Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?
zdroj: Shutterstock

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot. V nich se daří různým bakteriím, které nás v teplých měsících ohrožují více než jindy. Patří mezi ne i Salmonella.

Salmonellou, bakterií způsobující nemoc známou jako salmonela nebo salmonelóza, se v létě nakazíte velmi snadno. Stačí, abyste si pochutnali na syrové nebo špatně či málo tepelně zpracované potravině a problém je na světě. A nemusí se přitom jednat jen o maso nebo vejce, trable může způsobit i nepasterizované mléko či džus, kontaminované ovoce, zelenina nebo ořechy.

Na jaká jídla si dávat pozor
Jedinou obranou je správná hygiena a vhodná tepelná úprava. Před každým jídlem byste si měli umýt ruce a stejně byste měli umýt i cokoliv, co se chystáte konzumovat. Tatarák se syrovým vejcem v létě raději vynechte, stejně jako oblíbený Caesar salát, v jehož majonézové zálivce se může ukrývat syrový žloutek. Pokud vaříte doma, snažte se vařit bezezbytkově a případné nedojedené jídlo hned zachladit, abyste nedali bakteriím možnost se rozmnožit.

Hlavně nezapomínat na mytí rukou
Pravděpodobnost nakažení salmonelózou se zvyšuje i oslabenou imunitou nebo manipulací s domácími zvířaty, především s ptáky a plazy. Jak si jistě pamatuje každý, kdo viděl skvělý film s Rudolfem Hrušínským, „Pozor, vizita!“, tak salmonelóza se může šířit i výkaly, proto je nezbytné nezapomínat na mytí rukou po návštěvě toalety, ale ani po mazlení s domácími zvířaty. Potraviny držte při doporučených teplotách, vhodně je upravujte a před manipulaci s nimi i po ní si vždy umyjte ruce, zejména jedná-li se o potraviny rizikové.

Jak se otrava salmonellou projevuje
A co všechno vlastně může ona nepříjemná salmonelóza způsobit? Po 8 až 72 hodinách od chvíle, kdy jste pozřeli něco nakaženého, se dostaví úporné bolesti břicha doprovázené křečemi, zimnice a horečka, průjem (i s příměsí krve), silná nevolnost a zvracení. K příznakům otravy bakterií salmonellou patří i bolesti svalů a dehydratace projevující se únavou, suchem v ústech, tmavou a čpavě páchnoucí močí. Zdravé lidi by symptomy měly opustit do dvou až sedmi dnů.

Pozor na bezpříznakové jedince
Bakterii v sobě ale můžete mít i v případě, že nevykazujete žádné z nepříjemných příznaků (jako to bylo v případě Hrušínského v „Pozor, vizita!“) a v takové situaci můžete jiné lidi nakazit stejně dobře, jako kdybyste symptomy vykazovali. Co s tím? Pokud se salmonelóza nachází ve vašem okolí, pokud jste přišli do styku s nakaženou osobou nebo na sobě pozorujete některé, byť jemné, náznaky a máte podezření, že by se mohlo jednat zrovna o salmonelu, neváhejte v zájmu svém i ostatních vyhledat lékařskou pomoc.

Nepodceňovat odpočinek a hodně pít
Při každé střevní infekci je především nutné doplňovat ztráty tekutin a společně s nimi i elektrolytů – je vhodné popíjet vodu, sát kostky ledu nebo užívat různé rehydratační nápoje, to vše s cílem zabránit dehydrataci. Na jídelníčku by se měly objevit pouze lehce stravitelné potraviny jako je rýže, starší pečivo, mrkev nebo banány. Vyhněte se fyzické aktivitě, odpočívejte a dopřejte tělu dostatek času, aby se z šoku a oslabení vzpamatovalo a nabralo zpět ztracené síly. V těžkých případech lékař může předepsat antibiotika, závažnou formou salmonely je tyfus typický kožní vyrážkou a horečkou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Příznivější počasí a stoupající teploty vybízejí k tomu trávit více času venku a věnovat se něčemu, co v zimě možná vědomě opomíjíme,...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...