Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji
zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem – když přestanete kupovat drahé chipsy, sušenky, slazené nápoje a další speciální pochutiny, rázem ušetříte a budete překvapeni, jak málo může být oproti tomu správné stravování nákladné.

I když je všude kolem spoustu pokušení, ve skutečnosti léto představuje poměrně ideální období pro vykročení na cestu zdravého životního stylu. Stačí se rozhlédnout – na každém kroku narazíte na čerstvé a lokální plodiny, které můžete využít při přípravě chutných a lehkých pokrmů. Začleňte je do jídelníčku a popřemýšlejte, čím by se daly doplnit. Přinášíme pár rad do začátku, s nimiž vás zdravý životní styl začne bavit a uvidíte, že si na něj velmi rychle zvyknete. Dost možná bude dokonce méně finančně nákladný než ten, jemuž jste se rozhodli dát sbohem.

1. Plánujte
Chcete ušetřit čas i peníze? Zkuste se naučit jídlo plánovat: vytvořte týdenní stravovací plán, sepište nákupní seznam a naplánujte si konkrétní recepty, při nichž zužitkujete ingredience, které jste nakoupili – v různých jídlech se mohou střídat, kombinovat a pokaždé chutnat jinak: vždy využijte čerstvé ovoce a zeleninu a střídejte různé celozrnné výrobky, luštěniny, koření a bylinky. Takový postup jednak zefektivní tvorbu nákupního seznamu, jednak přidá do vaší stravy spoustu rozmanitosti – uvidíte, jak se dají stejné přísady upravit na mnoho způsobů.

2. Vařte doma
Je příjemné se jednou za čas najíst v restauraci a užít si posezení jako celkový kulturní zážitek. Je ale jasné, že pokud budete takové radůstky vyhledávat denně a zaměřovat se navíc na speciální restaurace nabízející kvalitní a zdravou kuchyni, poněkud se vám to prodraží. Naučte se proto vařit doma, což kromě toho, že ušetříte, přinese i další významný benefit – budete přesně vědět, co dostanete na talíř. To usnadní přidání čerstvých a zdravých potravin do jídelníčku a také pomůže snížit příjem cukru, soli a umělých přísad.

3. Nebojte se nakupovat v akci
Trvanlivé potraviny jako jsou luštěniny, rýže, těstoviny nebo konzervovaná zelenina vydrží ve spíži dlouho a zajistí, že nikdy neztratíte inspiraci pro to, co uvařit, nebo že zkrátka budete muset objednat z místního fastfoodu, protože doma nebudete mít z čeho připravit plnohodnotné jídlo. Ušetříte a navíc se zásobíte potravinami, které vašemu organismu svědčí.

4. Nehledejte složitosti
Vedle mýtu, že zdravá strava musí být velmi drahá, se mezi lidmi drží i další pověra a sice, že uvařit zdravé jídlo je poměrně složité. To je ale naštěstí jen další mylná představa. Co je například složitého na uvaření celozrnných těstovin a jejich smíchání s tvarohem, medem a skořicí? A pokud patříte mezi příznivce slaných pokrmů, není nic jednoduššího než uvařit červenou čočku, na pánvi ji smíchat s podušenou cibulkou, mrkví a kupou rajčat dochucených česnekem a oreganem, smíchat s bulgurem a posypat lahůdkovým droždím a petrželkou. Zdravá strava nemusí být nutně nákladná ani složitá. Stačí přemýšlet.

5. Zužitkujte zbytky
Stává se, že navaříme více, než jsme měli v úmyslu, a potom přemýšlíme, co se zbytky. Končí často v koši? To je chyba! Jejich zužitkováním nejen, že ušetříte čas i peníze (nebudete muset připravovat další jídlo z nově koupených surovin), ale také objevíte nové chutě a zajímavé kombinace. Ze zbylých brambor můžete uplácat bramborové knedlíky nebo je využít při přípravě zdravého bramborového salátu s červenou řepou a zakysanou smetanou. Ovoce a zeleninu můžete zamrazit, stejně jako vývar, a vyndat, když je budete potřebovat. Cukroví se dá rozmixovat a použít místo mouky při přípravě chutného dezertu. A takových možností existuje celá řada.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...