviny, zejména prostaty a prsu.
6. Pro zdravé srdce
Studie provedené v USA, Austrálii, na Novém Zélandu, ve Španělsku a v Izraeli dospěly k závěru, že dvě až tři porce vlašských ořechů denně snížily hladinu cholesterolu natolik, že snížily i riziko ischemické choroby srdeční. Jedná se tedy o prevenci, která nejen prospívá, ale i chutná!
7. Pro efektivní hubnutí
Vlašské ořechy obsahují spoustu vlákniny, bílkovin a tuků, které prodlužují pocit sytosti. Pokud si je dopřejete ke svačině, můžete si být jistí, že nebudete hladovět a nemusíte se navíc obávat zvýšení hladiny cukru v krvi, což se děje, když jíte potraviny moc sladké – jako jsou nejrůznější tyčinky různých typů.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál