Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?
zdroj: Shutterstock

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot. V nich se daří různým bakteriím, které nás v teplých měsících ohrožují více než jindy. Patří mezi ne i Salmonella.

Salmonellou, bakterií způsobující nemoc známou jako salmonela nebo salmonelóza, se v létě nakazíte velmi snadno. Stačí, abyste si pochutnali na syrové nebo špatně či málo tepelně zpracované potravině a problém je na světě. A nemusí se přitom jednat jen o maso nebo vejce, trable může způsobit i nepasterizované mléko či džus, kontaminované ovoce, zelenina nebo ořechy.

Na jaká jídla si dávat pozor
Jedinou obranou je správná hygiena a vhodná tepelná úprava. Před každým jídlem byste si měli umýt ruce a stejně byste měli umýt i cokoliv, co se chystáte konzumovat. Tatarák se syrovým vejcem v létě raději vynechte, stejně jako oblíbený Caesar salát, v jehož majonézové zálivce se může ukrývat syrový žloutek. Pokud vaříte doma, snažte se vařit bezezbytkově a případné nedojedené jídlo hned zachladit, abyste nedali bakteriím možnost se rozmnožit.

Hlavně nezapomínat na mytí rukou
Pravděpodobnost nakažení salmonelózou se zvyšuje i oslabenou imunitou nebo manipulací s domácími zvířaty, především s ptáky a plazy. Jak si jistě pamatuje každý, kdo viděl skvělý film s Rudolfem Hrušínským, „Pozor, vizita!“, tak salmonelóza se může šířit i výkaly, proto je nezbytné nezapomínat na mytí rukou po návštěvě toalety, ale ani po mazlení s domácími zvířaty. Potraviny držte při doporučených teplotách, vhodně je upravujte a před manipulaci s nimi i po ní si vždy umyjte ruce, zejména jedná-li se o potraviny rizikové.

Jak se otrava salmonellou projevuje
A co všechno vlastně může ona nepříjemná salmonelóza způsobit? Po 8 až 72 hodinách od chvíle, kdy jste pozřeli něco nakaženého, se dostaví úporné bolesti břicha doprovázené křečemi, zimnice a horečka, průjem (i s příměsí krve), silná nevolnost a zvracení. K příznakům otravy bakterií salmonellou patří i bolesti svalů a dehydratace projevující se únavou, suchem v ústech, tmavou a čpavě páchnoucí močí. Zdravé lidi by symptomy měly opustit do dvou až sedmi dnů.

Pozor na bezpříznakové jedince
Bakterii v sobě ale můžete mít i v případě, že nevykazujete žádné z nepříjemných příznaků (jako to bylo v případě Hrušínského v „Pozor, vizita!“) a v takové situaci můžete jiné lidi nakazit stejně dobře, jako kdybyste symptomy vykazovali. Co s tím? Pokud se salmonelóza nachází ve vašem okolí, pokud jste přišli do styku s nakaženou osobou nebo na sobě pozorujete některé, byť jemné, náznaky a máte podezření, že by se mohlo jednat zrovna o salmonelu, neváhejte v zájmu svém i ostatních vyhledat lékařskou pomoc.

Nepodceňovat odpočinek a hodně pít
Při každé střevní infekci je především nutné doplňovat ztráty tekutin a společně s nimi i elektrolytů – je vhodné popíjet vodu, sát kostky ledu nebo užívat různé rehydratační nápoje, to vše s cílem zabránit dehydrataci. Na jídelníčku by se měly objevit pouze lehce stravitelné potraviny jako je rýže, starší pečivo, mrkev nebo banány. Vyhněte se fyzické aktivitě, odpočívejte a dopřejte tělu dostatek času, aby se z šoku a oslabení vzpamatovalo a nabralo zpět ztracené síly. V těžkých případech lékař může předepsat antibiotika, závažnou formou salmonely je tyfus typický kožní vyrážkou a horečkou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo vlastní relaxace a potřeby „nabití baterek“ během chladných dnů, má...

Čtěte dál
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...