Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?
zdroj: Shutterstock

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot. V nich se daří různým bakteriím, které nás v teplých měsících ohrožují více než jindy. Patří mezi ne i Salmonella.

Salmonellou, bakterií způsobující nemoc známou jako salmonela nebo salmonelóza, se v létě nakazíte velmi snadno. Stačí, abyste si pochutnali na syrové nebo špatně či málo tepelně zpracované potravině a problém je na světě. A nemusí se přitom jednat jen o maso nebo vejce, trable může způsobit i nepasterizované mléko či džus, kontaminované ovoce, zelenina nebo ořechy.

Na jaká jídla si dávat pozor
Jedinou obranou je správná hygiena a vhodná tepelná úprava. Před každým jídlem byste si měli umýt ruce a stejně byste měli umýt i cokoliv, co se chystáte konzumovat. Tatarák se syrovým vejcem v létě raději vynechte, stejně jako oblíbený Caesar salát, v jehož majonézové zálivce se může ukrývat syrový žloutek. Pokud vaříte doma, snažte se vařit bezezbytkově a případné nedojedené jídlo hned zachladit, abyste nedali bakteriím možnost se rozmnožit.

Hlavně nezapomínat na mytí rukou
Pravděpodobnost nakažení salmonelózou se zvyšuje i oslabenou imunitou nebo manipulací s domácími zvířaty, především s ptáky a plazy. Jak si jistě pamatuje každý, kdo viděl skvělý film s Rudolfem Hrušínským, „Pozor, vizita!“, tak salmonelóza se může šířit i výkaly, proto je nezbytné nezapomínat na mytí rukou po návštěvě toalety, ale ani po mazlení s domácími zvířaty. Potraviny držte při doporučených teplotách, vhodně je upravujte a před manipulaci s nimi i po ní si vždy umyjte ruce, zejména jedná-li se o potraviny rizikové.

Jak se otrava salmonellou projevuje
A co všechno vlastně může ona nepříjemná salmonelóza způsobit? Po 8 až 72 hodinách od chvíle, kdy jste pozřeli něco nakaženého, se dostaví úporné bolesti břicha doprovázené křečemi, zimnice a horečka, průjem (i s příměsí krve), silná nevolnost a zvracení. K příznakům otravy bakterií salmonellou patří i bolesti svalů a dehydratace projevující se únavou, suchem v ústech, tmavou a čpavě páchnoucí močí. Zdravé lidi by symptomy měly opustit do dvou až sedmi dnů.

Pozor na bezpříznakové jedince
Bakterii v sobě ale můžete mít i v případě, že nevykazujete žádné z nepříjemných příznaků (jako to bylo v případě Hrušínského v „Pozor, vizita!“) a v takové situaci můžete jiné lidi nakazit stejně dobře, jako kdybyste symptomy vykazovali. Co s tím? Pokud se salmonelóza nachází ve vašem okolí, pokud jste přišli do styku s nakaženou osobou nebo na sobě pozorujete některé, byť jemné, náznaky a máte podezření, že by se mohlo jednat zrovna o salmonelu, neváhejte v zájmu svém i ostatních vyhledat lékařskou pomoc.

Nepodceňovat odpočinek a hodně pít
Při každé střevní infekci je především nutné doplňovat ztráty tekutin a společně s nimi i elektrolytů – je vhodné popíjet vodu, sát kostky ledu nebo užívat různé rehydratační nápoje, to vše s cílem zabránit dehydrataci. Na jídelníčku by se měly objevit pouze lehce stravitelné potraviny jako je rýže, starší pečivo, mrkev nebo banány. Vyhněte se fyzické aktivitě, odpočívejte a dopřejte tělu dostatek času, aby se z šoku a oslabení vzpamatovalo a nabralo zpět ztracené síly. V těžkých případech lékař může předepsat antibiotika, závažnou formou salmonely je tyfus typický kožní vyrážkou a horečkou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je to ale se složením hub a jejich výživovými hodnotami? Jsou houby vhodné...

Čtěte dál
Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu...
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Se slunečními dny je potřeba najít tu správnou ochranu. Debata o škodlivých látkách v opalovací kosmetice se táhne již několik let...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Léto je krásným, ale i poměrně náročným obdobím. Prázdniny, nároky dětí na pozornost, horko, ve kterém se vám nechce nic dělat. Potřeba...
Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Klimatizace, ačkoliv nám umí poskytnout v horkých dnech značnou úlevu, může při nesprávném používání nebo zanedbané údržbě způsobovat...
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...