V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní potraviny nestačí? A co v našem těle má poslední slovo v otázkách využitelnosti živin?
V 10+1 otázkách jsme si povídaly s Lenku Svobodovou, biochemičku a odbornici na tzv. zelené potraviny.
Lidé co se výživou zabývají se dělí na dva tábory: jedni jsou precizní a uznávají kalorie, gramy, mikrogramy, vše přepočítávají, aby sedělo, druzí říkají: jezte opravdové potraviny a zbytek za vás udělá vaše tělo. Na každý vitamín a každý minerál máme denní doporučené dávky. Zajímají nás čísla na krabičkách, studujeme obsahy účinných látek. Ale hlavní slovo v tom, co se využije má stejně naše střevo.
Jaké vitamíny a minerály má cenu suplementovat? Jak můžeme podpořit vstřebávání živin ze střeva? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl
Přestože dnes máme dostatek informací ze světa makro a mikroživin a snad každý už ví, co je pod tímto pojmem skryto, stále o nich panuje řada nepravd a spekulací o jejich vlivu na naše tělo, potažmo zdraví....
Čtěte dál
Pracujete na noční směny? Máme pro vás návod, jak jíst zdravě a zhubnout

Pití kávy je zdravé, pokud se řídíte několika zásadami

Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

Česnek, miso pasta a další zdravá dochucovadla, která vám doma nesmí chybět!

Konečně optimální stravování: Protizánětlivá strava je vhodná pro každého

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Největší mýty o hubnutí – přestaňte jim věřit a získejte konečně svou vysněnou váhu!

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci
