Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní sklovině. Jak těmto komplikacím předcházet? Základem je správná a důkladná každodenní péče, o tom není pochyb. Ovšem pro krásu a zdraví svých zubů můžete udělat i více, a to jednoduše stravou. Některé potraviny mají dokonce okamžitý efekt, proto se vyplatí znát několik zásad. Tady jsou.
Chroupejte syrovou zeleninu
Zelenina by měla tvořit základ naší každodenní stravy. Obsahuje vitamíny, minerály a vysoký podíl vlákniny, působí tedy příznivě na naše trávení. Má ale také blahodárné účinky na stav našich zubů. Vsaďte zejména na listovou a kořenovou zeleninu. Například mrkev nebo celer vyžadují důkladné kousání, dojde tak k uvolnění většího množství slin, které jak známo fungují jako tzv. čistička zubního povrchu. Skvěle poslouží také cibule, ovšem pokud vám zrovna „nejede“ syrová, uvařte si poctivou cibulačku. Svěží dech vám to nepřičaruje, ale zdraví zubů už zajistit dokáže. Díky obsahu přírodních antibakteriálních sloučenin pomáhá totiž cibule předcházet mnoha potížím se zuby, včetně zánětu dásní.
Co je ale bohužel pro zuby časovanou bombou, jsou například nakládané okurky či jiná nakládaná zelenina, a to díky slanému octovému nálevu. Když si tuto pochoutku dopřejete i několikrát denně, můžete je s klidem označit za hlavního viníka vašich opotřebovaných zubů a skloviny. Nedávejte si tedy nakládanou zeleninu nutně každý den a ve větším množství. Po její konzumaci se také hodí vypláchnout si ústa čistou neperlivou vodou.
Pozor na citrusové ovoce
Do jídelníčku rovněž zařaďte i ostatní zeleninu a ovoce stimulující produkci slin. Z řady ovoce si ale dávejte pozor na citrusy. Jsou sice zdrojem vitamínu C a dalších cenných látek, ale vaše zuby z nich nadšené už tolik nebudou. Citrusové ovoce obsahuje kyseliny, které poškozují zubní sklovinu, a to vede ke zvýšené citlivosti zubů. Vypijete ráno pomerančovou šťávu a jdete si hned čistit zuby? Tak s tím raději přestaňte. Nechte si alespoň půl hodiny odstup, jinak své zuby můžete poškodit.
Místo sladkých bonbonů kousek sýra
Jedna z dobrých variant svačinek jsou sýry. Jsou bohaté na vápník a kasein, pomáhají tak zpevňovat zubní sklovinu a slouží jako prevence zubního kazu. Podle britských zubařů dokonce kousek sýra po každém jídle neutralizuje kyselost v ústech.
Každý jistě od dětství poslouchal, jak sladké kazí zuby. A opravdu to tak je, nešlo jen o lest našich rodičů, abychom sladkostí nesnědli tolik. Nejrůznější karamelky, gumoví medvídci a podobné bonbony ulpívají na zubech, dostanou se do mezizubních prostor a tam se na dlouhou dobu usadí. Bakteriím tak umožňujete „hodovat“ na zbylém cukru a dále se množit. Proto si místo takových dobrot dejte raději misku jahod. Obsahují enzym, který zuby přirozeně bělí a také ničí bakterie.
Co ještě můžete udělat pro své zuby ihned?
Místo ústní vody zkuste sezamový olej. Kromě samotného vyplachování úst ho také pravidelně zařaďte do svého jídelníčku, včetně sezamových semínek. Sezam pomáhá snižovat zubní plak a remineralizovat zubní sklovinu.
Bohužel většina potravin a nápojů, které denně konzumujeme, obsahuje kyseliny oslabující a poškozující zubní sklovinu. Dobrou volbou je mít vždy u sebe sáček obyčejných nesolených mandlí. Pomůžou neutralizovat kyselost z nápojů a jídel, proto si pár kousků dopřejte kdykoliv během dne.
Nápoje jako jsou slazené limonády, káva nebo červené víno dokážou nadělat na zubech pěknou neplechu. A nekončí to jen obarvením zubů a skvrnami. Tyto nápoje vytváří také zubní povlak a zvyšují kazivost zubů. Vyhýbejte se tedy těmto nápojům, slazené limonády vynechte úplně, po kávě si vypláchněte ústa alespoň vodou a dejte si žvýkačku. Pokud jste na oslavě a chcete okouzlit zářivým úsměvem, místo červeného vína si dejte raději bílé a s vodou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Příprava na adventní pečení krok za krokem
Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou, dětmi nebo kamarádkami patří k jejich jedinečné atmosféře a všemu...
Čtěte dál
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Nepříjemné afty v puse – co je způsobuje a jak jim předcházet?

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení
