Přípravy na pečení krok za krokem: Začněte včas a vyhněte se prosincovému stresu

Přípravy na pečení krok za krokem: Začněte včas a vyhněte se prosincovému stresu
zdroj: Shutterstock

Tiše a ochotně, purpura na plotně voní, krásně voní… Tóny a vůně související s adventem a Vánocemi pomalu klepou na dveře a první adventní víkend klepe na dveře. S tím se samozřejmě pojí i pečení cukroví, které provoní celý byt a navodí tu správnou sváteční atmosféru. Proveďte nutné přípravy s předstihem, abyste si posléze mohli užívat zaslouženého klidu a pohody.

I když je advent časem klidu, mnozí lidé si onen klid dopřejí až s příchodem Vánoc a často ani tehdy ne. Se zvýšenou frekvencí a intenzitou rodinných a přátelských návštěv a setkávání chce mít samozřejmě každá hospodyňka byt jako ze škatulky, touží svým hostům naservírovat to nejsladší cukroví a předvést svůj um a lásku, jíž jeho prostřednictvím dává najevo, co možná nejvíce a nejlépe. S tím se bohužel mnohdy pojí zvýšený stres, který nám neumožňuje užít si sváteční období plnohodnotně, harmonicky a v pohodě.

Štěstí přeje připraveným
Je logické, že některé povinnosti spjaté s Vánocemi nelze opomíjet. Z velké části se totiž jedná o tradice, které dotvářejí neobyčejnou atmosféru, jež toto mimořádné období z velké části utváří. Kdo by se chtěl připravit o vůni cukroví a perníčků, vánočky, svařeného vína, větviček a stromečku, purpury či prskavek. Jenže za tím vším stojí spousta práce, která, když je činěna ve stresu a bez radosti, nevystihuje myšlenku Vánoc jako svátků plných lásky, porozumění, pochopení a tolerance. Abychom se vyhnuli předvánočnímu shonu a plnohodnotně si užili Vánoce a všechny tradiční činnosti, které s nimi souvisejí, připravme se již koncem listopadu a prožijme klidný advent plný nezapomenutelných chvilek pohody s našimi blízkými.

Které činnosti vykonat již koncem listopadu
Ve druhé polovině listopadu již advent nezadržitelně klepe na dveře, protože první adventní víkend, kdy se podle tradice mají péci perníčky, aby stihly do Vánoc krásně změknout a rozvonět se, často připadá na poslední víkend listopadový. A jinak tomu není ani letos, kdy první adventní víkend připadá na sobotu 28. a neděli 29. listopadu. Spoustu věcí, bez kterých se neobejdete nejen při přípravě perníčků, ale rovněž i dalšího cukroví, které budete potom připravovat ve dnech následujících po první adventní neděli, můžete naštěstí nachystat již ve druhé polovině listopadu. Pokud tak skutečně učiníte, uvidíte, že nebudete litovat, protože advent budete mít o poznání klidnější a pohodovější, a přesto stihnete s přehledem vše, co stihnout potřebujete. A o to právě jde – udělat to, co je potřeba, s radostí v srdci a úsměvem na tváři.

Nuže, pojďme na to: Co můžeme vykonat ještě v posledních listopadových dnech?

  • Sežeňte podzimní vlašské ořechy a vyloupejte je ze skořápek.
  • Udělejte si pořádek ve formách a formičkách: Po roce, kdy jste je neužívali, je pořádně vymyjte a očistěte, případně zhodnoťte, které jsou zničené a již je nevyužijete a budete místo nich muset nakoupit nové, a které ještě vydrží.
  • Podívejte se, jestli máte dostatek papíru na pečení a krabic na skladování perníčků a cukroví.
  • Sepište si seznam surovin, které budete na pečení potřebovat – některé trvanlivé (jako je koření, mouka nebo tuk) můžete ve slevách a akcích nakoupit dopředu a vyhnout se tak postávání ve frontách. Než se vydáte do obchodu, zkontrolujte kuchyni, zda něco z toho, co potřebujete, už náhodou nemáte.
  • Vytvořte si přesný plán, co a kdy budete péci – uklidní vás to a dá vám to jistotu, že vše zvládnete. Plánu se ale samozřejmě musíte držet.
  • Objednejte si pravou vanilku (vanilkový lusk) a vložte ji do plechovky s cukrem, aby se stihla rozvonět.
  • Vyčistěte troubu buď pomocí programu nebo speciálních čisticích prostředků.
  • Dejte si předsevzetí, že zahrnete aspoň jedno zdravější cukroví: dopřejte si čas hledat v časopisech, na internetu nebo získejte tipy a triky od známých.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...