Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit nejednu delikatesu, pak jsou tu ale ještě vášniví houbaři, kteří milují sbírání hub, ale přitom je vůbec nejedí. Ať už patříte k té či oné skupině, vězte, že Češi jsou zkrátka národ houbařů, houbaření patří k vůbec nejrozšířenější zálibě u nás a i ti, kteří houbu nepozřou, to prostě berou jako sport.
Houby můžeme považovat za pochutinu, ze sušených hub se pak dá připravit i koření. Obsahují převážně vodu a vlákninu, proto jsou nízkokalorickou pochoutkou. Množství v nich obsažené energie je celkem zanedbatelné a ani jako zdroj základních živin by houby podle výživových poradců neobstály, své benefity pro naše zdraví však rozhodně mají.
Proč máme rádi houby?
Houby krásně voní a jídlům umí dodat jemnou, nezaměnitelnou chuť. Jejich sbírání je navíc spojeno s procházkou do přírody a duševním odpočinkem v lůně lesa. Zlé jazyky poukazují na výhodu, která má být pro Čechy jednou z rozhodujících, a to, že jsou zkrátka zadarmo. Některé druhy hub si však můžeme samozřejmě i koupit, což využívají zejména ti, kteří nemají k lesním houbám důvěru, nebo je zkrátka natolik neznají, aby sami mohli posoudit jejich nezávadnost. Češi si prý podle statistik údajně odnesou z lesů téměř 20 000 tun hub za rok.
Pro koho nejsou houby vhodné?
Houby obsahují vitamíny, látky s příznivými účinky na hladinu cholesterolu či krevní tlak, považují se za prevenci rakoviny tlustého střeva a obsahují antioxidanty. Přesto však nejsou vhodné pro každého. Neměli bychom je podávat malým dětem a rozhodně se nedoporučují osobám, které mají potíže se žlučníkem. Díky vysokému obsahu vlákniny jsou houby hůře stravitelné a navozují pocity těžkosti v žaludku, s jejich konzumací je to tedy lepší nepřehánět. Pokud nejíte houby jindy než v sezóně a těšíte se, jak si po poctivém sbírání večer pořádně pochutnáte na houbové smaženici, dbejte pravidla všeho s mírou.
Houby jako kulinářský požitek
Houby bychom neměli připravovat po dobu kratší než patnáct minut, i když některé druhy hub změknou i rychleji. Houby a houbové pokrmy nám mohou pomoci dokonce i při redukční dietě, v takovém případě však musíme zohlednit jejich způsob úpravy. Například právě zmíněná smaženice, do které přidáváme spousty vajec, tuku a soli, nám s hubnutím moc nepomůže. Houby však všeobecně patří do tradiční české i moravské kuchyně, především ryze domácí lidové pochoutky z hub se dají považovat za náš národní poklad. Houby můžeme uchovávat sušením, konzervací i mražením. Pokud jde o samotné recepty, s houbami umíme my Češi provádět hotové kulinářské kejkle. Jen na známou smaženici nebo nakládané houby v nálevu existuje tolik různých receptů, že by zabraly celou jednu kuchařskou knihu, velkého uznání se však dostává i našim houbovým omáčkám, které sklízejí úspěch i v zahraničí. Velkou specialitou jsou i naše poctivé houbové guláše, polévky či například pikantní masové směsi s houbami.
Jaké houby sbíráme v létě?
Nejčastější výpravy za houbami se sice uskutečňují na podzim, ale i v létě jich může být v lesích hojnost, zvlášť v létě, které netrpí nedostatkem vláhy. V období letních prázdnin tak můžeme nejčastěji sbírat například bedly, hřiby, holubinky, klouzky, lišky, žampiony nebo jedlé ryzce. V každém případě ale platí – sbíráme jen takové druhy hub, které bezpečně poznáme. Bylo by určitě zbytečné hazardovat se svým zdravím a přivodit si nepříjemné žaludeční potíže, nebo dokonce otravu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Přilba, chrániče, hořčík, ale i vhodná mastička – jak na účinnou prevenci zranění při sportu?
Řada úrazů, které se každoročně stanou lidem při sportování, se vůbec přihodit nemusí a dojde k nim jen proto, že dostatečně nedbají vlastní ochrany. Současné sportovní vybavení a ochranné pomůcky nás...
Čtěte dál
Lékárnička na cestu k moři – co nezapomenout přibalit a co je naopak zbytečné?

Zásady pro sportování během parných letních dnů

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Alergie na hmyzí bodnutí – jak okamžitě poznáte, že musíte jednat rychle?

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Jaký vliv má letní období na lidskou psychiku?

Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Krásné nohy do letních bot: přestaňte se stydět za své suché paty

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO
