Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce
zdroj: Shutterstock

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne v cizí zemi nebo prostředí, je dobré mít po ruce něco, co rychle uleví a způsobí, že obtíže ustoupí. Co rozhodně zabalit do lékárničky?

Změna stravy, vzduchu, prostředí celkově, k tomu stres vyvolaný klasickou cestovní horečkou, mírná dehydratace, teplo. To všechno může způsobit, že se naše tělo při cestách necítí tak úplně „ve své kůži“, což se projeví průjmem nebo nevolnostmi až zvracením. Jak si v takovém případě co nejrychleji pomoci? Sáhněte po jednom z těchto pěti spolehlivých prostředků.

1. Živočišné uhlí
Aktivní nebo živočišné uhlí je dobrým pomocníkem při zástavě akutního průjmu způsobeném tím, že jste snědli něco špatného, nebo při střevní infekci vyvolané bakteriemi či viry. V trávicím ústrojí se nevstřebává (podobně jako vláknina), což mu dává schopnost vázat na sebe škodlivé prvky (bakterie, toxiny, chemické sloučeniny, léčiva, také plyny, hnilobné produkty a různé toxické produkty metabolismu), které vyjdou ven stolicí a v organismu už nemohou škodit. Díky mechanismu působení aktivní uhlí nepomáhá pouze při průjmech a střevních infekcích, ale také při nadměrné plynatosti, nadýmání nebo zažívacích problémech, dokonce zánětech.

2. Jedlá soda
Známe ji jako prostředek, který při pečení dodá nadýchanost, i jako pomocníka při úklidu. Po sodě bikarboně neboli jedlé sodě (NaHCO3) ale můžete sáhnout i v případě, že vás náhle a nevysvětlitelně rozbolel žaludek. Užití je skutečně jednoduché: lžičku prášku stačí rozmíchat ve sklenici vody a celou směs následně vypít. Účinek na sebe nenechá dlouho čekat – při pálení žáhy jedlá soda neutralizuje působení žaludečních šťáv a zklidňuje podrážděný žaludek. Neměli byste ji ale za tímto účelem používat dlouhodobě, vnímejte ji spíše jako akutní výjimečné řešení. Při nadužívání totiž může spustit průjem a v jeho důsledku ztrátu vitaminů a minerálů.

3. Probiotika v kapslích
Rovnováhu střevních bakterií (mikroflóry) pomohou zlepšit také probiotika neboli bakterie mléčného kvašení. Ta se přirozeně nacházejí v zakysaných mléčných výrobcích jako je bílý jogurt nebo kefír, také v kysaném zelí nebo kvašené zelenině. Na cestách se ale vyplatí vsadit na probiotika v kapslích, která můžete mít vždy u sebe a v případě obtíží stačí zapít vodou a čekat, až začnou působit. Tyto živé mikroorganismy obnovují a pěstují přirozenou bakteriální flóru celého trávicího ústrojí a umí proto ulevit nejen od průjmů, ale od celkové rozladěnosti trávicího ústrojí.

4. Bylinné kapky
Přírodní medicína je mocná a řada lidí, kteří jí důvěřují, ví, jak dokáží některé bylinky zklidnit podrážděný žaludek. Koncentraci těchto léčivých látek v ucelené podobě poskytují různé bylinné kapičky, které seženete bez předpisu v lékárně. I když se složení různých přípravků od různých výrobců liší, vždy obsahují bylinky, které příznivě ovlivňují trávení. Patří mezi ně třeba pelyněk, puškvorec, hořec nebo máta.

5. Lék na zástavu průjmu
Do lékárničky rozhodně patří i kvalitní lék na zástavu průjmu (třeba Endiaron). Takové přípravky působí na střeva jako dezinfekce, cílí přímo na špatné bakterie, které problém způsobily (a také na plísně, kvasinky či prvoky, které mohou obtíže rovněž vyvolat) a nedotýkají se těch dobrých.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Příznivější počasí a stoupající teploty vybízejí k tomu trávit více času venku a věnovat se něčemu, co v zimě možná vědomě opomíjíme,...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...