Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?
zdroj: Shutterstock

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit nejednu delikatesu, pak jsou tu ale ještě vášniví houbaři, kteří milují sbírání hub, ale přitom je vůbec nejedí. Ať už patříte k té či oné skupině, vězte, že Češi jsou zkrátka národ houbařů, houbaření patří k vůbec nejrozšířenější zálibě u nás a i ti, kteří houbu nepozřou, to prostě berou jako sport.

Houby můžeme považovat za pochutinu, ze sušených hub se pak dá připravit i koření. Obsahují převážně vodu a vlákninu, proto jsou nízkokalorickou pochoutkou. Množství v nich obsažené energie je celkem zanedbatelné a ani jako zdroj základních živin by houby podle výživových poradců neobstály, své benefity pro naše zdraví však rozhodně mají.

Proč máme rádi houby?
Houby krásně voní a jídlům umí dodat jemnou, nezaměnitelnou chuť. Jejich sbírání je navíc spojeno s procházkou do přírody a duševním odpočinkem v lůně lesa. Zlé jazyky poukazují na výhodu, která má být pro Čechy jednou z rozhodujících, a to, že jsou zkrátka zadarmo. Některé druhy hub si však můžeme samozřejmě i koupit, což využívají zejména ti, kteří nemají k lesním houbám důvěru, nebo je zkrátka natolik neznají, aby sami mohli posoudit jejich nezávadnost. Češi si prý podle statistik údajně odnesou z lesů téměř 20 000 tun hub za rok.

Pro koho nejsou houby vhodné?
Houby obsahují vitamíny, látky s příznivými účinky na hladinu cholesterolu či krevní tlak, považují se za prevenci rakoviny tlustého střeva a obsahují antioxidanty. Přesto však nejsou vhodné pro každého. Neměli bychom je podávat malým dětem a rozhodně se nedoporučují osobám, které mají potíže se žlučníkem. Díky vysokému obsahu vlákniny jsou houby hůře stravitelné a navozují pocity těžkosti v žaludku, s jejich konzumací je to tedy lepší nepřehánět. Pokud nejíte houby jindy než v sezóně a těšíte se, jak si po poctivém sbírání večer pořádně pochutnáte na houbové smaženici, dbejte pravidla všeho s mírou.

Houby jako kulinářský požitek
Houby bychom neměli připravovat po dobu kratší než patnáct minut, i když některé druhy hub změknou i rychleji. Houby a houbové pokrmy nám mohou pomoci dokonce i při redukční dietě, v takovém případě však musíme zohlednit jejich způsob úpravy. Například právě zmíněná smaženice, do které přidáváme spousty vajec, tuku a soli, nám s hubnutím moc nepomůže. Houby však všeobecně patří do tradiční české i moravské kuchyně, především ryze domácí lidové pochoutky z hub se dají považovat za náš národní poklad. Houby můžeme uchovávat sušením, konzervací i mražením. Pokud jde o samotné recepty, s houbami umíme my Češi provádět hotové kulinářské kejkle. Jen na známou smaženici nebo nakládané houby v nálevu existuje tolik různých receptů, že by zabraly celou jednu kuchařskou knihu, velkého uznání se však dostává i našim houbovým omáčkám, které sklízejí úspěch i v zahraničí. Velkou specialitou jsou i naše poctivé houbové guláše, polévky či například pikantní masové směsi s houbami.

Jaké houby sbíráme v létě?
Nejčastější výpravy za houbami se sice uskutečňují na podzim, ale i v létě jich může být v lesích hojnost, zvlášť v létě, které netrpí nedostatkem vláhy. V období letních prázdnin tak můžeme nejčastěji sbírat například bedly, hřiby, holubinky, klouzky, lišky, žampiony nebo jedlé ryzce. V každém případě ale platí – sbíráme jen takové druhy hub, které bezpečně poznáme. Bylo by určitě zbytečné hazardovat se svým zdravím a přivodit si nepříjemné žaludeční potíže, nebo dokonce otravu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě, kdo by na takové věci myslel ve chvíli, kdy už se všichni zase po roce...

Čtěte dál
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem...