Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem – když přestanete kupovat drahé chipsy, sušenky, slazené nápoje a další speciální pochutiny, rázem ušetříte a budete překvapeni, jak málo může být oproti tomu správné stravování nákladné.
I když je všude kolem spoustu pokušení, ve skutečnosti léto představuje poměrně ideální období pro vykročení na cestu zdravého životního stylu. Stačí se rozhlédnout – na každém kroku narazíte na čerstvé a lokální plodiny, které můžete využít při přípravě chutných a lehkých pokrmů. Začleňte je do jídelníčku a popřemýšlejte, čím by se daly doplnit. Přinášíme pár rad do začátku, s nimiž vás zdravý životní styl začne bavit a uvidíte, že si na něj velmi rychle zvyknete. Dost možná bude dokonce méně finančně nákladný než ten, jemuž jste se rozhodli dát sbohem.
1. Plánujte
Chcete ušetřit čas i peníze? Zkuste se naučit jídlo plánovat: vytvořte týdenní stravovací plán, sepište nákupní seznam a naplánujte si konkrétní recepty, při nichž zužitkujete ingredience, které jste nakoupili – v různých jídlech se mohou střídat, kombinovat a pokaždé chutnat jinak: vždy využijte čerstvé ovoce a zeleninu a střídejte různé celozrnné výrobky, luštěniny, koření a bylinky. Takový postup jednak zefektivní tvorbu nákupního seznamu, jednak přidá do vaší stravy spoustu rozmanitosti – uvidíte, jak se dají stejné přísady upravit na mnoho způsobů.
2. Vařte doma
Je příjemné se jednou za čas najíst v restauraci a užít si posezení jako celkový kulturní zážitek. Je ale jasné, že pokud budete takové radůstky vyhledávat denně a zaměřovat se navíc na speciální restaurace nabízející kvalitní a zdravou kuchyni, poněkud se vám to prodraží. Naučte se proto vařit doma, což kromě toho, že ušetříte, přinese i další významný benefit – budete přesně vědět, co dostanete na talíř. To usnadní přidání čerstvých a zdravých potravin do jídelníčku a také pomůže snížit příjem cukru, soli a umělých přísad.
3. Nebojte se nakupovat v akci
Trvanlivé potraviny jako jsou luštěniny, rýže, těstoviny nebo konzervovaná zelenina vydrží ve spíži dlouho a zajistí, že nikdy neztratíte inspiraci pro to, co uvařit, nebo že zkrátka budete muset objednat z místního fastfoodu, protože doma nebudete mít z čeho připravit plnohodnotné jídlo. Ušetříte a navíc se zásobíte potravinami, které vašemu organismu svědčí.
4. Nehledejte složitosti
Vedle mýtu, že zdravá strava musí být velmi drahá, se mezi lidmi drží i další pověra a sice, že uvařit zdravé jídlo je poměrně složité. To je ale naštěstí jen další mylná představa. Co je například složitého na uvaření celozrnných těstovin a jejich smíchání s tvarohem, medem a skořicí? A pokud patříte mezi příznivce slaných pokrmů, není nic jednoduššího než uvařit červenou čočku, na pánvi ji smíchat s podušenou cibulkou, mrkví a kupou rajčat dochucených česnekem a oreganem, smíchat s bulgurem a posypat lahůdkovým droždím a petrželkou. Zdravá strava nemusí být nutně nákladná ani složitá. Stačí přemýšlet.
5. Zužitkujte zbytky
Stává se, že navaříme více, než jsme měli v úmyslu, a potom přemýšlíme, co se zbytky. Končí často v koši? To je chyba! Jejich zužitkováním nejen, že ušetříte čas i peníze (nebudete muset připravovat další jídlo z nově koupených surovin), ale také objevíte nové chutě a zajímavé kombinace. Ze zbylých brambor můžete uplácat bramborové knedlíky nebo je využít při přípravě zdravého bramborového salátu s červenou řepou a zakysanou smetanou. Ovoce a zeleninu můžete zamrazit, stejně jako vývar, a vyndat, když je budete potřebovat. Cukroví se dá rozmixovat a použít místo mouky při přípravě chutného dezertu. A takových možností existuje celá řada.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga
Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...
Čtěte dál