Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv
zdroj: Shutterstock

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní sklovině. Jak těmto komplikacím předcházet? Základem je správná a důkladná každodenní péče, o tom není pochyb. Ovšem pro krásu a zdraví svých zubů můžete udělat i více, a to jednoduše stravou. Některé potraviny mají dokonce okamžitý efekt, proto se vyplatí znát několik zásad. Tady jsou.

Chroupejte syrovou zeleninu
Zelenina by měla tvořit základ naší každodenní stravy. Obsahuje vitamíny, minerály a vysoký podíl vlákniny, působí tedy příznivě na naše trávení. Má ale také blahodárné účinky na stav našich zubů. Vsaďte zejména na listovou a kořenovou zeleninu. Například mrkev nebo celer vyžadují důkladné kousání, dojde tak k uvolnění většího množství slin, které jak známo fungují jako tzv. čistička zubního povrchu. Skvěle poslouží také cibule, ovšem pokud vám zrovna „nejede“ syrová, uvařte si poctivou cibulačku. Svěží dech vám to nepřičaruje, ale zdraví zubů už zajistit dokáže. Díky obsahu přírodních antibakteriálních sloučenin pomáhá totiž cibule předcházet mnoha potížím se zuby, včetně zánětu dásní.

Co je ale bohužel pro zuby časovanou bombou, jsou například nakládané okurky či jiná nakládaná zelenina, a to díky slanému octovému nálevu. Když si tuto pochoutku dopřejete i několikrát denně, můžete je s klidem označit za hlavního viníka vašich opotřebovaných zubů a skloviny. Nedávejte si tedy nakládanou zeleninu nutně každý den a ve větším množství. Po její konzumaci se také hodí vypláchnout si ústa čistou neperlivou vodou.

Pozor na citrusové ovoce
Do jídelníčku rovněž zařaďte i ostatní zeleninu a ovoce stimulující produkci slin. Z řady ovoce si ale dávejte pozor na citrusy. Jsou sice zdrojem vitamínu C a dalších cenných látek, ale vaše zuby z nich nadšené už tolik nebudou. Citrusové ovoce obsahuje kyseliny, které poškozují zubní sklovinu, a to vede ke zvýšené citlivosti zubů. Vypijete ráno pomerančovou šťávu a jdete si hned čistit zuby? Tak s tím raději přestaňte. Nechte si alespoň půl hodiny odstup, jinak své zuby můžete poškodit.

Místo sladkých bonbonů kousek sýra
Jedna z dobrých variant svačinek jsou sýry. Jsou bohaté na vápník a kasein, pomáhají tak zpevňovat zubní sklovinu a slouží jako prevence zubního kazu. Podle britských zubařů dokonce kousek sýra po každém jídle neutralizuje kyselost v ústech.

Každý jistě od dětství poslouchal, jak sladké kazí zuby. A opravdu to tak je, nešlo jen o lest našich rodičů, abychom sladkostí nesnědli tolik. Nejrůznější karamelky, gumoví medvídci a podobné bonbony ulpívají na zubech, dostanou se do mezizubních prostor a tam se na dlouhou dobu usadí. Bakteriím tak umožňujete „hodovat“ na zbylém cukru a dále se množit. Proto si místo takových dobrot dejte raději misku jahod. Obsahují enzym, který zuby přirozeně bělí a také ničí bakterie.

Co ještě můžete udělat pro své zuby ihned?
Místo ústní vody zkuste sezamový olej. Kromě samotného vyplachování úst ho také pravidelně zařaďte do svého jídelníčku, včetně sezamových semínek. Sezam pomáhá snižovat zubní plak a remineralizovat zubní sklovinu.

Bohužel většina potravin a nápojů, které denně konzumujeme, obsahuje kyseliny oslabující a poškozující zubní sklovinu. Dobrou volbou je mít vždy u sebe sáček obyčejných nesolených mandlí. Pomůžou neutralizovat kyselost z nápojů a jídel, proto si pár kousků dopřejte kdykoliv během dne.

Nápoje jako jsou slazené limonády, káva nebo červené víno dokážou nadělat na zubech pěknou neplechu. A nekončí to jen obarvením zubů a skvrnami. Tyto nápoje vytváří také zubní povlak a zvyšují kazivost zubů. Vyhýbejte se tedy těmto nápojům, slazené limonády vynechte úplně, po kávě si vypláchněte ústa alespoň vodou a dejte si žvýkačku. Pokud jste na oslavě a chcete okouzlit zářivým úsměvem, místo červeného vína si dejte raději bílé a s vodou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vztah mezi špatným čištěním zubů a srdečními chorobami – vědci radí, jak na nejlepší péči

Vztah mezi špatným čištěním zubů a srdečními chorobami – vědci radí, jak na nejlepší péči

Podle výsledků studií může nedostatečná péče o chrup zavinit nejen zubní kaz a zánět dásní, ale také cukrovku druhého typu, různé druhy onemocnění srdce nebo také rakovinu. Jaká je nejúčinnější prevence?

Čtěte dál
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Vaginální mykóza je nepříjemná záležitost, se kterou se někdy setkala většina z nás. Jde o kvasinkovou infekci, které nemusí být tak...
Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Je známo, že nadbytečný příjem cukru člověku po všech stránkách škodí. Jenže někdy prostě nevíme, jak ho z jídelníčku vysadit. Nebo...
Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Kontroverzní fluoridy ve výživě a zdraví člověka – ano nebo ne?

Kontroverzní fluoridy ve výživě a zdraví člověka – ano nebo ne?

Fluorid je minerál nacházející se přirozeně nejen v kostech a zubech, ale také ve vodě, půdě, rostlinách, kamenech a vzduchu. Běžně...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Mikrobiom úst: Co všechno prozradí o našem zdraví?

Mikrobiom úst: Co všechno prozradí o našem zdraví?

Mikrobiom je nedílnou součástí lidského zdraví a jeho obranyschopnosti. Je pozoruhodný svým významem i velikostí. Nejčastěji se o něm...
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může...
12 bylin ze zahrádky, které jsou důležité pro zdravé zuby

12 bylin ze zahrádky, které jsou důležité pro zdravé zuby

Prevence je nejlepší způsob, jak si udržet zuby a dásně ve skvělé kondici. Kromě správné dentální hygieny, pravidelných návštěv u zubaře...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...