Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?
zdroj: Shutterstock

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými drinky. Stačí málo a nevinná záliba se může zvrtnout v něco, co uškodí nejen celoročně budovaným křivkám, ale i celkovému zdraví. Dá se vůbec grilovat tak, aby to tělu neškodilo?

Odpověď je nasnadě. Říká se, že všeho moc škodí, a stejně je i v případě grilování. Pokud si člověk, který se setrvale stravuje zdravě a pravidelně se hýbe, čas od času „zahřeší“ a ujede na něčem grilovaném, rozhodně mu to nijak závažně neublíží. Podobně jak když jedlík, který se v ničem nežinýruje, zařadí jeden či dva odlehčené dny. Záleží tedy nejen na přístupu, ale i na množství.

Jak grilování sloučit se zdravým životním stylem
Platí tedy, že za určitých podmínek se grilování se zdravým životním stylem sloučit dá a nemusí představovat ani nikterak významný prohřešek. „Zásadní je dodržovat čtyři základní podmínky,“ říká Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. „Tedy negrilovat na otevřeném ohni, vybírat vhodné suroviny a připravovat je na zdravější způsob grilování, nepřejídat se co do množství a negrilovat příliš často, spíše si grilované pokrmy dopřávat jen občas,“ vyjmenovává.

Co je na grilování nejhorší
Škodlivé je grilování primárně již samotným způsobem tepelné úpravy masa, která patří k vůbec nejméně příznivým svého druhu. „Dále je to obecně složení ‚grilovacího jídelníčku‘, který je plný marinád, různých omáček, pečiva a alkoholu,“ vyjmenovává Michaela Bebová s tím, že tomu všemu příliš nepřidává ani pozdní hodina, v níž většinou všechny tyto pochutiny ve velkém konzumujeme.

Karcinogenní látky
Samotná nezdravost grilování ale plyne především z procesů, které v potravinách během tepelné úpravy probíhají. „Bílkoviny podléhají reakcím, při kterých vznikají prokarcinogenní a karcinogenní látky,“ říká Michaela. Další zádrhel představuje oheň, s nímž maso při grilování přichází do styku. „Kapající tuk do ohně vytváří spaliny, které ulpívají na mase, se kterým je konzumujeme. Navíc často to přeženeme tak, že maso či uzeniny konzumujeme černé jako uhel,“ říká biochemička.

Ne grilovaná, ale čerstvá zelenina
Nebezpečné černé spaliny však nevznikají pouze na mase grilovaném na otevřeném ohni, ale i na zelenině, kterou v dobré víře k masu přikusujeme. Pokud ji upravujeme na otevřeném ohni, může nám uškodit podobně jako maso. Proto platí, že bychom si ke grilovanému masu, sýru apod. měli dopřát zeleninu, ale čerstvou a to v hojném množství tak, abychom doplnili vitaminy, fytochemikálie a vlákninu, zasytili se a nedojídali se tolik pečivem, které obsahuje další kilokalorie navíc.

Jaké potraviny vybírat
Pokud nechceme, aby grilování hubnutí narušovalo, měli bychom vybírat libové maso a ne uzeniny: „Ty jsou na gril nejhorší, protože jsou hodně tučné,“ upozorňuje biochemička. K bílkovině je pak vždy rozumné konzumovat mnoho zeleniny a různé marinády, zálivky a dresingy připravovat z domácích zdrojů a surovin. Nebudete tak do sebe dostávat zbytečně mnoho cukru a dalších konzervantů, které se vyskytují v trvanlivých dipech a omáčkách. Negrilujte také na otevřeném ohni, mnohem rozumnější je suroviny zabalit do alobalu.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Příznivější počasí a stoupající teploty vybízejí k tomu trávit více času venku a věnovat se něčemu, co v zimě možná vědomě opomíjíme, totiž sportu. Jak začlenit pohyb do každého dne a začít se cítit ve...

Čtěte dál
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak zhubnout podle zásad ájurvédy? Tisíce let ověřené postupy vám pomohou získat rovnováhu

Jak zhubnout podle zásad ájurvédy? Tisíce let ověřené postupy vám pomohou získat rovnováhu

Hned v úvodu je potřeba zmínit základní fakt, a to je ten, že slovo dieta v ájurvédě neexistuje. Přesto hubnout podle ájurvédy lze....
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Jak si vybrat vhodné jídlo z menu, abyste nenarušili vaši snahu o hubnutí?

Jak si vybrat vhodné jídlo z menu, abyste nenarušili vaši snahu o hubnutí?

Vnímáte výlet do restaurace jako stravovací hřích? Není to nutné. Zajít si na dobré jídlo nemusí vždy znamenat bůhvíjaký úlet. Je v...
Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Kdekdo asi již zaznamenal, že jíst hamburger bez masa je teď celkem v kurzu. Výrobky napodobující maso jsou sice průmyslově zpracované,...
Chvála pomalosti aneb najděte si 30 minut na jídlo, pohyb i odpočinek

Chvála pomalosti aneb najděte si 30 minut na jídlo, pohyb i odpočinek

Každý má nějaké vysněné cíle. Může jít o hubnutí, vyrýsování postavy, začít relaxovat nebo se celkově více hýbat, případně lépe jíst....
Co dělat, když vám hubnutí naruší úraz nebo náhlá nemoc? Vše má své řešení

Co dělat, když vám hubnutí naruší úraz nebo náhlá nemoc? Vše má své řešení

Většinou se rozhodneme pro hubnutí v době, kdy jsme v plné síle a máme dost energie na nové výzvy. Faktem je, že s redukčními režimy...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že...