Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?
zdroj: Shutterstock

I když přináší řadu benefitů, pořád se jedná o koncentrovaný zdroj cukru, s jehož konzumací byste to rozhodně neměli přehánět. Pokud se ale budete držet zásad uměřenosti, může med váš jídelníček úžasně obohatit a podpořit vaše zdraví v mnoha ohledech.

Energie z medu pochází ze sacharidů, převážně z jednoduchých cukrů: glukózy a fruktózy. Glykemický index závisí na druhu medu, který si koupíte, průměrně lze ale říci, že se blíží číslu 58 (pro srovnání glykemický index klasického bílého cukru je 65).

Studnice cenných mikroživin
Kromě cukru med obsahuje stopové množství bílkovin, z vitaminů a minerálů nelze nezmínit vitaminy skupiny B, vápník, měď, železo, zinek a další pocházející hlavně z půdy a rostlin produkujících nektar. Kvalita medu a obsah živin závisí na tom, kde se pěstuje a jak se zpracovává: tmavší med obecně poskytuje více prospěšných prvků než med světlý.

Klidní kašel, bojuje s rakovinou
Některé druhy medu přinášejí slibné léčební výhody. Výzkumy například naznačují, že má moc klidnit kašel, mít pozitivní dopad na léčbu syndromu dráždivého tračníku, v případě užívání nalačno klidnit žaludek, příznaky průjmu a zácpy. Bylo také prokázáno, že ovlivňuje vývoj rakoviny vyvoláním apoptózy nádorových buněk, snížením zánětu a inhibicí růstu nádoru.

Nevhodný pro batolata a cukrovkáře
Protože je med považován za potenciální zdroj spór způsobujících botulismus, nedoporučuje se podávat dětem během prvního roku života. A jak už bylo zmíněno na začátku, tak i přes všechny zdravotní výhody med pořád představuje v podstatě čistou formu cukru a tedy zvyšuje hladinu glukózy v krvi, což by mělo být zohledněno při zvažování celkového množství sacharidů přijímaných ze stravy.

Až 300 různých druhů
Ve skutečnost existuje snad 300 různých druhů medu, z nichž každý pochází z jedinečných zdrojů květů nebo různých klimatických podmínek. Mezi příklady patří med lesní, medovicový, z pohanky, z jetele, z vojtěšky či pampelišek nebo dokonce z jehličí. Med zakoupený v obchodě může být surový nebo pasterizovaný. Ten první a vlastně hlavní pochází přímo z úlu, není zpracováván, zahříván ani pasterizován; v druhém případě může pasterizace eliminovat některé stopové prvky spojené se zdravotními přínosy medu.

Nejlepší je přímo od včelaře
Abyste měli jistotu, že vám med poskytne všech kýžené vlastnosti, kupujte jej přímo od včelaře. Tmavší odrůdy mají intenzivnější chuť, což umožní užít menší množství (a méně cukru) pro požitek z jedinečného medového aromatu. Med je přirozeně antimikrobiální, měl by být ale při skladování chráněn před vlhkem a světlem. Obecné doporučení ohledně trvanlivosti medu je dva roky, což se ale může lišit. Bezpečnost a dobu užívání mohou prodloužit vzduchotěsné a dobře vymyté nádoby. Nikdy nenechávejte med na přímém sluníčku. V krajních případech by mohl med začít kvasit, což byste poznali podle typické nepříjemné chuti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Síla potu – jaké účinky má na tělo a proč není dobré se mu vyhýbat?

Síla potu – jaké účinky má na tělo a proč není dobré se mu vyhýbat?

Téma pocení se poslední dny jistě skloňuje ve všech pádech. A jinak tomu nejspíš nebude ani během dalších horkých dnů. Může tedy přijít vhod dozvědět se více o potu samotném včetně nejrůznějších mýtů,...

Čtěte dál
Ohlédnutí za uplynulým časem s novým čínským koronavirem

Ohlédnutí za uplynulým časem s novým čínským koronavirem

Červen se nese ve znamení rozvolňování protikoronavirových restrikcí, život se vrací do normálu a my se konečně můžeme zase volně nadechnout,...
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

I přes chladnější jaro se slunné léto blíží mílovými kroky a společně s ním i čas, kdy budeme chytat bronz na sluníčku a užívat si...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří

Nejčastější mýty o cukru, kterým lidé věří

Cukr se podle mnoha zdrojů stal nepřítelem zdravého stravování. Stal se viníkem celosvětového problému s obezitou, ale i příčinou mnoha...
Pár dobrých rad, jak do léta získat ploché břicho bez faldíků

Pár dobrých rad, jak do léta získat ploché břicho bez faldíků

Plavková sezóna se kvapem blíží a na řadě z nás se možná podepsal několikaměsíční lockdown, během něhož jsme byli odstřiženi od oblíbených...
Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl

Seriál o základních živinách: Sacharidy – 1. díl

Přestože dnes máme dostatek informací ze světa makro a mikroživin a snad každý už ví, co je pod tímto pojmem skryto, stále o nich panuje...
Nebezpečí konzumace oblíbených energetických nápojů

Nebezpečí konzumace oblíbených energetických nápojů

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se děje v těle, když vypijete jeden z oblíbeným energetických nápojů? Než otevřete další z plechovek,...
Tajemství horkých nápojů. Proč horký čaj dokáže ochladit a káva v ruce váš činí přátelštější?

Tajemství horkých nápojů. Proč horký čaj dokáže ochladit a káva v ruce váš činí přátelštější?

V životě existuje jen málo situací, které by, alespoň zdánlivě, nezlepšil šálek horkého nápoje. Horké nápoje nás zahřejí i ochladí...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...