Využijme předvelikonoční postní období k restartu těla i mysli

Využijme předvelikonoční postní období k restartu těla i mysli
zdroj: Shutterstock

S půlnocí, jíž začínala Popeleční středa, musely utichnout oslavy a tancovačky spojené s masopustním hodováním. Tím okamžikem totiž začínalo postní období před Velikonocemi, kdy se veselí, popíjení alkoholu a pojídání masa už neslušely. Přesný den, na který připadá Popeleční středa, je pohyblivý a určuje se odpočtem od začátku Velikonoc. Proč bychom tuto tradici měli oprášit?

Popeleční středa zahajuje období, které má v křesťanské tradici dodnes velký význam. Půst trvající 7 týdnů, 46 dní, má být věnován celkovému zklidnění a rozjímání o Bohu i smyslu života. Lidé se vzdávali věcí, které pro ně nebyly nezbytné, zejména masových pokrmů. Jedinou výjimku z tohoto postního pravidla představují neděle, kdy je možné půst přerušit. I přesto se těmto nedělím říká „postní“, protože jsou součástí posvátné postní doby.

Postních nedělí je celkem 6 a jejich názvy se mohou kraj od kraje lišit:

  • První, Černá: Jmenuje se podle černého oděvu, který ženy nosily na znamení smutku za utrpení Ježíše Krista. V širším významu se jedná o barvu symbolizující půst, pokání a zklidnění.
  • Druhá, Pražná: Pražila se naklíčená zrna.
  • Třetí, Kýchavá: Spadala do období morových onemocnění, které lidem připomínalo kýchání. Proto si navzájem přáli pevné zdraví. My si jej, v souvislosti s celosvětovou koronavirovou pandemií, můžeme letos v tomto duchu také popřát. A vytrvat v tomto zvyku i v letech dalších.
  • Čtvrtá, Družebná: Chodilo se na návštěvy, hoši žádali své vyvolené o ruku, domlouvaly se svatby.
  • Pátá, Smrtná: Odkazuje na vynášení smrtky, Morany, konec zimy a začátek jara, nového života.
  • Šestá, Květná (také Palmová či Beránková): Připomíná Kristův vjezd do Jeruzaléma, kde byl vítán palmovými listy. V našich končinách se místo nich vystavují kočičky, proutky jívy.

Čas pro duchovní růst
Předvelikonoční půst sloužil k zastavení se a zamyšlení se nad hodnotami, způsobem života, jednalo se o dobu vhodnou k duchovnímu růstu. V tomto smyslu jej můžeme využít i my dnes, a to i v případě, že nepatříme mezi praktikující. Moderní obdobou dávného půstu je třeba akce Suchý únor, k níž se každoročně připojuje stále více lidí, kteří se rozhodnou odříci si na 28 (nebo 29) dní veškeré alkoholické nápoje. Nemusí to ale být jen alkohol a nemusí to být jen únor. Zkusme si v duchu dávných tradic připomenout smysl a význam života, oprostěme se od materiálních statků a zaměřme se na to, co je skutečně důležité. Zamysleme se nad tím, bez čeho, co máme, se dokážeme obejít. Musíme mít na talíři každý den maso? Musíme každý den zakončit sklenkou vína nebo piva? Musíme každou hodinu kontrolovat sociální sítě? Musíme venku chodit se zrakem přilepeným na displej našeho chytrého telefonu?

Jak využít nucenou izolaci
Koronavirová pandemie je dlouhá, úmorná a frustrující. Přes to všechno nás vede ke zklidnění, k sobě, představuje vlastně takový velmi drsný půst, jenž nás bez ptaní se připravuje o věci, které jsme mysleli, že jsou pro nás nezbytné. Máme jen velmi omezené možnosti zábavy, někteří nemohou pracovat, setkávat se se svými blízkými, kteří leží v nemocnicích, kde jsou zakázané návštěvy. Právě v této neveselé době si můžeme vzít příklad z našich předků, obrátit pozornost k rozjímání, zklidnit se a budovat víru v lepší zítřky, ve světlo na konci tunelu, vzdát hold a úctu životu jako takovému a hledat v sobě zdroj pozitivní síly a energie, jíž můžeme oblažit nejen sebe, ale i další, kteří to potřebují – nemocné, smutné, osamělé, slabé, ty, jež přestávají věřit a padají na kolena.

Suchý únor: měsíc bez alkoholu vám prospěje jako dovolená

Půst jako výraz úcty k životu
Jaro je symbol nového, rodícího se života. Stopy dávných tradic jsou v nás i dnes hluboko zakořeněny a my kdesi uvnitř sebe máme zafixováno, že do tohoto období bychom měli vstoupit čistí. Využijme postního období k tomu, abychom restartovali tělo i mysl, abychom se o ně postarali tak, aby nám dobře sloužili a umožnili nám žít šťastný a naplněný život. Můžeme si odepřít alkohol, kávu, černý nebo zelený čaj, můžeme omezit nebo zcela vysadit živočišné výrobky a zkusit výhradně rostlinnou stravu, můžeme zkusit den či dva nejíst vůbec a pít jen vodu. Je na nás, jaký osobní půst zvolíme, důležité je, abychom věděli, že jsme se vnitřně očistili od toho, co nás svazuje a znemožňuje nám žít v harmonii, klidu a spokojenosti. Choďme na čerstvý vzduch, meditujme, cvičme jógu, odpočívejme, dělejme to, co nás těší a co nám dělá dobře. Řešme to, co řešit můžeme a to, co víme, že vyřešit nemůžeme, pusťme dál… A především věřme: v sebe, v dobro, v lásku, ve světlo.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Omikron vs. zero-Covid: Jak dlouho může Čína vydržet a je tohle ta správná cesta?

Omikron vs. zero-Covid: Jak dlouho může Čína vydržet a je tohle ta správná cesta?

Čína a Hongkong zaznamenávají největší nárůst případů covidu za poslední dva roky a to přesto, že odhodlaně prosazují jednu z celosvětově...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Rozhovor s virologem Liborem Grubhofferem: „Opakujeme chyby z minulosti, vládní rozvolňování je unáhlené…“

Rozhovor s virologem Liborem Grubhofferem: „Opakujeme chyby z minulosti, vládní rozvolňování je unáhlené…“

Počty nakažených rapidně klesají, situace s nemocí covid-19 se zlepšuje, hospitalizovaných v nemocnicích přesto mírně přibývá. A do...
Svědění očí jako příznak nakažení variantou omikron

Svědění očí jako příznak nakažení variantou omikron

Od začátku pandemie se vedle typických covidových symptomů jako je ztráta chuti či čichu objevují i méně obvyklé, jako covidový prst...