Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?
zdroj: Shutterstock

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými drinky. Stačí málo a nevinná záliba se může zvrtnout v něco, co uškodí nejen celoročně budovaným křivkám, ale i celkovému zdraví. Dá se vůbec grilovat tak, aby to tělu neškodilo?

Odpověď je nasnadě. Říká se, že všeho moc škodí, a stejně je i v případě grilování. Pokud si člověk, který se setrvale stravuje zdravě a pravidelně se hýbe, čas od času „zahřeší“ a ujede na něčem grilovaném, rozhodně mu to nijak závažně neublíží. Podobně jak když jedlík, který se v ničem nežinýruje, zařadí jeden či dva odlehčené dny. Záleží tedy nejen na přístupu, ale i na množství.

Jak grilování sloučit se zdravým životním stylem
Platí tedy, že za určitých podmínek se grilování se zdravým životním stylem sloučit dá a nemusí představovat ani nikterak významný prohřešek. „Zásadní je dodržovat čtyři základní podmínky,“ říká Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. „Tedy negrilovat na otevřeném ohni, vybírat vhodné suroviny a připravovat je na zdravější způsob grilování, nepřejídat se co do množství a negrilovat příliš často, spíše si grilované pokrmy dopřávat jen občas,“ vyjmenovává.

Co je na grilování nejhorší
Škodlivé je grilování primárně již samotným způsobem tepelné úpravy masa, která patří k vůbec nejméně příznivým svého druhu. „Dále je to obecně složení ‚grilovacího jídelníčku‘, který je plný marinád, různých omáček, pečiva a alkoholu,“ vyjmenovává Michaela Bebová s tím, že tomu všemu příliš nepřidává ani pozdní hodina, v níž většinou všechny tyto pochutiny ve velkém konzumujeme.

Karcinogenní látky
Samotná nezdravost grilování ale plyne především z procesů, které v potravinách během tepelné úpravy probíhají. „Bílkoviny podléhají reakcím, při kterých vznikají prokarcinogenní a karcinogenní látky,“ říká Michaela. Další zádrhel představuje oheň, s nímž maso při grilování přichází do styku. „Kapající tuk do ohně vytváří spaliny, které ulpívají na mase, se kterým je konzumujeme. Navíc často to přeženeme tak, že maso či uzeniny konzumujeme černé jako uhel,“ říká biochemička.

Ne grilovaná, ale čerstvá zelenina
Nebezpečné černé spaliny však nevznikají pouze na mase grilovaném na otevřeném ohni, ale i na zelenině, kterou v dobré víře k masu přikusujeme. Pokud ji upravujeme na otevřeném ohni, může nám uškodit podobně jako maso. Proto platí, že bychom si ke grilovanému masu, sýru apod. měli dopřát zeleninu, ale čerstvou a to v hojném množství tak, abychom doplnili vitaminy, fytochemikálie a vlákninu, zasytili se a nedojídali se tolik pečivem, které obsahuje další kilokalorie navíc.

Jaké potraviny vybírat
Pokud nechceme, aby grilování hubnutí narušovalo, měli bychom vybírat libové maso a ne uzeniny: „Ty jsou na gril nejhorší, protože jsou hodně tučné,“ upozorňuje biochemička. K bílkovině je pak vždy rozumné konzumovat mnoho zeleniny a různé marinády, zálivky a dresingy připravovat z domácích zdrojů a surovin. Nebudete tak do sebe dostávat zbytečně mnoho cukru a dalších konzervantů, které se vyskytují v trvanlivých dipech a omáčkách. Negrilujte také na otevřeném ohni, mnohem rozumnější je suroviny zabalit do alobalu.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Rádi byste si zvolili pravidelnou dobu cvičení a přemýšlíte, kdy je nejlepší čas? Pokud uvažujete o ranních hodinách, určitě jste také zaznamenali názor, že cvičit nalačno je pro tělo nejefektivnější....

Čtěte dál
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Zvyky, které ničí vaše srdce. Čemu byste se měli vyhýbat?

Zvyky, které ničí vaše srdce. Čemu byste se měli vyhýbat?

Ačkoliv existují návyky, které jsou pro srdce a celkové zdraví špatné na první pohled, jsou i takové, které škodí plíživě, aniž byste...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Píchnutí včelou, vosou, sršněm: Jak vypadá normální reakce a kdy je třeba volat lékaře?

Píchnutí včelou, vosou, sršněm: Jak vypadá normální reakce a kdy je třeba volat lékaře?

Podobně jako voda, slunce a zmrzlina patří k létu i méně příjemné záležitosti, mezi nimiž je jednou z nejobvyklejších bodnutí hmyzem...
Jaká je souvislost mezi obezitou a depresemi?

Jaká je souvislost mezi obezitou a depresemi?

Ačkoliv není pravidlem, že každý obézní člověk musí nutně trpět depresí, existuje mnoho případů, kdy jsou tyto dva faktory přítomny...
Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Turistika jako ideální letní pohyb na čerstvém vzduchu

Někdo může strávit celé léto na jednom místě, třeba u vody s prutem na ryby, jiní dají přednost turistice. Turistika, to jsou výlety,...
Alergie na slunce: Jak sluneční vyrážka vypadá a jak jí předejít?

Alergie na slunce: Jak sluneční vyrážka vypadá a jak jí předejít?

Alergie na slunce je termín, který se používá k popisu řady stavů, při nichž se na pokožce vystavené slunci objeví svědivá červená...
Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Aromaterapeutické prostředky jsou skvělou součástí letní lékárničky. Co je dobré mít po ruce, abyste prožili léto v pohodě a jak řešit,...