Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?
zdroj: Shutterstock

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit nejednu delikatesu, pak jsou tu ale ještě vášniví houbaři, kteří milují sbírání hub, ale přitom je vůbec nejedí. Ať už patříte k té či oné skupině, vězte, že Češi jsou zkrátka národ houbařů, houbaření patří k vůbec nejrozšířenější zálibě u nás a i ti, kteří houbu nepozřou, to prostě berou jako sport.

Houby můžeme považovat za pochutinu, ze sušených hub se pak dá připravit i koření. Obsahují převážně vodu a vlákninu, proto jsou nízkokalorickou pochoutkou. Množství v nich obsažené energie je celkem zanedbatelné a ani jako zdroj základních živin by houby podle výživových poradců neobstály, své benefity pro naše zdraví však rozhodně mají.

Proč máme rádi houby?
Houby krásně voní a jídlům umí dodat jemnou, nezaměnitelnou chuť. Jejich sbírání je navíc spojeno s procházkou do přírody a duševním odpočinkem v lůně lesa. Zlé jazyky poukazují na výhodu, která má být pro Čechy jednou z rozhodujících, a to, že jsou zkrátka zadarmo. Některé druhy hub si však můžeme samozřejmě i koupit, což využívají zejména ti, kteří nemají k lesním houbám důvěru, nebo je zkrátka natolik neznají, aby sami mohli posoudit jejich nezávadnost. Češi si prý podle statistik údajně odnesou z lesů téměř 20 000 tun hub za rok.

Pro koho nejsou houby vhodné?
Houby obsahují vitamíny, látky s příznivými účinky na hladinu cholesterolu či krevní tlak, považují se za prevenci rakoviny tlustého střeva a obsahují antioxidanty. Přesto však nejsou vhodné pro každého. Neměli bychom je podávat malým dětem a rozhodně se nedoporučují osobám, které mají potíže se žlučníkem. Díky vysokému obsahu vlákniny jsou houby hůře stravitelné a navozují pocity těžkosti v žaludku, s jejich konzumací je to tedy lepší nepřehánět. Pokud nejíte houby jindy než v sezóně a těšíte se, jak si po poctivém sbírání večer pořádně pochutnáte na houbové smaženici, dbejte pravidla všeho s mírou.

Houby jako kulinářský požitek
Houby bychom neměli připravovat po dobu kratší než patnáct minut, i když některé druhy hub změknou i rychleji. Houby a houbové pokrmy nám mohou pomoci dokonce i při redukční dietě, v takovém případě však musíme zohlednit jejich způsob úpravy. Například právě zmíněná smaženice, do které přidáváme spousty vajec, tuku a soli, nám s hubnutím moc nepomůže. Houby však všeobecně patří do tradiční české i moravské kuchyně, především ryze domácí lidové pochoutky z hub se dají považovat za náš národní poklad. Houby můžeme uchovávat sušením, konzervací i mražením. Pokud jde o samotné recepty, s houbami umíme my Češi provádět hotové kulinářské kejkle. Jen na známou smaženici nebo nakládané houby v nálevu existuje tolik různých receptů, že by zabraly celou jednu kuchařskou knihu, velkého uznání se však dostává i našim houbovým omáčkám, které sklízejí úspěch i v zahraničí. Velkou specialitou jsou i naše poctivé houbové guláše, polévky či například pikantní masové směsi s houbami.

Jaké houby sbíráme v létě?
Nejčastější výpravy za houbami se sice uskutečňují na podzim, ale i v létě jich může být v lesích hojnost, zvlášť v létě, které netrpí nedostatkem vláhy. V období letních prázdnin tak můžeme nejčastěji sbírat například bedly, hřiby, holubinky, klouzky, lišky, žampiony nebo jedlé ryzce. V každém případě ale platí – sbíráme jen takové druhy hub, které bezpečně poznáme. Bylo by určitě zbytečné hazardovat se svým zdravím a přivodit si nepříjemné žaludeční potíže, nebo dokonce otravu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...