V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní potraviny nestačí? A co v našem těle má poslední slovo v otázkách využitelnosti živin?
V 10+1 otázkách jsme si povídaly s Lenku Svobodovou, biochemičku a odbornici na tzv. zelené potraviny.
Lidé co se výživou zabývají se dělí na dva tábory: jedni jsou precizní a uznávají kalorie, gramy, mikrogramy, vše přepočítávají, aby sedělo, druzí říkají: jezte opravdové potraviny a zbytek za vás udělá vaše tělo. Na každý vitamín a každý minerál máme denní doporučené dávky. Zajímají nás čísla na krabičkách, studujeme obsahy účinných látek. Ale hlavní slovo v tom, co se využije má stejně naše střevo.
Jaké vitamíny a minerály má cenu suplementovat? Jak můžeme podpořit vstřebávání živin ze střeva? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Počítat kalorie nebo se řídit velikostí porcí? Najděte si svůj ideální systém
Je více způsobů, jak si kontrolovat to, co sníte. Například si můžete počítat kalorie, vážit si jídlo, nebo řešit porce pomocí velikosti dlaně, hrsti i prstů. Každá metoda má něco do sebe, a to zejména...
Čtěte dál
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?
