Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?
zdroj: Shutterstock

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit nejednu delikatesu, pak jsou tu ale ještě vášniví houbaři, kteří milují sbírání hub, ale přitom je vůbec nejedí. Ať už patříte k té či oné skupině, vězte, že Češi jsou zkrátka národ houbařů, houbaření patří k vůbec nejrozšířenější zálibě u nás a i ti, kteří houbu nepozřou, to prostě berou jako sport.

Houby můžeme považovat za pochutinu, ze sušených hub se pak dá připravit i koření. Obsahují převážně vodu a vlákninu, proto jsou nízkokalorickou pochoutkou. Množství v nich obsažené energie je celkem zanedbatelné a ani jako zdroj základních živin by houby podle výživových poradců neobstály, své benefity pro naše zdraví však rozhodně mají.

Proč máme rádi houby?
Houby krásně voní a jídlům umí dodat jemnou, nezaměnitelnou chuť. Jejich sbírání je navíc spojeno s procházkou do přírody a duševním odpočinkem v lůně lesa. Zlé jazyky poukazují na výhodu, která má být pro Čechy jednou z rozhodujících, a to, že jsou zkrátka zadarmo. Některé druhy hub si však můžeme samozřejmě i koupit, což využívají zejména ti, kteří nemají k lesním houbám důvěru, nebo je zkrátka natolik neznají, aby sami mohli posoudit jejich nezávadnost. Češi si prý podle statistik údajně odnesou z lesů téměř 20 000 tun hub za rok.

Pro koho nejsou houby vhodné?
Houby obsahují vitamíny, látky s příznivými účinky na hladinu cholesterolu či krevní tlak, považují se za prevenci rakoviny tlustého střeva a obsahují antioxidanty. Přesto však nejsou vhodné pro každého. Neměli bychom je podávat malým dětem a rozhodně se nedoporučují osobám, které mají potíže se žlučníkem. Díky vysokému obsahu vlákniny jsou houby hůře stravitelné a navozují pocity těžkosti v žaludku, s jejich konzumací je to tedy lepší nepřehánět. Pokud nejíte houby jindy než v sezóně a těšíte se, jak si po poctivém sbírání večer pořádně pochutnáte na houbové smaženici, dbejte pravidla všeho s mírou.

Houby jako kulinářský požitek
Houby bychom neměli připravovat po dobu kratší než patnáct minut, i když některé druhy hub změknou i rychleji. Houby a houbové pokrmy nám mohou pomoci dokonce i při redukční dietě, v takovém případě však musíme zohlednit jejich způsob úpravy. Například právě zmíněná smaženice, do které přidáváme spousty vajec, tuku a soli, nám s hubnutím moc nepomůže. Houby však všeobecně patří do tradiční české i moravské kuchyně, především ryze domácí lidové pochoutky z hub se dají považovat za náš národní poklad. Houby můžeme uchovávat sušením, konzervací i mražením. Pokud jde o samotné recepty, s houbami umíme my Češi provádět hotové kulinářské kejkle. Jen na známou smaženici nebo nakládané houby v nálevu existuje tolik různých receptů, že by zabraly celou jednu kuchařskou knihu, velkého uznání se však dostává i našim houbovým omáčkám, které sklízejí úspěch i v zahraničí. Velkou specialitou jsou i naše poctivé houbové guláše, polévky či například pikantní masové směsi s houbami.

Jaké houby sbíráme v létě?
Nejčastější výpravy za houbami se sice uskutečňují na podzim, ale i v létě jich může být v lesích hojnost, zvlášť v létě, které netrpí nedostatkem vláhy. V období letních prázdnin tak můžeme nejčastěji sbírat například bedly, hřiby, holubinky, klouzky, lišky, žampiony nebo jedlé ryzce. V každém případě ale platí – sbíráme jen takové druhy hub, které bezpečně poznáme. Bylo by určitě zbytečné hazardovat se svým zdravím a přivodit si nepříjemné žaludeční potíže, nebo dokonce otravu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dušičky a vůně: Co možná nevíte o vůních a bylinách ve spojení se smrtí

Dušičky a vůně: Co možná nevíte o vůních a bylinách ve spojení se smrtí

I když je Česká republika jedním z nejateističtějších národů světa, Dušičky si vzít nenecháme. Než vyrazíte za svými zesnulými, přečtěte si článek o tom, jak spolu souvisí právě svátek věrných zemřelých...

Čtěte dál
Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?

Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?

Dýně je nejen symbolem podzimu a Halloweenu, ale i skvělou surovinou v kuchyni. Je vysoce ceněna pro svou všestrannost a výživové hodnoty....
Zázrak z východu: Koření, které léčí tělo od hlavy až k patě

Zázrak z východu: Koření, které léčí tělo od hlavy až k patě

Kurkuma je tradiční koření, které se v asijské medicíně používá stovky let. Dnes o něm hovoří i moderní věda, a to zejména pro jeho...
Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

S návratem ke školním a pracovním povinnostem se pojí určitý chaos, který po létě a krásném lenošení může pěkně zamávat s naší psychikou....
Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu...
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...