Přípravy na pečení krok za krokem: Začněte včas a vyhněte se prosincovému stresu

Přípravy na pečení krok za krokem: Začněte včas a vyhněte se prosincovému stresu
zdroj: Shutterstock

Tiše a ochotně, purpura na plotně voní, krásně voní… Tóny a vůně související s adventem a Vánocemi pomalu klepou na dveře a první adventní víkend klepe na dveře. S tím se samozřejmě pojí i pečení cukroví, které provoní celý byt a navodí tu správnou sváteční atmosféru. Proveďte nutné přípravy s předstihem, abyste si posléze mohli užívat zaslouženého klidu a pohody.

I když je advent časem klidu, mnozí lidé si onen klid dopřejí až s příchodem Vánoc a často ani tehdy ne. Se zvýšenou frekvencí a intenzitou rodinných a přátelských návštěv a setkávání chce mít samozřejmě každá hospodyňka byt jako ze škatulky, touží svým hostům naservírovat to nejsladší cukroví a předvést svůj um a lásku, jíž jeho prostřednictvím dává najevo, co možná nejvíce a nejlépe. S tím se bohužel mnohdy pojí zvýšený stres, který nám neumožňuje užít si sváteční období plnohodnotně, harmonicky a v pohodě.

Štěstí přeje připraveným
Je logické, že některé povinnosti spjaté s Vánocemi nelze opomíjet. Z velké části se totiž jedná o tradice, které dotvářejí neobyčejnou atmosféru, jež toto mimořádné období z velké části utváří. Kdo by se chtěl připravit o vůni cukroví a perníčků, vánočky, svařeného vína, větviček a stromečku, purpury či prskavek. Jenže za tím vším stojí spousta práce, která, když je činěna ve stresu a bez radosti, nevystihuje myšlenku Vánoc jako svátků plných lásky, porozumění, pochopení a tolerance. Abychom se vyhnuli předvánočnímu shonu a plnohodnotně si užili Vánoce a všechny tradiční činnosti, které s nimi souvisejí, připravme se již koncem listopadu a prožijme klidný advent plný nezapomenutelných chvilek pohody s našimi blízkými.

Které činnosti vykonat již koncem listopadu
Ve druhé polovině listopadu již advent nezadržitelně klepe na dveře, protože první adventní víkend, kdy se podle tradice mají péci perníčky, aby stihly do Vánoc krásně změknout a rozvonět se, často připadá na poslední víkend listopadový. A jinak tomu není ani letos, kdy první adventní víkend připadá na sobotu 28. a neděli 29. listopadu. Spoustu věcí, bez kterých se neobejdete nejen při přípravě perníčků, ale rovněž i dalšího cukroví, které budete potom připravovat ve dnech následujících po první adventní neděli, můžete naštěstí nachystat již ve druhé polovině listopadu. Pokud tak skutečně učiníte, uvidíte, že nebudete litovat, protože advent budete mít o poznání klidnější a pohodovější, a přesto stihnete s přehledem vše, co stihnout potřebujete. A o to právě jde – udělat to, co je potřeba, s radostí v srdci a úsměvem na tváři.

Nuže, pojďme na to: Co můžeme vykonat ještě v posledních listopadových dnech?

  • Sežeňte podzimní vlašské ořechy a vyloupejte je ze skořápek.
  • Udělejte si pořádek ve formách a formičkách: Po roce, kdy jste je neužívali, je pořádně vymyjte a očistěte, případně zhodnoťte, které jsou zničené a již je nevyužijete a budete místo nich muset nakoupit nové, a které ještě vydrží.
  • Podívejte se, jestli máte dostatek papíru na pečení a krabic na skladování perníčků a cukroví.
  • Sepište si seznam surovin, které budete na pečení potřebovat – některé trvanlivé (jako je koření, mouka nebo tuk) můžete ve slevách a akcích nakoupit dopředu a vyhnout se tak postávání ve frontách. Než se vydáte do obchodu, zkontrolujte kuchyni, zda něco z toho, co potřebujete, už náhodou nemáte.
  • Vytvořte si přesný plán, co a kdy budete péci – uklidní vás to a dá vám to jistotu, že vše zvládnete. Plánu se ale samozřejmě musíte držet.
  • Objednejte si pravou vanilku (vanilkový lusk) a vložte ji do plechovky s cukrem, aby se stihla rozvonět.
  • Vyčistěte troubu buď pomocí programu nebo speciálních čisticích prostředků.
  • Dejte si předsevzetí, že zahrnete aspoň jedno zdravější cukroví: dopřejte si čas hledat v časopisech, na internetu nebo získejte tipy a triky od známých.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...