Minerály si naše tělo nedokáže samo vytvořit, jsme tedy závislí na jejich příjmu stravou. Jinak tomu není ani v případě hořčíku, který patří mezi nejdůležitější prvky. Tento minerál je potřeba pravidelně tělu dodávat, je totiž nezbytný pro širokou škálu metabolických dějů, v nichž funguje jako kofaktor enzymů. Jak poznáte jeho nedostatek? A které potraviny byste měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku, abyste hořčík doplnili?
Hořčík nám dává život
Hořčík je zodpovědný za řadu tělesných procesů. Mezi hlavní funkce hořčíku patří správná činnost svalů a nervů a je zodpovědný za tvorbu energie – bez něj by zkrátka nebyl pohyb ani život. Je to rovněž důležitý prvek pro tvorbu kostí a zubů. Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost. Populace však trpí spíš nedostatkem tohoto minerálu, a to z důvodu nízkého nebo naopak moc vysokého příjmu vápníku. Ten totiž v těchto dvou situacích potlačuje metabolismus hořčíku. Je tedy důležité přijímat vápník a hořčík ve správném poměru, přibližně 2:1.
Pravidelný a optimální příjem hořčíku může fungovat jako prevence cukrovky 2. typu, jelikož pomáhá při tvorbě a využití inzulinu. Svaly díky hořčíku dostatečně relaxují a když je ho nedostatek, trpí tělo naopak na svalové křeče. Kromě toho hořčík také bojuje proti únavě, zlepšuje soustředěnost, reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu.
Zatočte s únavou díky hořčíku
Denně byste měli přijmout průměrně 300–350 mg hořčíku. V průběhu těhotenství, při fyzické zátěži, při onemocnění srdce a při cukrovce byste ho ale měli dodávat ve vyšších dávkách. Jeho potřeba se zvyšuje také s přibývajícím věkem. Na dostatečný a pravidelný příjem hořčíku pamatujte také v době zvýšeného stresu, jste-li ve znečištěném prostředí nebo často konzumujete alkohol.
Vstřebávání tohoto důležitého minerálu je ale ovlivněno řadou faktorů. Jak již bylo zmíněno, negativně jej můžeme ovlivnit například nadměrným příjmem potravin s vysokým obsahem vápníku, ale také fosforu nebo naopak nedostatkem vitamínů B1, B2 a B6. Proto často najdete hořčík jako doplněk stravy společně s vitamínem B6. Vysoký příjem sacharidů a tuků (hlavně těch živočišných) rovněž není dobrý pro optimální vstřebávání hořčíku.
Jak poznáte jeho nedostatek?
Nízká hladina hořčíku se obvykle projevuje svalovými křečemi, a to zejména v nočních hodinách nejčastěji v oblasti lýtek. Také vás může trápit špatný spánek, zvýšená únava a špatná koncentrace. Chybí-li vám v těle hořčík dlouhodobě, negativně to ovlivňuje vaši psychiku, což se projeví depresemi, špatnou náladou, podrážděností a celkovou náladovostí. Na řadu pak také přicházejí migrény a celkový pokles imunity. Výjimkou nejsou ani bolesti u srdce či bušení, také brnění nebo slabost končetin a padání vlasů.
V čem najdete nejlepší zdroje hořčíku?
Ideálním zdrojem hořčíku jsou rostlinné druhy potravin, zejména celá zrna a obiloviny jako takové (dobrá je například pohanka, vločky nebo celozrnné pečivo), dále ořechy (zejména mandle), dýňová semínka, luštěniny, pivovarské kvasnice, čokoláda, kakao nebo listová zelenina. Z živočišných zdrojů jsou pak vhodným zdrojem ryby a mořské plody, slušně jsou na tom i vejce a mléčné výrobky. Více hořčíku najdete také v některých minerálních vodách.
Výjimkou dnes nejsou nejrůznější formy doplňků stravy. Ty se však liší svou kvalitou. Jedním z hlavních kvalitativních atributů je vstřebatelnost a ta přímo závisí na tom, na čem je hořčík navázán. Nejvyšší vstřebatelnosti dosahují pouze chelátově vázané minerály jako je například bisglycinát hořečnatý. To je také forma, kterou byste měli v případě vysokých nároků na hořčík suplementovat. Vyhledávejte proto kvalitní doplňky stravy a určitě se neřiďte pouze cenou.
Hořčík nám umožňuje žít naplno, zvládat náročné období a udržuje tělo zdravé, proto dbejte na jeho dostatečný příjem a pravidelně vyhledávejte potraviny s jeho obsahem. Zejména v letním období, kdy se více potíme, je kontrola příjmu hořčíku o to více důležitá.
Zdroj: www.vimcojim.cz, obchodzdrave.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Kreatin: zázračný doplněk stravy nebo vyhozené peníze?
Kreatin patří mezi nejlépe prozkoumané doplňky stravy, a ani při jeho dlouhodobém užívání zdravým člověkem nehrozí žádné vedlejší účinky. Navíc patří mezi jeden z nejúčinnějších doplňků stravy pro růst...
Čtěte dál
Jaké doplňky stravy vybrat, když plánujete těhotenství, máte doma puberťáky, nebo vám táhne na šedesát

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Mák není jen posypka na rohlík. Proč a v jaké formě ho zařadit do jídelníčku?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vyberte si kvalitní multivitamín, který pomůže tělu v zimě, stresu i při špatné výživě

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Sluneční paprsky a pigmentové skvrny. Jak vhodně chránit svou pokožku?

Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?

Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Krilový olej: skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin a antioxidantů
