Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?
zdroj: Shutterstock

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot. V nich se daří různým bakteriím, které nás v teplých měsících ohrožují více než jindy. Patří mezi ne i Salmonella.

Salmonellou, bakterií způsobující nemoc známou jako salmonela nebo salmonelóza, se v létě nakazíte velmi snadno. Stačí, abyste si pochutnali na syrové nebo špatně či málo tepelně zpracované potravině a problém je na světě. A nemusí se přitom jednat jen o maso nebo vejce, trable může způsobit i nepasterizované mléko či džus, kontaminované ovoce, zelenina nebo ořechy.

Na jaká jídla si dávat pozor
Jedinou obranou je správná hygiena a vhodná tepelná úprava. Před každým jídlem byste si měli umýt ruce a stejně byste měli umýt i cokoliv, co se chystáte konzumovat. Tatarák se syrovým vejcem v létě raději vynechte, stejně jako oblíbený Caesar salát, v jehož majonézové zálivce se může ukrývat syrový žloutek. Pokud vaříte doma, snažte se vařit bezezbytkově a případné nedojedené jídlo hned zachladit, abyste nedali bakteriím možnost se rozmnožit.

Hlavně nezapomínat na mytí rukou
Pravděpodobnost nakažení salmonelózou se zvyšuje i oslabenou imunitou nebo manipulací s domácími zvířaty, především s ptáky a plazy. Jak si jistě pamatuje každý, kdo viděl skvělý film s Rudolfem Hrušínským, „Pozor, vizita!“, tak salmonelóza se může šířit i výkaly, proto je nezbytné nezapomínat na mytí rukou po návštěvě toalety, ale ani po mazlení s domácími zvířaty. Potraviny držte při doporučených teplotách, vhodně je upravujte a před manipulaci s nimi i po ní si vždy umyjte ruce, zejména jedná-li se o potraviny rizikové.

Jak se otrava salmonellou projevuje
A co všechno vlastně může ona nepříjemná salmonelóza způsobit? Po 8 až 72 hodinách od chvíle, kdy jste pozřeli něco nakaženého, se dostaví úporné bolesti břicha doprovázené křečemi, zimnice a horečka, průjem (i s příměsí krve), silná nevolnost a zvracení. K příznakům otravy bakterií salmonellou patří i bolesti svalů a dehydratace projevující se únavou, suchem v ústech, tmavou a čpavě páchnoucí močí. Zdravé lidi by symptomy měly opustit do dvou až sedmi dnů.

Pozor na bezpříznakové jedince
Bakterii v sobě ale můžete mít i v případě, že nevykazujete žádné z nepříjemných příznaků (jako to bylo v případě Hrušínského v „Pozor, vizita!“) a v takové situaci můžete jiné lidi nakazit stejně dobře, jako kdybyste symptomy vykazovali. Co s tím? Pokud se salmonelóza nachází ve vašem okolí, pokud jste přišli do styku s nakaženou osobou nebo na sobě pozorujete některé, byť jemné, náznaky a máte podezření, že by se mohlo jednat zrovna o salmonelu, neváhejte v zájmu svém i ostatních vyhledat lékařskou pomoc.

Nepodceňovat odpočinek a hodně pít
Při každé střevní infekci je především nutné doplňovat ztráty tekutin a společně s nimi i elektrolytů – je vhodné popíjet vodu, sát kostky ledu nebo užívat různé rehydratační nápoje, to vše s cílem zabránit dehydrataci. Na jídelníčku by se měly objevit pouze lehce stravitelné potraviny jako je rýže, starší pečivo, mrkev nebo banány. Vyhněte se fyzické aktivitě, odpočívejte a dopřejte tělu dostatek času, aby se z šoku a oslabení vzpamatovalo a nabralo zpět ztracené síly. V těžkých případech lékař může předepsat antibiotika, závažnou formou salmonely je tyfus typický kožní vyrážkou a horečkou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko, že potkáme nakažené klíště, se již dávno z lesů, luk a hájů rozšířilo...

Čtěte dál
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...