I když přináší řadu benefitů, pořád se jedná o koncentrovaný zdroj cukru, s jehož konzumací byste to rozhodně neměli přehánět. Pokud se ale budete držet zásad uměřenosti, může med váš jídelníček úžasně obohatit a podpořit vaše zdraví v mnoha ohledech.
Energie z medu pochází ze sacharidů, převážně z jednoduchých cukrů: glukózy a fruktózy. Glykemický index závisí na druhu medu, který si koupíte, průměrně lze ale říci, že se blíží číslu 58 (pro srovnání glykemický index klasického bílého cukru je 65).
Studnice cenných mikroživin
Kromě cukru med obsahuje stopové množství bílkovin, z vitaminů a minerálů nelze nezmínit vitaminy skupiny B, vápník, měď, železo, zinek a další pocházející hlavně z půdy a rostlin produkujících nektar. Kvalita medu a obsah živin závisí na tom, kde se pěstuje a jak se zpracovává: tmavší med obecně poskytuje více prospěšných prvků než med světlý.
Klidní kašel, bojuje s rakovinou
Některé druhy medu přinášejí slibné léčební výhody. Výzkumy například naznačují, že má moc klidnit kašel, mít pozitivní dopad na léčbu syndromu dráždivého tračníku, v případě užívání nalačno klidnit žaludek, příznaky průjmu a zácpy. Bylo také prokázáno, že ovlivňuje vývoj rakoviny vyvoláním apoptózy nádorových buněk, snížením zánětu a inhibicí růstu nádoru.
Nevhodný pro batolata a cukrovkáře
Protože je med považován za potenciální zdroj spór způsobujících botulismus, nedoporučuje se podávat dětem během prvního roku života. A jak už bylo zmíněno na začátku, tak i přes všechny zdravotní výhody med pořád představuje v podstatě čistou formu cukru a tedy zvyšuje hladinu glukózy v krvi, což by mělo být zohledněno při zvažování celkového množství sacharidů přijímaných ze stravy.
Až 300 různých druhů
Ve skutečnost existuje snad 300 různých druhů medu, z nichž každý pochází z jedinečných zdrojů květů nebo různých klimatických podmínek. Mezi příklady patří med lesní, medovicový, z pohanky, z jetele, z vojtěšky či pampelišek nebo dokonce z jehličí. Med zakoupený v obchodě může být surový nebo pasterizovaný. Ten první a vlastně hlavní pochází přímo z úlu, není zpracováván, zahříván ani pasterizován; v druhém případě může pasterizace eliminovat některé stopové prvky spojené se zdravotními přínosy medu.
Nejlepší je přímo od včelaře
Abyste měli jistotu, že vám med poskytne všech kýžené vlastnosti, kupujte jej přímo od včelaře. Tmavší odrůdy mají intenzivnější chuť, což umožní užít menší množství (a méně cukru) pro požitek z jedinečného medového aromatu. Med je přirozeně antimikrobiální, měl by být ale při skladování chráněn před vlhkem a světlem. Obecné doporučení ohledně trvanlivosti medu je dva roky, což se ale může lišit. Bezpečnost a dobu užívání mohou prodloužit vzduchotěsné a dobře vymyté nádoby. Nikdy nenechávejte med na přímém sluníčku. V krajních případech by mohl med začít kvasit, což byste poznali podle typické nepříjemné chuti.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?
Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme za sluncem do exotických míst, kde je síla slunečních paprsků extrémní....
Čtěte dál