Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?

Sezóna grilování je tu. Jak si ji užít bez zbytečných následků na zdraví?
zdroj: Shutterstock

Grilování k létu zkrátka patří, stejně jako posezení s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu a klábosení nad cinkáním sklenek s alkoholickými drinky. Stačí málo a nevinná záliba se může zvrtnout v něco, co uškodí nejen celoročně budovaným křivkám, ale i celkovému zdraví. Dá se vůbec grilovat tak, aby to tělu neškodilo?

Odpověď je nasnadě. Říká se, že všeho moc škodí, a stejně je i v případě grilování. Pokud si člověk, který se setrvale stravuje zdravě a pravidelně se hýbe, čas od času „zahřeší“ a ujede na něčem grilovaném, rozhodně mu to nijak závažně neublíží. Podobně jak když jedlík, který se v ničem nežinýruje, zařadí jeden či dva odlehčené dny. Záleží tedy nejen na přístupu, ale i na množství.

Jak grilování sloučit se zdravým životním stylem
Platí tedy, že za určitých podmínek se grilování se zdravým životním stylem sloučit dá a nemusí představovat ani nikterak významný prohřešek. „Zásadní je dodržovat čtyři základní podmínky,“ říká Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. „Tedy negrilovat na otevřeném ohni, vybírat vhodné suroviny a připravovat je na zdravější způsob grilování, nepřejídat se co do množství a negrilovat příliš často, spíše si grilované pokrmy dopřávat jen občas,“ vyjmenovává.

Co je na grilování nejhorší
Škodlivé je grilování primárně již samotným způsobem tepelné úpravy masa, která patří k vůbec nejméně příznivým svého druhu. „Dále je to obecně složení ‚grilovacího jídelníčku‘, který je plný marinád, různých omáček, pečiva a alkoholu,“ vyjmenovává Michaela Bebová s tím, že tomu všemu příliš nepřidává ani pozdní hodina, v níž většinou všechny tyto pochutiny ve velkém konzumujeme.

Karcinogenní látky
Samotná nezdravost grilování ale plyne především z procesů, které v potravinách během tepelné úpravy probíhají. „Bílkoviny podléhají reakcím, při kterých vznikají prokarcinogenní a karcinogenní látky,“ říká Michaela. Další zádrhel představuje oheň, s nímž maso při grilování přichází do styku. „Kapající tuk do ohně vytváří spaliny, které ulpívají na mase, se kterým je konzumujeme. Navíc často to přeženeme tak, že maso či uzeniny konzumujeme černé jako uhel,“ říká biochemička.

Ne grilovaná, ale čerstvá zelenina
Nebezpečné černé spaliny však nevznikají pouze na mase grilovaném na otevřeném ohni, ale i na zelenině, kterou v dobré víře k masu přikusujeme. Pokud ji upravujeme na otevřeném ohni, může nám uškodit podobně jako maso. Proto platí, že bychom si ke grilovanému masu, sýru apod. měli dopřát zeleninu, ale čerstvou a to v hojném množství tak, abychom doplnili vitaminy, fytochemikálie a vlákninu, zasytili se a nedojídali se tolik pečivem, které obsahuje další kilokalorie navíc.

Jaké potraviny vybírat
Pokud nechceme, aby grilování hubnutí narušovalo, měli bychom vybírat libové maso a ne uzeniny: „Ty jsou na gril nejhorší, protože jsou hodně tučné,“ upozorňuje biochemička. K bílkovině je pak vždy rozumné konzumovat mnoho zeleniny a různé marinády, zálivky a dresingy připravovat z domácích zdrojů a surovin. Nebudete tak do sebe dostávat zbytečně mnoho cukru a dalších konzervantů, které se vyskytují v trvanlivých dipech a omáčkách. Negrilujte také na otevřeném ohni, mnohem rozumnější je suroviny zabalit do alobalu.  

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti...
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem...
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy...
Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Létání k létu patří, ale ne každý je dobře snáší. Někdo létání miluje a nedělá mu sebemenší problémy, někomu naopak způsobuje úzkostné...
Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě...
Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Léto si žádá bezchybné oholení, minimálně pokud jde o podpaží a nohy. Pokud ale vyrážíte k vodě, bude to chtít ještě alespoň upravit...
Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Klimakterium, známé také jako menopauza, je přirozenou fází života ženy, která obvykle nastává okolo 45. a 55. roku života. Tento přechod...
Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Sluneční záření, slaná mořská voda a chlór z bazénů mohou mít na vlasy nejrůznější negativní dopady. Vlas sám o sobě, byť se to nezdá,...
Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké letní dny přinášejí nejen radost z teplého počasí, ale také starost, zvláště lidem trpícím nějakým běžným chronickým onemocněním....
Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...