Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?
zdroj: Shutterstock

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit nejednu delikatesu, pak jsou tu ale ještě vášniví houbaři, kteří milují sbírání hub, ale přitom je vůbec nejedí. Ať už patříte k té či oné skupině, vězte, že Češi jsou zkrátka národ houbařů, houbaření patří k vůbec nejrozšířenější zálibě u nás a i ti, kteří houbu nepozřou, to prostě berou jako sport.

Houby můžeme považovat za pochutinu, ze sušených hub se pak dá připravit i koření. Obsahují převážně vodu a vlákninu, proto jsou nízkokalorickou pochoutkou. Množství v nich obsažené energie je celkem zanedbatelné a ani jako zdroj základních živin by houby podle výživových poradců neobstály, své benefity pro naše zdraví však rozhodně mají.

Proč máme rádi houby?
Houby krásně voní a jídlům umí dodat jemnou, nezaměnitelnou chuť. Jejich sbírání je navíc spojeno s procházkou do přírody a duševním odpočinkem v lůně lesa. Zlé jazyky poukazují na výhodu, která má být pro Čechy jednou z rozhodujících, a to, že jsou zkrátka zadarmo. Některé druhy hub si však můžeme samozřejmě i koupit, což využívají zejména ti, kteří nemají k lesním houbám důvěru, nebo je zkrátka natolik neznají, aby sami mohli posoudit jejich nezávadnost. Češi si prý podle statistik údajně odnesou z lesů téměř 20 000 tun hub za rok.

Pro koho nejsou houby vhodné?
Houby obsahují vitamíny, látky s příznivými účinky na hladinu cholesterolu či krevní tlak, považují se za prevenci rakoviny tlustého střeva a obsahují antioxidanty. Přesto však nejsou vhodné pro každého. Neměli bychom je podávat malým dětem a rozhodně se nedoporučují osobám, které mají potíže se žlučníkem. Díky vysokému obsahu vlákniny jsou houby hůře stravitelné a navozují pocity těžkosti v žaludku, s jejich konzumací je to tedy lepší nepřehánět. Pokud nejíte houby jindy než v sezóně a těšíte se, jak si po poctivém sbírání večer pořádně pochutnáte na houbové smaženici, dbejte pravidla všeho s mírou.

Houby jako kulinářský požitek
Houby bychom neměli připravovat po dobu kratší než patnáct minut, i když některé druhy hub změknou i rychleji. Houby a houbové pokrmy nám mohou pomoci dokonce i při redukční dietě, v takovém případě však musíme zohlednit jejich způsob úpravy. Například právě zmíněná smaženice, do které přidáváme spousty vajec, tuku a soli, nám s hubnutím moc nepomůže. Houby však všeobecně patří do tradiční české i moravské kuchyně, především ryze domácí lidové pochoutky z hub se dají považovat za náš národní poklad. Houby můžeme uchovávat sušením, konzervací i mražením. Pokud jde o samotné recepty, s houbami umíme my Češi provádět hotové kulinářské kejkle. Jen na známou smaženici nebo nakládané houby v nálevu existuje tolik různých receptů, že by zabraly celou jednu kuchařskou knihu, velkého uznání se však dostává i našim houbovým omáčkám, které sklízejí úspěch i v zahraničí. Velkou specialitou jsou i naše poctivé houbové guláše, polévky či například pikantní masové směsi s houbami.

Jaké houby sbíráme v létě?
Nejčastější výpravy za houbami se sice uskutečňují na podzim, ale i v létě jich může být v lesích hojnost, zvlášť v létě, které netrpí nedostatkem vláhy. V období letních prázdnin tak můžeme nejčastěji sbírat například bedly, hřiby, holubinky, klouzky, lišky, žampiony nebo jedlé ryzce. V každém případě ale platí – sbíráme jen takové druhy hub, které bezpečně poznáme. Bylo by určitě zbytečné hazardovat se svým zdravím a přivodit si nepříjemné žaludeční potíže, nebo dokonce otravu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových směrů a mění se názory na jednotlivé potraviny. Mezi lidmi léta...

Čtěte dál
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Polévka jako předkrm i levné zdravé jídlo. Jaké výhody přináší jejich konzumace?

Chladné počasí, zmrzlé nohy či ruce a nachlazení. To všechno jsou situace, kdy oceníme nálož horké polévky. Podzim je v plném proudu...
Výhody a nevýhody horké koupele: Co si užívat a na co si dávat pozor?

Výhody a nevýhody horké koupele: Co si užívat a na co si dávat pozor?

S chladnějším počasím přirozeně preferujeme aktivity, které nás zahřejí. Vedle chumlání se do teplých televizních dek, popíjení čaje...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...
Kdy se letos mění čas a bude doba, kdy se letní a zimní čas přestane střídat?

Kdy se letos mění čas a bude doba, kdy se letní a zimní čas přestane střídat?

V neděli 31. října se změní čas z letního na zimní. Dostaneme hodinu k dobru, jak se říká. Někdo se na změnu času a režimu, kterou...
Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se...
Rady, jak připravit skvělý čaj, který na podzim zahřeje a dodá energii

Rady, jak připravit skvělý čaj, který na podzim zahřeje a dodá energii

Podzim je v plném proudu a jeho atmosféra se skvěle vnímá z pohodlného ušáku za oknem, kdy v ruce držíte hrnek s kouřícím bylinkovým...
Krása podzimního výběhu aneb jak si užít podzim naplno

Krása podzimního výběhu aneb jak si užít podzim naplno

S příchodem podzimu klesá motivace k pohybu, což je škoda. Ačkoliv oproti létu nenabízí tak atraktivní podmínky, mnozí možná zjistí,...