Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím
zdroj: Shutterstock

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat celý svůj život a stresuje vás jen představa, jak si denně odpíráte sladkosti a snídáte suché vločky, pak takové starosti hoďte za hlavu. Existuje mnoho cest, jak docílit své vysněné postavy nebo být zdravější. My vám teď nabídneme pár drobných změn v jídelníčku, které nebolí, ale mohou přinést skvělé výsledky!

Začněte vnímat pocit sytosti a hladu
Pravidelnost v jídle bývá největším úskalím. Někdo jí málo a jen večer, jiný za den sní všechno, na co přijde. Už ani nejsme schopni vnímat, jestli jíme opravdu jen když máme hlad, nudíme se nebo jsou v tom jiné pocity. Neřiďte se tím, kolikrát denně jedí ostatní, soustřeďte se sami na sebe a vnímejte před každým jídlem, jak velký máte hlad a zda teď opravdu potřebujete jíst. Časem tak můžete ze své denní rutiny vymazat chvíle, kdy jíte automaticky, z jiných podnětů. Vnímavost používejte i během jídla. Leckdy se vám může stát, že nepotřebujete dojíst celou porci a jste přitom syti tak akorát. Je to zkrátka jednoduché – všímat si, kdy tělo má hlad a v tu chvíli ho nakrmit. Přesto je to dnes naopak ten nejtěžší úkol, protože jsme hlavu odpojili od svého těla a už nevíme, co a kdy děláme.

TIP: Začněte vnímat hlad a sytost. Sami si tak určíte pravidelnost v jídle a zabráníte výkyvům cukru v krvi.

Mějte u sebe nouzové svačinky
Těmto výkyvům se můžete snadno vyhnout, když budete mít po ruce vždy nějakou nouzovou svačinku. Pak vám nehrozí, že necháte tělo delší dobu hladovět a nenecháte trpět také svůj mozek, který se tímto stavem dostává do zbytečného stresu. Navíc se tak vyhnete záchvatům přejídání. Po krátkém čase se to projeví nejen fyzicky, ale také na vaší psychice a výkonnosti.

TIP: Svačinky můžete volit v podobě kvalitních obilných či ořechových tyčinek, směsi ořechů, sušeného nebo čerstvého ovoce, mějte v práci připravené také celozrnné pečivo s luštěninovou pomazánkou, sušené maso, sýr cottage, tvaroh s ovocem nebo celozrnné krekry s žervé, které je díky tvarohu vhodnější než například lučina, což je v základu smetanový sýr.

Máte rádi ovoce? Dopřejte si celé kusy!
V nedávné době se na výsluní dostaly čerstvé ovocné šťávy neboli freshe a také smoothies. Oblibu si tyto nápoje získaly nejen díky skvělé chuti. Je to hlavně jednoduchá a rychlá možnost, jak do sebe dostat čerstvé ovoce. Bohužel ale tyto „nápoje“ patří mezi klasické stravovací pasti. Sami si zhodnoťte, jaký je asi pro tělo rozdíl, když si dáte skleničku pomerančové šťávy nebo sníte jeden celý pomeranč. V první řadě budete na jednu skleničku nápoje potřebovat více kusů pomeranče, o to více cukru a kalorií přijmete. Zato jedním pomerančem ušetříte několik gramů cukru a své tělo obohatíte o vlákninu. O lepší sytící schopnosti jednoho celého pomeranče ani nemluvě.

TIP: Chcete-li si tedy dopřát vitamíny z ovoce, dejte si raději jeden celý kus ovoce než fresh nebo smoothie, do kterého jste dali kusů několik. Přijali byste tak zbytečně mnoho cukru a energie navíc.

Snídejte polévky!
Zní to zvláštně že? Ale není to nesmysl. Asiaté na tento druh snídaně přísahají! Ráno je dobré tělu dopřát teplé jídlo, zažehnete tím váš vnitřní oheň a rozproudíte metabolismus. Rovněž tělu dodáte zdravé tekutiny, které tělo po celé noci radostně přijme. Připravte si polévku už předchozí den a ráno ji jen ohřejete. Skvělá, rychlá, a hlavně zdravá varianta snídaně je za pár minut na stole!

TIP: Pokud už vám tedy obilné kaše lezou krkem, nebo je nemáte rádi, zkuste právě polévky. Když ani to vás neosloví, dejte si každé ráno alespoň sklenici teplé vody nalačno.

Těstovin se bát nemusíte – volte jen ty správné!
Tohle jídlo milují lidé po celém světě. Existují tisíce variant a kombinací, navíc jsou rychle hotové. I když hubnete, nemusíte se jich vzdávat. Pouze chytře vybírejte a nezůstávejte jen u klasického druhu s minimem vlákniny, zato s nemalou dávkou energie. Už celkem zažité jsou různé celozrnné varianty, teď se k nim ale přidaly také verze luštěninové nebo zeleninové. Pokud si místo klasických těstovin připravíte variantu z luštěnin, dodáte svému tělu až čtyřikrát více bílkovin a o dost více vlákniny. Bonusem tedy je, že vás takové těstoviny lépe zasytí a nesníte jich tolik.

TIP: Vsaďte na těstoviny z červené čočky, z cizrny, z hrachu nebo z kvalitní (nejlépe bio) sóji.

Mlsání a zobání povoleno
Pokud je vaším zvykem dát si každý den čokoládu, ani to si nemusíte odpírat. Patříte mezi čokoholiky? Pak si vybírejte pouze kvalitní druhy a nejlépe čokoládu hořkou, s vysokým obsahem kakaa. Ve složení byste také neměli najít žádné palmové nebo kokosové tuky, ani klasický cukr, éčka jakbysmet. Díky výrazné hořké chuti vám navíc bude stačit jen malý kousek a nehrozí snězení celé tabulky naráz. Doplníte také minerály, antioxidanty, díky kofeinu vás i příjemně nabudí.

Mlsáte spíše naslano v podobě chipsů? Pak se i v tomto případě hlásí o slovo luštěniny. Mějte po ruce hrachové nebo čočkové tyčinky, krekry se semínky, nebo cizrnové pečené chipsy, které obsahují až o 50 % méně tuku. Tyto varianty mohou navíc nabídnout také vlákninu, větší sytivost a skvěle si pochutnáte!

TIP: Když vás honí mlsná, sáhněte po hořké čokoládě nebo luštěninových chipsech.

Nic si neodpírejte, ale myslete na zeleninu
Každý má své oblíbené jídlo, bez kterého nemůže žít. Pro někoho je to svíčková s knedlíkem nebo guláš, jiný se nedokáže vzdát hranolek a řízků. Dobrá zpráva je, že i když chcete pro své tělo začít něco dělat a třeba i zhubnout, nemusíte se se svým oblíbeným jídlem navždy rozloučit. O tom zdravý životní styl opravdu není. Zkuste ale sami sobě určit podmínku, že takové jídlo omezíte, co to půjde, a vždy si k němu přidáte spoustu zeleniny. Pořád na tom budete lépe, než když si dáte řízek velký jako váš talíř. Milujete hranolky? Nemusíte je smažit, upečte si je v troubě. Přidejte jen bylinky, trochu oleje a sůl. Časem můžete přidat do trouby i ten řízek a pak poznáte, že smažení vám opravdu nechybí. Výsledek bude stát za to.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Cholesterol, slovo opředené obavami a mýty. Představme si cholesterol jako dvojsečný meč. Na jedné straně je nezbytný pro správné fungování...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...