Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst
zdroj: Shutterstock

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad je naopak pro celkové prospívání organismu zázračný. Vlašské ořechy nejen, že úžasně chutnají, kromě toho přináší i další mimořádné benefity. Proč stojí za to je zařadit do každodenního jídelníčku?

Vlašské ořechy přináší nám Čechům hned několik výhod. Jedná se o národní pochoutku, která dost možná roste i na vaší zahrádce. A potraviny, které byly vypěstovány v Česku, pro něž je naše podnebí přirozeným prostředím, našim tělům zkrátka lahodí, protože i jejich konzumace je pro nás přirozená. A kromě této skutečnosti jsou vlašské ořechy plné nutričně prospěšných látek – dodají zdravé esenciální polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, vitaminy, minerály, bílkoviny i vlákninu. Jedná se tedy o opravdovou lokální superpotravinu.

Proč byste si denně měli dopřát hrstku vlašských ořechů?

1. Pro lepší paměť
Vlašské ořechy obsahují omega-3 a omega-6 esenciální mastné kyseliny, které podporují funkci mozku. Jsou důležité pro správný proces učení, pro paměť i přemýšlení a navíc mají ještě pro tělo komplexní protizánětlivé účinky.

2. Pro boj s depresí
Za svou schopnost bojovat s úzkostnými a depresivními stavy vděčí vlašské ořechy především omega-3 mastným kyselinám. Podle řady studií totiž může dlouhodobě nízká hladina těchto zásadních živin podporovat vznik deprese a dorovnání množství v těle zase situaci pomáhá zvrátit ve prospěch psychického klidu a pohody.

3. Pro kvalitu spermií
Mužské polovičky párů, které se pokouší počít dítě, by neměly zanedbávat konzumaci vlašských ořechů. Jednou z jejich výhod je totiž i fakt, že podporují vitalitu a pohyblivost spermií.

4. Pro pevné vlasy, nehty i pokožku
Nepříliš známý vitamin B7 neboli biotin je důležitý pro růst nehtů a vlasů, u kterých navíc zmírňuje riziko vypadávání. A právě ten obsahují vlašské ořechy, vedle něj je to ještě další vitamin nezbytný pro zdravý lesk vlasů i nehtů – jedná se o vitamin E, jenž se vedle toho podílí i na hydrataci pokožky. Ta je díky jeho působení zdravější, pružnější a zákonitě tak vypadá i mladší.

5. Pro prevenci rakoviny
Díky vysokému obsahu antioxidantů, které vlašáky obsahují a které bojují proti škodlivým volným radikálům poškozujícím buňky, působí pravidelná konzumace vlašských ořechů jako prevence před vznikem rakoviny, zejména prostaty a prsu.

6. Pro zdravé srdce
Studie provedené v USA, Austrálii, na Novém Zélandu, ve Španělsku a v Izraeli dospěly k závěru, že dvě až tři porce vlašských ořechů denně snížily hladinu cholesterolu natolik, že snížily i riziko ischemické choroby srdeční. Jedná se tedy o prevenci, která nejen prospívá, ale i chutná!

7. Pro efektivní hubnutí
Vlašské ořechy obsahují spoustu vlákniny, bílkovin a tuků, které prodlužují pocit sytosti. Pokud si je dopřejete ke svačině, můžete si být jistí, že nebudete hladovět a nemusíte se navíc obávat zvýšení hladiny cukru v krvi, což se děje, když jíte potraviny moc sladké – jako jsou nejrůznější tyčinky různých typů.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...