Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?
zdroj: Shutterstock

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými drinky. Stačí málo a nevinná záliba se může zvrtnout v něco, co uškodí nejen celoročně budovaným křivkám, ale i celkovému zdraví. Dá se vůbec grilovat tak, aby to tělu neškodilo?

Odpověď je nasnadě. Říká se, že všeho moc škodí, a stejně je i v případě grilování. Pokud si člověk, který se setrvale stravuje zdravě a pravidelně se hýbe, čas od času „zahřeší“ a ujede na něčem grilovaném, rozhodně mu to nijak závažně neublíží. Podobně jak když jedlík, který se v ničem nežinýruje, zařadí jeden či dva odlehčené dny. Záleží tedy nejen na přístupu, ale i na množství.

Jak grilování sloučit se zdravým životním stylem
Platí tedy, že za určitých podmínek se grilování se zdravým životním stylem sloučit dá a nemusí představovat ani nikterak významný prohřešek. „Zásadní je dodržovat čtyři základní podmínky,“ říká Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. „Tedy negrilovat na otevřeném ohni, vybírat vhodné suroviny a připravovat je na zdravější způsob grilování, nepřejídat se co do množství a negrilovat příliš často, spíše si grilované pokrmy dopřávat jen občas,“ vyjmenovává.

Co je na grilování nejhorší
Škodlivé je grilování primárně již samotným způsobem tepelné úpravy masa, která patří k vůbec nejméně příznivým svého druhu. „Dále je to obecně složení ‚grilovacího jídelníčku‘, který je plný marinád, různých omáček, pečiva a alkoholu,“ vyjmenovává Michaela Bebová s tím, že tomu všemu příliš nepřidává ani pozdní hodina, v níž většinou všechny tyto pochutiny ve velkém konzumujeme.

Karcinogenní látky
Samotná nezdravost grilování ale plyne především z procesů, které v potravinách během tepelné úpravy probíhají. „Bílkoviny podléhají reakcím, při kterých vznikají prokarcinogenní a karcinogenní látky,“ říká Michaela. Další zádrhel představuje oheň, s nímž maso při grilování přichází do styku. „Kapající tuk do ohně vytváří spaliny, které ulpívají na mase, se kterým je konzumujeme. Navíc často to přeženeme tak, že maso či uzeniny konzumujeme černé jako uhel,“ říká biochemička.

Ne grilovaná, ale čerstvá zelenina
Nebezpečné černé spaliny však nevznikají pouze na mase grilovaném na otevřeném ohni, ale i na zelenině, kterou v dobré víře k masu přikusujeme. Pokud ji upravujeme na otevřeném ohni, může nám uškodit podobně jako maso. Proto platí, že bychom si ke grilovanému masu, sýru apod. měli dopřát zeleninu, ale čerstvou a to v hojném množství tak, abychom doplnili vitaminy, fytochemikálie a vlákninu, zasytili se a nedojídali se tolik pečivem, které obsahuje další kilokalorie navíc.

Jaké potraviny vybírat
Pokud nechceme, aby grilování hubnutí narušovalo, měli bychom vybírat libové maso a ne uzeniny: „Ty jsou na gril nejhorší, protože jsou hodně tučné,“ upozorňuje biochemička. K bílkovině je pak vždy rozumné konzumovat mnoho zeleniny a různé marinády, zálivky a dresingy připravovat z domácích zdrojů a surovin. Nebudete tak do sebe dostávat zbytečně mnoho cukru a dalších konzervantů, které se vyskytují v trvanlivých dipech a omáčkách. Negrilujte také na otevřeném ohni, mnohem rozumnější je suroviny zabalit do alobalu.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rybízový koláč s kefírem

Rybízový koláč s kefírem

Rybíz patří mezi naše sezónní bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho kyselá chuť však ne každému vyhovuje. Vyzkoušejte proto připravit sladký koláč s kefírem, oslazený medem.

Čtěte dál
Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Aromaterapeutické prostředky jsou skvělou součástí letní lékárničky. Co je dobré mít po ruce, abyste prožili léto v pohodě a jak řešit,...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Jak eliminovat časté záněty močového měchýře? Zbavte se těchto zlozvyků

Jak eliminovat časté záněty močového měchýře? Zbavte se těchto zlozvyků

Ženy trpí na záněty močového měchýře výrazně častěji než muži. Důvodem je kratší močová trubice a blízkost pochvy a konečníku. Důsledkem...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Spaní v přírodě: Na co myslet a co rozhodně nenechávat doma

Spaní v přírodě: Na co myslet a co rozhodně nenechávat doma

Spaní pod širákem k létu neodmyslitelně patří, v sepětí s přírodou můžeme plně vychutnat volné chvíle, zažít dobrodružství a třeba...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Vstávat s plochým břichem si přeje snad každý. A právě v létě, kdy chodíme v plavkách a obecně odhalujeme mnohem více kůže než kdykoliv...
Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Jak na zažívací obtíže při letním cestování: 5 pomocníků, které se vyplatí mít v lékárničce

Střevní nebo zažívací obtíže bývají při dovolených (nejen) v zahraničí častými nechtěnými společníky. Když vás něco takového přepadne...
Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

Bolesti, křeče, průjem a nevolnost – jak se v létě vyhnout Salmonele?

S létem nesouvisejí jen příjemná potěšení, jako je volno, slunce a koupání, ale i některé obtíže vznikající důsledkem vysokých teplot....