Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými drinky. Stačí málo a nevinná záliba se může zvrtnout v něco, co uškodí nejen celoročně budovaným křivkám, ale i celkovému zdraví. Dá se vůbec grilovat tak, aby to tělu neškodilo?
Odpověď je nasnadě. Říká se, že všeho moc škodí, a stejně je i v případě grilování. Pokud si člověk, který se setrvale stravuje zdravě a pravidelně se hýbe, čas od času „zahřeší“ a ujede na něčem grilovaném, rozhodně mu to nijak závažně neublíží. Podobně jak když jedlík, který se v ničem nežinýruje, zařadí jeden či dva odlehčené dny. Záleží tedy nejen na přístupu, ale i na množství.
Jak grilování sloučit se zdravým životním stylem
Platí tedy, že za určitých podmínek se grilování se zdravým životním stylem sloučit dá a nemusí představovat ani nikterak významný prohřešek. „Zásadní je dodržovat čtyři základní podmínky,“ říká Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. „Tedy negrilovat na otevřeném ohni, vybírat vhodné suroviny a připravovat je na zdravější způsob grilování, nepřejídat se co do množství a negrilovat příliš často, spíše si grilované pokrmy dopřávat jen občas,“ vyjmenovává.
Co je na grilování nejhorší
Škodlivé je grilování primárně již samotným způsobem tepelné úpravy masa, která patří k vůbec nejméně příznivým svého druhu. „Dále je to obecně složení ‚grilovacího jídelníčku‘, který je plný marinád, různých omáček, pečiva a alkoholu,“ vyjmenovává Michaela Bebová s tím, že tomu všemu příliš nepřidává ani pozdní hodina, v níž většinou všechny tyto pochutiny ve velkém konzumujeme.
Karcinogenní látky
Samotná nezdravost grilování ale plyne především z procesů, které v potravinách během tepelné úpravy probíhají. „Bílkoviny podléhají reakcím, při kterých vznikají prokarcinogenní a karcinogenní látky,“ říká Michaela. Další zádrhel představuje oheň, s nímž maso při grilování přichází do styku. „Kapající tuk do ohně vytváří spaliny, které ulpívají na mase, se kterým je konzumujeme. Navíc často to přeženeme tak, že maso či uzeniny konzumujeme černé jako uhel,“ říká biochemička.
Ne grilovaná, ale čerstvá zelenina
Nebezpečné černé spaliny však nevznikají pouze na mase grilovaném na otevřeném ohni, ale i na zelenině, kterou v dobré víře k masu přikusujeme. Pokud ji upravujeme na otevřeném ohni, může nám uškodit podobně jako maso. Proto platí, že bychom si ke grilovanému masu, sýru apod. měli dopřát zeleninu, ale čerstvou a to v hojném množství tak, abychom doplnili vitaminy, fytochemikálie a vlákninu, zasytili se a nedojídali se tolik pečivem, které obsahuje další kilokalorie navíc.
Jaké potraviny vybírat
Pokud nechceme, aby grilování hubnutí narušovalo, měli bychom vybírat libové maso a ne uzeniny: „Ty jsou na gril nejhorší, protože jsou hodně tučné,“ upozorňuje biochemička. K bílkovině je pak vždy rozumné konzumovat mnoho zeleniny a různé marinády, zálivky a dresingy připravovat z domácích zdrojů a surovin. Nebudete tak do sebe dostávat zbytečně mnoho cukru a dalších konzervantů, které se vyskytují v trvanlivých dipech a omáčkách. Negrilujte také na otevřeném ohni, mnohem rozumnější je suroviny zabalit do alobalu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích
Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...
Čtěte dál
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz
